Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2023.07.17. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Két újdonság az invazív kardiológiában a szívritmuszavarral élőknek

Az új eljárások lényegét Prof. Dr. Gellér László kardiológus, Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke foglalta össze a Szívderítő számára. A videó alatt szöveges magyarázatot is kapunk az eljárások megértéséhez.


 

A szív ingerlésének speciális módja

A „Conduction system pacing” egy speciális módja a szív ingerlésének, amelynek során a jobb kamrából vagy az úgynevezett His régióban, vagy az LBBA (bal Tawara-szár terület) régióban ingerelve az élettanihoz hasonló ingerületterjedést kapunk. Ennek segítségével hosszú távon elkerülhető a jobb kamrai ingerlés bal kamra funkcióra kifejtett kedvezőtlen hatása, és lényegében mindenféle pacemakerrel, sőt az újabb elektróda fejlesztésekkel ICD-vel is alkalmazható - magyarázta el az eljárás fontosságát Prof. Dr. Gellér László, az MKT Aritmia és Pacemaker Munkacsoportjának Elnökségi Tagja.

Az impulzusmező abláció

Az impulzusmező abláció (Pulse field ablation, PFA) egy viszonylag új elektrofiziológiai eljárás, amelyet jelenleg leginkább a pitvarfibrilláció kezelésére alkalmaznak. A PFA célja, hogy eliminálja (eltüntesse) a szívben (a bal pitvarban) kialakuló kóros ingerületek forrását vagy vezetési útvonalait. Az eljárásban használt impulzusmező hatása az, hogy elpusztítja vagy megzavarja az aritmia kialakulásáért vagy fenntartásáért felelős patológiás szívizomszövetet. Mindezt anélkül teszi, hogy hagyományos ablációs technikákat (például hő vagy hideg energiát) használna ehhez. Így elkerülhetővé válhat az előbbi energiaforrások potenciálisan káros hatása.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az impulzusmező abláció potenciálisan több előnnyel járhat az hagyományos ablációs eljárásokhoz képest, mivel gyorsabb és egyszerűbb lehet, illetve kisebb eséllyel okozhat szövődményeket - fejtette ki Prof. Dr. Gellér László kardiológus egyetemi tanár, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke.

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját, amelynek idei főszereplője a sport lesz. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

 

Ez is érdekelheti

Zene segítheti a kardiológusok munkáját

Invazív eszközös kezelések: a szív és az erek gyógyításának lehetőségei

A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

Szívritmuszavarok – alapvető információk

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására