Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2024.01.16. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Szívbetegek mindennapjai: front, stressz, sport, gyógyszerszedés

Aki szívbeteg, önkéntelenül is jobban figyeli és keresi a kapcsolatot az élet bármely területén előálló változásokkal. Vajon tényleg rosszabbul leszek, ha front jön vagy nagy stressz alatt állok? Vajon tényleg jobban lettem attól, hogy többet mozogtam és rendszeresen szedem a gyógyszereimet? 


A frontokra mindig mindent rá lehet fogni, hiszen van belőlük elég, és aki „frontérzékeny”, az meg is találja a panaszainak az okát. Pácienseim a vérnyomásnaplójukban jelölik is, és eképp bele is törődnek a tünetekbe még akkor is, ha a front helyett valami más okozta a rosszullétüket. Valami más, amin segíteni lehetett volna - mondta a Hypertonia Társaság ismeretterjesztő oldalán Dr. Ádám Ágnes a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonológus. 

Ahogy a szakember fogalmazott a cikkében: a stressz nyilván megemeli a vérnyomást, hiszen ez a dolga. A stressz készíti fel a szervezetet a menekülésre, a harcra, a túlélésre - tehát az életbenmaradásunkhoz szükséges. Ilyenkor az adrenalin, noradrenalin hormonok hatására a tüdő, a keringési rendszer magasabb fokozatra kapcsol rövid ideig, amig az igazi stressz tart. De amikor elhúzódóan így marad, vagy amikor minden helyzetet stresszként élünk meg, akkor azt hívjuk a stresszkezelés elégtelenségének.

A "kiugrik a szívem a helyéből" érzés valódi? Hogyan reagál a szervezetünk a stresszre? Dr. Ádám Ágnes a belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa, hypertonológus nagyon érthetően és érdekesen mutatja be az összefüggést az alábbi videóban.

Segíthet a gyógyszer és a sport is

A gyógyszerek barátaink, azért fejlesztették ki őket, hogy segítsenek egészségünk megőrzésében, vagy annak helyreállításában! Ezt a szempontot kellene elfogadni azoknak, akik gyógyszerellenesek, minden panaszukat a gyógyszerek mellékhatásának vélnek.

sport, a mozgás egészséges, de döntő az életkor, a testalkat, a munka, az életkörülmények, a betegségek, a szervezet általános állapota. Az orvos, a személyi edző, a gyógytornász tud tanácsolni olyan mozgástervet, ami segít a vérnyomás normalizálásában is.

A szakember felhívta a figyelmet: a vérnyomásunk percről percre változó érték, függ a tevekénységünktől, szervezetünk reakcióitól. Amennyiben a normális határokon belül marad (110/70 Hgmm és 140/90 Hgmm), akkor ez így abszolút rendben van. Ha rövid időre emelkedettebb, vagy alacsonyabb, akkor az ok megszűntével helyre fog billenni - különösebb következmény nélkül.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is