Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Szórakozás 2024.04.13. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Novellakiállítás a szívünkről: Lackfi János - TEKNŐC-ÜZEMMÓD

"Állítólag a vonat után rohantam, majd hopsz, összecsuklottam, úgy vittek be a mentők. Szívmegállás." Különleges kiállítás nyílt  a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán: kortárs magyar írók közreműködésével jött létre ez az egyedülálló kezdeményezés, amelynek keretében az irodalom eszközeit bevetve edukálják a lakosságot és az érintett betegeket, valamint családtagjaikat. Egy-egy szív története ihlette azokat a novellákat, amelyeket a Szívderítőn is olvashatnak.


Lackfi János 

TEKNŐC-ÜZEMMÓD

 

Új vagy a cégnél, értem. Kiakadtál, és igazad van. De csak a saját szempontodból. Igen, átküldtél egy anyagot, amit a hülye is megcsinál pikk-pakk, de nem léphetsz tovább, míg én is el nem végeztem a magam részét. A cég egy csapat, a Főnök is mondta, akkor tudunk száguldani, ha összefogunk. Ez a gond, ugye?

Nyilván azt látod: a csaj egy lassított felvétel. Csipkerózsika, csak nem jön a nyavalyás Szőke Herceg, hogy életre csókolja. Ez a nő itt fog neked bealudni, pedig pörögni kéne, pörög a világ, pörög a cég, pörögnek a bolygók, még az atomok is.

Lassíts le kicsit hozzám! Egy hegymászó barátom mondta, idelenn el sem képzelhető, milyen odafönn, nyolcezer méteren. Mintha háromszor kéne megpihenned ahhoz, hogy ellépegess az ajtóig, jobb láb, bal láb…

Jó, ez nem a Himalája. Nekem viszont igen. Makkegészséges voltam, futottam, tollasoztam, röpiztem, csapatban játszottam. Pörögtem ezerrel. Voltak néha fájdalmaim, kétszer is elájultam, de az átlagos vizsgálatok nem mutattak ki semmit.

Aztán egy kórházi ágyon ébredtem. És nagy szó, hogy felébredtem. Mert kómában hevertem csomó ideig, és minden kiesett, ami közben történt.

Állítólag a vonat után rohantam, majd hopsz, összecsuklottam, úgy vittek be a mentők. Szívmegállás. Az oka: kardiomiopátia, ez a betegségem. Nem várom el, hogy visszaismételd, elég, ha én tudom.

Hogy ez mit jelent? Élhetek akár sokáig is, de figyelnem kell, hogy le ne jöjjek a Himalájáról. Semmi hirtelen, semmi érzelmi durr-bele-bumm. Nincs hajtás, nincs határidő, nincs nyomasztás, nincs tombolás, nincs rohanás. Megtanultam lelassítani. Még a szerelemben is csak visszafogottan, okosan. Ha hiszed, ha nem, van Szőke Hercegem.

Amint nem vigyázok, egyszerűen belehalok. Viszont mindennap hálás vagyok az életemért. Néha rohamok jönnek, és az rögtön kórház. Csak aki már látott olyankor, az hisz nekem.

A főnökünk tök jó fej, belement a dologba. Felvett így is, szerinte jó szakember vagyok, alapos és megbízható. Te is számíthatsz rám. De arra nem, hogy ha elcseszed a határidőt, én majd ugrok, és secperc korrigálok. Csak módszeresen.

Teknőc-üzemmód. Most miért nézel így? Sose vezettél traktort?

Kétféle sebesség van rajta.

Az egyik a nyúl, közútra való, huszonöt kilométerrel is vágtathatsz, fenn a villogó.

A másik meg a teknőc, lassú, de bitangerős, elvontathatod vele a fél világot.

Ez is érdekelheti

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Nagyjából kétezer orvos és szakdolgozó szerzett új kardiológiai ismereteket

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar