Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.07.11. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Szívbetegségek és demencia kockázatát csökkentő 7 tanács - nőknek!

Jóval alacsonyabb a demencia és a stroke kialakulásának a kockázata azoknál a nőknél, akik középkorukban betartják azt az alapvető 7, illetve most  már 8 tanácsot, amely miatt jobb lesz a szív- és érrendszerük egészségi állapota is - állapították meg egy tanulmányban, amelyet az Amerikai Neurológiai Akadémia éves gyűlésén mutattak be.


Az „Élet Alapvető Hetese"

Ahogy arról már többször írtunk, az Amerikai Szív Társaság (AHA) által a Life’s Simple 7 tanácsainak betartása minden szempontból jobb egészségi állapotot eredményezett a későbbi életkorban is. Ebben a kutatásban 20 éven át követték a vizsgálatban résztvevő 13 720 nőt. Az átlagéletkor 54 volt, és olyanokat vontak be, akik 1992 és 1995 között kerültek be egy harvardi egészségügyi felmérés adatbázisába, mivel az első lépésben egészen 2004-ig követték a résztvevők egészségi állapotát.

Ezután folytatták a kutatást Dr. Pamela M. Rist epidemiológus, a Harvadr Egyetem docense és kollégái; a legkorábban becsatlakozott nőknél még 10 évig, de a később csatlakozottaknál is véget fog érni az elemzés 1-2 éven belül.

Dr. Rist kutatócsoportja a harvardi egészségügyi felmérés 10 évet felölelő adataiból nézte ki, hogy az érintettek a felmérés kezdetétől mennyire ragaszkodtak az Amerikai Szív Társaság (AHA) által az „Élet Alapvető Hetesének” (Life’s Simple 7) elnevezett tanácsokhoz. Ezek olyan viselkedési és egészségügyi szempontokat tartalmaznak, amelyeknek elősegítik a szív- és érrendszer hatékony működését.

A tanácsok négy tudatosan megváltoztatható viselkedési szempontot tartalmaznak (a dohányzás mellőzése, az egészséges étkezés, az egészséges testsúly és a fizikai aktivitás) és három biometrikai tényezőt (vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint). Az AHA újabban pedig kiegészítette ezt a listát egy nyolcadik elemmel, az egészséges alvással is.

A kutatás során minden résztvevő nő egy-egy pontot kapott egy-egy egészségi tanács betartásáért.

A megfigyelt személyek a kutatás kezdőpontján áltagosan 4,3 ponttal rendelkeztek a maximálisan szerezhető 7 pontból. A 10 éves nyomon követési időszak végére 4,2 pont volt az átlag.

A kutatás következő lépésében, az újabb 10 évet felölelő szakaszban a tudósok ismét átnézték a résztvevők egészségügyi adatait – azaz a kutatás kezdetétől számítva sokaknál már 20 év telt el. Ekkor már csak a demencia diagnózisára vonatkozó adatokat keresték. Konkrétan azt akarták megtudni, hogy mennyire befolyásolta a betegség kockázatát a 7 tanács betartása. Ekkor a felmérésben részt vevők mintegy 13 százalékánál mutatták már ki a demenciát. Elkezdték az adatokat elemezni a pontszámok szerint.

A kutatás kezdetekor az Élet Alapvető Hetesére kapott minden egyes pont 6 százalékkal csökkentette a későbbi életkorban kialakuló demencia kockázatát. 10 év múlva is pontosan ugyanez volt a helyzet: minél több tanácsot tudott valaki betartani az ajánlások közül, annyiszor 6 százalékkal tudta csökkenteni a későbbi demencia kockázatát. Ez pedig elég jelentős! 

„Erőt adhat az embereknek, ha megbizonyosodnak róla, hogy olyan egyszerű lépésekkel csökkenthetik a demencia kockázatát, mint a napi félórás fizikai aktivitás vagy a vérnyomás egészséges tartományban tartása” – emelte ki dr. Rist.

Világos üzenet: számos esetben megelőzhetőek az időskori betegségek

A kutatási eredményekről dr. Andrew E. Budson, a Bostoni Egészségügyi Ellátó kognitív viselkedéstudományi és neurológiai vezetője mondott véleményt. Megdicsérte dr. Rist kutatócsoportját, mert egy már meglévő, közismert tudásanyagra alapozva fogalmaztak meg olyan világos üzenetet, amelyből a nők megérthetik, hogy hatékonyan képesek tenni a demencia kialakulása ellen.

Mivel a hét ismert kockázati tényező (fizikai aktivitás, táplálkozás, testsúly, dohányzás, vérnyomás, koleszterinszint, vércukorszint) egyenként a demencia kockázatát 6 százalékkal csökkenti, ha tehát valaki mindegyiket betartja, akkor összességében 42 százalékkal csökkenti a kései demencia kialakulásának kockázatát.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is