Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2024.05.17. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Szívritmuszavarnak nevezzük, amikor a szívverés üteme eltér a megszokottól. Ennek oka, hogy a szívdobogást koordináló elektromos tevékenység nem megfelelően működik. A megváltozott szívritmus lehet gyorsabb (tachycardia), lassabb (bradycardia) vagy egyenetlen is. Kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, szívbetegségek, szívizomkárosodás, magas vérnyomás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, stressz, bizonyos gyógyszerek és még sok minden más. A Szívderítő számára Prof. Dr. Gellér László mondta el, hogy a probléma kezelésére jelenleg milyen eljárásokat használnak.


Abláció a szívritmuszavarok kezelésében

Először is: az "abláció" szó általános értelmezésben szövetek eltávolítását vagy megsemmisítését jelenti, és többéle betegség kezelésében is alkalmazzák.

A szívritmuszavarok kezelésében hatalmas áttörés volt az abláció megjelenése és továbbfejlesztése is, hiszen ez a módszer alkalmas arra, hogy csupán az a szövetrészlet semmisüljön meg, amelyik a szívritmuszavar fennállásáért felelős - mindez pedig mellkasi műtét nélkül, minimálisan invazív (testbe hatoló) eljárással.

A beavatkozás során általában a comb vagy az ágyék környezetében lévő éren, ereken keresztül vékony, hajlékony katétereket vezetnek be a szívig. Prof. Dr. Gellér László egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoportjának Elnökségi Tagja magyarázza el a három leggyakrabban alkalmazott ablációs eljárást.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában