Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Sokan születnek eleve szívbetegséggel!

2023.10.02.

Hazán...

Lemaradtál? Ilyen volt a Szívünk Napja 2023

2023.09.28.

A Szí...

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

2023.09.13.

A fut...

Tudomány 2023.07.29. Debreceni Egyetem
Az MKT legfrissebb hírei

Nemzetközi szintű gyógyszerkutatás a Debreceni Egyetemen a hirtelen szívhalál megelőzésére

Ígéretesen alakulnak azok a kutatások a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, amelyek legfőbb célja a hirtelen szívhalál megelőzését szolgáló, valamint a rákos daganatok sejtjeinek szaporodását gátló új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése.


 

Megszülettek az első eredményeket mutató adatok abban a kutatásban, amelyet a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) Pharmamodul Kutatócsoportja folytat. A patkányokon végzett állatkísérletek fő célja a hirtelen szívhalál, az iszkémia, az infarktus megelőzése, de a daganatok ellen is felveszik a küzdelmet. A kutatás kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban a legtöbben kardiovaszkuláris betegségek miatt veszítik életüket, a második leggyakoribb halálok pedig a daganatok kialakulása. A debreceni kutatók olyan hatóanyagokat keresnek, amelyek segíthetnek az ilyen esetek számának csökkentésében.   

- Modellezzük a szív iszkémiás állapotát, amikor ez a szervünk a sokféle sejthalál miatt nem kap elég tápanyagot, vért, oxigént. Kettes típusú diabéteszes állatokat is vizsgálunk – fejtette ki a nyolcfős kutatócsoport vezetője, a DE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék korábbi vezetője.  

Tósaki Árpád professzor a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a Gyógyszerészkémiai Tanszék munkatársai olyan új, a szervezet számára előnyös kénhidrogént leadó vegyületeket állítanak elő szintézissel, amelyek a sejtelhalásokat meggátolják. Ezektől komoly eredményeket várnak. 


Az új hatóanyagoktól azt is remélik, hogy hatékonyan pusztítják majd a daganatsejteket, méghozzá úgy, hogy közben ne vagy csak minimálisan akadályozzák az egészséges sejtek működését, illetve minél kevesebb mellékhatást okozzanak.   

A professzor arról is beszámolt, hogy a munka során szorosan együttműködnek egy mosonmagyaróvári munkacsoporttal, akik akkreditált laborukban végeznek a Pharmamodul Kutatócsoport számára különböző vizsgálatokat.    

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pályázatán elnyert és 2027 végéig biztosított forrásnak köszönhetően kezdték el a kutatást a szakemberek alig több mint egy éve, de máris vannak reményt keltő eredmények, melyeket a közelmúltban nemzetközi tudományos lapokban is publikáltak.   

 
Sajtóközpont - OCs

 

Ez is érdekelheti

A halálos szívinfarktusok száma hétfőnként csúcsosodik ki - pláne nyaralás után

A mesterséges intelligencia gyógyít majd meg minket?

Újraszinkronizálják a szívet, így növelik az erejét

A merevedési zavar szív- és érrendszeri betegségekre is figyelmeztethet

Nem csak az agyban alakulhat ki stroke, hanem a szemben és a gerincben is

Angiográfia