Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Mozgás 2023.08.10. Kabai Fruzsina
Az MKT legfrissebb hírei

Egy infarktuson átesett kosárlabdázó története az újraélesztéstől a hazatérésig

Az 52 éves férfi amatőr sportoló kosárlabda-mérkőzés közben esett össze. Csapattársai egyből elkezdték a laikus újraélesztését, majd a helyszínre érkező Országos Mentőszolgálat  tovább folytatta azt.


A férfi újraélesztése 50 percet követően sikeresnek bizonyult. A helyszínen készített EKG alapján a férfinak kamrafibrillációja  illetve szívinfarktusa volt, ezért a debreceni Kardiológiai Klinikára szállították*.

A koszorúérfestés során a bal elülső leszálló koszorúérág szűkületének ellátása 2 gyógyszerkibocsátó sztent (fémháló) segítségével sikeresen megtörtént. A beteg mobilizációja az intenzív osztályon kezdődött el, majd a folyamatos állapotjavulásnak köszönhetően tovább tudta folytatni a felépülést a kardiológiai fekvőbeteg-rehabilitációs osztályon.

A korai rehabilitáció elkezdése előtt a gyógytornászok minden esetben fel szokták mérni a betegek terhelhetőségét, 6 perces járásteszt segítségével

Kabai Fruzsina gyógytornász Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika A sportoló folyamatos zavartsága, és gyenge fizikai állapota miatt ezt a tesztet nem tudta teljesíteni, ugyanis ekkor még néhány lépés megtétele is gondot okozott számára. A napi többszöri gyógytorna hatására terhelhetősége napról napra javuló tendenciát mutatott. Ennek köszönhetően jó általános állapotban otthonába bocsátották, és további erősödés céljából járóbeteg-rehabilitációra irányították. A záró 6 perces járástesztje már 478 méter lett.

 A 6 perces járásteszt

A 6 perces járásteszt (6MWT) egy nemzetközileg elfogadott, könnyen és biztonságosan kivitelezhető vizsgálati módszer, melynek segítségével felmérhető a keringési-és légzőrendszer állóképessége. A teszt során sík talajon 6 perc alatt megtett távolság határozza meg a betegek fizikai teljesítőképességét.

Sok szakember fog össze a kardiológiai rehabilitációban

A kardiológiai járóbeteg-rehabilitáció egy komplex, állóképességet fejlesztő programból állt, terheléses EKG-val meghatározott tréningpulzus alapján, a hét minden napján, kiegészítve orvosi, fizioterápiás, ápolói, dietetikai és pszichológiai előadásokkal, életmódbeli tanácsokkal. A 3 hetes ambuláns programot követően a 6 perces járásteszt 640 méterre emelkedett a páciensnél.

Mivel a sikeres rehabilitáció legfontosabb célkitűzése minden esetben a lehető legjobb funkcionális állapot elérése, így jelen esetben is azt mondhatjuk, hogy sikeres volt a bemutatott sportoló kardiológiai rehabilitációja, mivel visszatérhetett szeretett sportjához, a kosárlabdához.

*A kamrák remegése, vagy más néven fibrillációja, olyan életveszélyes állapot mely során a szív képtelen a vérkeringést fenntartani, azonnal el kell kezdeni a szakszerű újraélesztést, hiszen ennek hiányában bekövetkezik a hirtelen szívhalál. Hátterében gyakran állhat szívinfarktus, mint ahogy ez a bemutatott sportolónál is megtörtént. Amennyiben sikeres az újraélesztés, a sportolónak lehet esélye a pályára való visszatérésre, azonban, ez szigorú szabályokhoz van kötve. Elengedhetetlen a szakmailag jól megalapozott kardiológiai rehabilitációban való részvétel, mely során a gyógytornászok az orvosi team tagjaival együttműködve, folyamatosan ellenőrzik, felmérik és fejlesztik a sportoló terhelhetőségét.

 A cikket a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiológiai Fizioterápia Munkacsoportja készítette

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is