Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Mozgás 2023.09.06. Kardos Koppány
Az MKT legfrissebb hírei

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

Az okoseszközök - ha szeretnénk, ha nem - megkérdőjelezhetetlenül fejlődnek és egyre többen használják őket. Elsődleges céljuk, hogy bizonyos feladatokat, tevékenységeket megkönnyítsenek a felhasználó számára. Természetesen a tudatosabb életmódhoz, az egészségvédelemhez is egyre több eszközt, applikációt dobnak piacra. Lassan minden alapvető életfunkciónkat (mint például a légzést, pulzust, alvást, kalóriafogyasztást) is követni tudjuk napról napra vagy akár percről percre. Ezért alkalmazzák egyre több területen, így például gyógytornászok is, a szív- és érrendszeri fizioterápiában - a betegmonitorozás kiegészítő eszközeként.


Pontosak az okoseszközök, ha egészségügyi paramétert kell mérni? 

A kérdés jogos. Szerencsére számos esetben tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre: az Európai Kardiológus Társaság például már az 2021-ben kiadott prevenciós ajánlásában megemlíti, hogy érdemes okoseszközöket és applikációkat használni egészségtudatosítás céljából.

Legkorábban a pulzus mérésre sikerült képessé tenni a kiegészítőinket. Ez a funkció ma már a legtöbb okosórában megtalálható. A pulzust egy vagy több zöld színű led fényének segítségével méri, mégpedig a fény elnyelődésén és visszaverődésén alapuló módszerrel (úgynevezett fotopletizmográfiával). A népszerű gyártók okosóráit sok klinikai vizsgálatnak vetették már alá, ezek alapján elmondható, hogy alkalmasak a pontos szívfrekvencia mérésére.

Becsült érték: kalóriafogyasztás

A pulzusmérés segítségével egy újabb paramétert is vizsgálhatunk, mégpedig a kalóriafogyasztást. Ezt az eszközök szoftvere a viselő személy napi aktivitása, szívritmusváltozásai alapján kalkulálja. Ehhez kapcsolódik az alvás követése is. Ennek minőségét a pulzus és az álomban töltött idő alatt történő mozgások mennyisége és intenzitása befolyásolja. Manapság már ez is alapfunkcióként jelenik meg, azonban alvásproblémák esetén érdemes felkeresni egy alváslabort vagy szomnológust (alvásszakértő orvost).

Szívritmuszavar felismerése okoseszköz segítségével

Pár éve újdonságként tört be a piacra az EKG készítésére képes okoskiegészítő, mely úgynevezett „egyelvezetéses” elektrokardiogrammot készít felhasználójáról. Ez alapján megállapítható, hogy az adott személy szívritmusa rendben van-e. Ha kóros elváltozásra utaló jelet észlel, arról értesíti a felhasználót. Ilyenkor mindenképpen indokolt az orvosi kivizsgálás! Az EKG funkció már többféle eszközben is elérhető. Ez tulajdonképpen egyfajta „szűrő funkciót” tölthet be a felhasználó életében, hiszen ezeket az adatokat valós időben mérik és rögzítik, nem korlátozódnak arra az időre, amikor a szakorvosi vizsgálat épp zajlik. Ez segítheti a probléma gyorsabb felismerését.

Véroxigén-szint

A légzésszám és a szaturáció (vagyis a véroxigén-szint) mérésére is sok okoseszköz képes. Ennek hasznára, fontosságára a COVID-19 járvány is rávilágított. A funkció használatával a légzőszervrendszeri betegséggel/társbetegséggel élők is lehetőséget kapnak arra, hogy nagyobb biztonságban tudhassák magukat.

Lehet vérnyomást is mérni okoseszközzel?

A vérnyomásmérést is egyre több gyártó próbálja megoldani okoseszköz és szoftver segítségével, azonban ez a funkció további fejlesztésre szorul. Klinikai vizsgálatokban a mérések pontatlannak bizonyultak, ugyanakkor tudnak hozzávetőleges adatot szolgáltatni azoknál is, akiknek úgynevezett fehérköpeny-szindrómájuk van, tehát orvos jelenlétében indokolatlanul felszökik a vérnyomásuk.

Összességében elmondható, hogy napjainkban számos életfunkció megfigyelésére találunk okoseszközt. A legfontosabb azonban mégis az, hogy ezeket mi magunk is okosan használjuk egészségünk védelme érdekében, és ha kell, ne halogassuk az egészségügyi szakember felkeresését.

A cikket az MKT Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoportja készítette.

 

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is