Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Lelki tényezők 2023.10.19. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Valóban boldogabbá és egészségesebbé tesznek minket az állatok?

Arra már egyértelmű bizonyítékaink vannak, hogy a házikedvencek oldják a magányt és növelik a fizikai aktivitást, azonban a további előnyös hatásukra csak feltételezések vannak, és egyáltalán nincsenek tudományosan annyira megalapozva, mint amennyire általában gondolnánk.


Az állattartás javítja az egészségünket

Az az egyik legszélesebb körben elismert és elfogadott előnye a házikedvencek tartásának, hogy hatékony stresszkezelési stratégiát biztosítanak, segítik az empátiát, az együttérzést, valamint a társaságuk megvédi a gazdájukat a magány pusztító hatásaitól – fejtette ki Alan Beck professzor, az indianai Purdue Egyetem Ember-Állat Kötődés Központjának igazgatója.

Ezekre az előnyös hatásokra reagált az Amerikai Pszichiátriai Társaság egy friss kutatásban, ami feltárta, hogy a gazdák 86 százaléka érzi úgy, hogy a kisállatuk jellemzően javítja a mentális egészségüket; továbbá a 90 százalékuk jelentette ki, hogy családtagjuk a házikedvencük.

Arról viszont vitatkoznak a tudósok, hogy a házikedvencek milyen mértékben járulnak hozzá a gazdájuk mentális egészségéhez és általános jóllétéhez, egészségi állapotához. Amíg a legtöbb kutató egyetért abban, hogy nyilvánvalóan vannak előnyös hatások, addig jó néhány pozitív hatást egyáltalán nem támasztanak alá olyan egyértelmű tudományos bizonyítékok, mint amennyire azt általában gondolnánk.

A kisállatok gazdáinak jobb a kardiológiai és mentális egészségi állapota

Az egyik köztudott előny, hogy a házikedvenc-gazda interakció javíthatja a gazda életminőségét. A kutatások is bebizonyították, hogy javul a hangulatunk, ha a kutyánkkal játszunk, valamint javítja a gyerekek tanulási teljesítményét, ha fellovasnak a házikedvencüknek. Továbbá a kisállatok csökkentik a gazdájuk stresszel összefüggő kortizol hormonjának a szintjét, ráadásul ha van valamilyen házikedvencünk, akkor növekedhet a fizikai aktivitásunk is – áll az Amerikai Szív Társaság közleményében.

Az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) felhívta a figyelmet, hogy a kisállatok miatt javuló erőnlét csökkentheti a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet. Arról is széleskörű egyetértés van, hogy javítja a mentális egészsági állapotunkat, ha rendszeresen kapcsolatban vagyunk egy másik élőlénnyel.

„Az ítéletmentes bizalom tompíthatja a stressz fizikai és pszichológiai következményeit” – magyarázza Nancy Gee pszichiáter professzor, a Virginiai Nemzetközösségi Egyetem (Virginia Commonwealth University) Ember-Állat Interakció Központjának igazgatója.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is