Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.07.03. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Szex és szívbetegség – szívroham után

Nem titok, hogy a szívbetegséggel élő nők aggódnak amiatt, hogy miként lesznek képesek fenntartani a normális, egészséges szexuális életüket. Ez fontos kérdés, ami számos problémát vet fel. Okozhat-e szívinfarktust a szex? A szívgyógyszerek vajon visszafogják-e a szexuális vágyat? A partner megérti-e, hogy min megy keresztül a szívbeteg nő?


Fontos, hogy kérdezze meg az orvosától, hogy biztonságosan folytathatja-e a szexuális aktivitását. Viszont ha az állapota stabilizálódott, akkor van egy jó hírünk: a legtöbb szívbeteg számára biztonságos a szex – jelentette ki az Amerikai Szív Társaság a 2013. évi tudományos jelentésében. Ez viszont nem jelenti azt, hogy teljesen elfeledkezhet az elővigyázatosságról.

Bár további kutatásokra van szükség ebben a témában, hogy feltárjuk a nők helyzetét, de mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy biztosak legyünk abban, hogy a fogamzásgátló biztonságosan szedhető-e a szívgyógyszerekkel együtt, vagy hogy a terhesség kockázatos lehet-e a szívbeteg számára. Dr. Glenn N. Levine, a texasi Houstonban lévő Baylor Egyetem professzora beszámolt arról, hogy az a legszerencsétlenebb ebben a helyzetben, hogy nehéz rávenni a szívbeteg pácienseket arra, hogy komfortosan, minden szorongástól mentesen, nyíltan tudjanak beszélni az orvosukkal erről a témáról.

Dr. Levine úgy folytatta, hogy a szexuális élet visszaterelése a normális kerékvágásba fontos lépés a rehabilitáció útján. Ha jól érezzük magunkat – és ide tartozik a szexuális élettel járó kielégülés és öröm is –, az kulcstényező az életminőségünk javításában. Tehát aki szégyelli szóbahozni ezt a kérdést, annak ideje félretennie a szégyenlősségét, és nyíltan kell beszélnie az orvosával, aki egyetemet végzett, mindent látott már és mindent tud a témáról. Nincs mit titkolni előtte.

Beszéljen az aggodalmairól

Akit nemrégen diagnosztizáltak valamilyen keringési betegséggel, vagy éppen most épül fel valamilyen szív-érrendszeri esemény után, annak éppen elég gondja van. Teljesen normális az érzelmi hullámzása, és a tanácsadás ilyenkor sokat segíthet. Ám az sem elég, ha ezt a kérdést kizárólag az orvossal beszéli meg, kifejezetten hasznos, ha a partnerével is megosztja a problémáit, akár vele együtt is el lehet menni tanácsadásra. Lehet, hogy kellemetlennek érzi azt a beszélgetést, amelyben megosztja a partnerével az aggodalmait, meg azokat a kockázatokat, amelyeket az orvosától tudott meg, illetve azt, amit esetleg a szexuális vágya a megváltozásával kapcsolatban érez, de így hozzásegíti a partnerét ahhoz, hogy pontosan értse, mi történik Önnel. Van rá esély, hogy bár a partnere is sejti, hogy a szexszel járó fizikai erőfeszítés veszélyes lehet Önnek, mégsem meri felhozni ezt a kérdést.

Ha biztos abban, hogy a szexuális késztetésében és funkcióiban beállt változásokat a szívgyógyszerei okozzák, akkor se hagyja abba a gyógyszerszedést. A szíve egészsége az első, ha ezt nem veszi figyelembe, akkor az életét kockáztatja. Nyugodtan beszéljen az orvosával. A beszélgetés során tisztázhatják a zavart azzal kapcsolatban, hogy mi biztonságos és mi nem az. Az orvosa segít majd megoldani a gyógyszerei miatt jelentkező problémát is.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is