Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2023.08.30. MDOSZ
Az MKT legfrissebb hírei

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata ilyen táplálkozással csökkenthető

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján, világszerte a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálozást a nem fertőző betegségek közül és kialakulásukban egyértelmű szerepe van az egészségtelen étkezésnek. Márpedig ha a kialakulásban szerepe van, akkor a megelőzésben is! Az alábbi összeállítást Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette.


A szív- és érrendszeri betegségek világméretű egészségügyi problémát jelentenek

Legnagyobbrészt a fejlődő, vagy rossz gazdasági helyzetben lévő országokban szedik áldozataikat a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a belőlük eredő korai halálozás. A városiasodással nő a gazdasági egyenlőtlenség, átalakul az élelmiszerválaszték és elérhetőség. Az úgynevezett relatív gazdagodás befolyásolja az élelmiszertermelést és az élelmezéspolitikát, emiatt a kevésbé egészséges élelmiszerek lesznek könnyebben hozzáférhetőek, míg az egészségesebb alapanyagokat, ételeket kevesebben tudják megfizetni. Érdekes megfigyelni, hogy az elhízottak aránya miként alakul a szegényebb rétegeknél attól függően, hogy fejlődő vagy fejlett országról van-e szó. A gazdaságilag fejlett országokban a szegényebb rétegben több az elhízott, mivel a minőségi, egészséges élelmiszert nem tudják megfizetni. Ezel szemben a fejlődő gazdaságú országokban kisebb az elhízás kialakulásának valószínűsége ugyanebben a társadalmi csoportban, mert ott az élelmiszerhez való hozzájutás is korlátozott. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából kockázati tényezőnek számít az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszintek és a magas vérnyomás. Mindezek -  természetesen más életmódi tényezők mellett - az étrenddel is szoros összefüggést mutatnak! 

A megelőzés fontossága: lehetőségek és módszerek

A megelőzésben tehát a táplálkozás is megkerülhetetlen. Cél, hogy vásárláskor gyakrabban válasszanak egészségesebb élelmiszert, emellett ritkábban olyan élelmiszereket, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával kapcsolatba hozhatók. Fontos persze, hogy ez ne alkalomszerű döntés legyen, hanem hosszú távú elkötelezettség. Ehhez szükség van a motiváltság fenntartására és a javaslatok személyre szabottságára.

Az étrend egyénre szabottsága figyelembe veszi a nemi és életkori különbségeket, hiszen ezek nem befolyásolható tényezők. Kutatások szerint kifejezetten nőkre fókuszáló kardiovaszkuláris prevenciós stratégiákra is szükség lenne. Sajnos az általában javasolt életmódi változtatások nők számára gyakran nehezen kivitelezhetők, hiszen a modern társadalomban megváltozott a női szerep és az életmód.

Egy nagy, nemzetközi kutatás eredményei szerint a szokásosnál több gyümölcsből, zöldségből, olajos magból, hüvelyesből, halból és akár teljes, azaz nem csökkentett zsírtartalmú vagy „light” tejtejtermékekből összeállított étrend követése összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek és a belőlük eredő halálozás csökkenésével. Különösen azokban az országokban van ez így, ahol az alacsony jövedelem miatt a fent említett élelmiszerekből eleve keveset fogyasztanak.

Tudta, hogy valójában nincsenek szuperélelmiszerek? Bár már szótárban is szerepel a fogalom, mint "olyan élelmiszer, ami az egészségre kedvező hatásúnak tartott anyagokban (pl. antioxidánsok, élelmi rostok, telítetlen zsírsavak) gazdag", de csupán pár élelmiszer beemelése nem fog egészségessé varázsolni egy rosszul összeállított étrendet. Ez tehát inkább tekinthető kereskedelmi trükknek, mint tudományosan megalapozott kategóriának. Érdemesebb inkább a változatos és kiegyensúlyozott étrend követésére fókuszálni, ami könnyen megvalósítható, pl. az OKOSTÁNYÉR segítségével.

A magyarországi helyzet: vizsgálatok és kockázatok

Hazánkban 2009-ben, 2014-ben és 2019-ben került sor a felnőttek táplálkozásának és tápláltsági állapotának felmérésére az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatok (OTÁP) során. A legutóbbi vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a felnőttek étkezése több szempontból sem felel meg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak: a javasoltnál több, és főleg állati eredetű zsiradékot; kevés halat és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztanak, továbbá gyümölcs- és zöldségbevitelük sem éri el az ajánlottat. Az egyéni és környezeti kockázatok együttes hatását tükrözi, hogy a felnőttek több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott volt 2019-ben, illetve mindkét nemben növekedett a túlsúlyosak és elhízottak aránya.

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK, étrendi tanácsadás is lesz a Szívünk Napján!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját. Idén a sport kerül fókuszba. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, étrendi tanácsadással, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

Kövessetek minket Facebookon: https://www.facebook.com/szivderito

A Szívünk napja Instagramm oldala: https://www.instagram.com/szivunknapja/

 

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is