Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Lelki tényezők 2023.06.28. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Miként segít a szívünknek a hála?

A hála több mint egy közhelyes szó. Egy olyan viselkedésmód és gyakorlat ez, ami megváltoztathatja a jóllétről való elképzelésünket.


Úgy gondolja, hogy túlterhelte a koronavírus-járvány, mindaz a változás, ami az életében beállt, és általában az életben maradása miatt érzett aggodalom? Néha úgy érzi, hogy nem tud szünetet tartani? Ugye ismerős: a teherautó elállja az útját, a főnöke furcsán reagált, amit venni akar az élelmiszerboltban, az éppen nincs a polcon. Előfordul, hogy emiatt negatív vagy cinikus gondolatai vannak? 

Higgye el, mindannyian így vagyunk ezzel, de ha túl sokat foglalkozunk vele, akkor ez akár depresszióhoz is vezethet, ami ronthatja a szíve egészségét, növeli a gyulladásra való hajlamot, ráadásul még az immunrendszer működését is gyengíti. A depresszió orvosi értelemben vett betegség, és az egyik leggyakoribb pszichiátriai kórkép Magyarországon is. 

Néhány neurológus szakértő szerint az agyunk úgy fókuszál a negatív információkra, mint ahogy a fájdalomra, tehát igyekszünk elkerülni ezeket a jövőben. Ezt hívják „negatív torzításnak”. 

Hogy kiegyensúlyozzuk ezt a negatív tendenciát, gyakorolhatjuk a hálát. „A hála jó gyógyszer” – hívja fel a figyelmet dr. Robert A. Emmons, a Kaliforniai Egyetem pszichológus professzora. „Klinikai kísérletekből arra következtethetünk, hogy a hála gyakorlása drámai és hosszan tartó változást hoz az ember életében. Csökkenti a vérnyomást, és javítja az immunrendszer funkcióját. A hálás emberek fizikailag aktívabbak, egészségesebbek az étkezési szokásaik, kevésbé hajlamosak a dohányzásra, az alkoholizmusra és jobban betartják a gyógyszerszedési előírásokat.” 

Ha hálásak tudunk lenni, az olyan ajándék, amitől komolyan kapunk is valamit. Kinek ne jönne jól az összes ezzel járó előny? 

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját, amelynek idei főszereplője a sport lesz. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

 

Itt az egyszerű mód, hogy miként kezdjünk hozzá a hála gyakorlásának!

Írja le magának ezeket, mielőtt lefekszik vagy beszélje meg a családjával vacsora közben. Öt perc alatt teljes szívéből hálás lehet.

  1. Egészség. Mit tett önért ma a szervezete?

Tudta, hogy naponta 8 milliószor vesz levegőt? A lábai képesek felvinni egy hegy tetejére. A karjai megtartják, akit szeret. Csodálkozzon el egy percre, hogy milyen finoman összehangolt gépezet a szervezete, és mondjon köszönetet magának azért, amit minden nap megtesz azért, hogy biztonságban és egészségben tartsa. 

  1. Étkezés. Mivel táplálta ma a szervezetét, hogy jól működjön?

Egy régi kedvencét ette, vagy kipróbált valami újat? Ha naponta háromszor étkezik, akkor évente ezerszer ül asztalhoz! Szánjon egy percet arra, hogy megkóstoljon valami különlegeset! És keressen egészséges recepteket megbízható forrásokból! 

  1. Aktivitás. Csinált ma valami olyasmit, amit igazán élvezett?

Beleadott mindent a mai edzésbe? Vagy talált egy csendes pillanatot a nap összegzésére, amikor a közlekedési dugóban állt? Találjon magának egy percet, amikor egy különösen kellemes pillanatra emlékszik vissza! 

  1. Kapcsolatok. Van valaki, akivel alig várja, hogy találkozzon?

Ez olyasvalaki, aki lángra lobbantja a szívét, mindig önre mosolyog vagy képes igazán megnevettetni Önt? Keressen magának egy percet, amikor csak erre a személyre gondol. Tervezze meg, hogy mikor találkozik vele, akár virtuálisan is. 

  1. Idő. Mit csinál éppen most?

Minden nap úgy kel fel, hogy van 24 vadonatúj órája. Ami elmúlt, az már történelem, a jövő még titokzatos, a jelen viszont ajándék. Szenteljen egy percet annak, hogy hálás legyen az idő ajándékának, és ebbe vegye bele azt az időt is, amikor a családjával lehet vagy amit saját magára fordíthat!

Ha a lelki egészségünk javul, akkor csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is!

 

Ez is érdekelheti

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé