Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Lelki tényezők 2024.02.12. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Gondoskodás a szívbetegről

A szívbetegség szomorú igazsága, hogy gyakran ugyanolyan nehéz annak, aki gondoskodik a betegről, mint magának a betegnek. Egy amúgy is elfoglalt embernek ezzel tovább emelkedik a stressz-szintje, egyre több nyomás helyeződik rá, és ráadásul a munkaterhelése is megnő.


Beteggondozás: az élet más perspektívából

A betegellátást magára vállaló személy érezheti magát úgy, mintha egy párhuzamos univerzumban élne. Körülötte mindenki normálisan, hétköznapi módon él, míg a beteget ellátó elszigetelődik, elveszíti a kapcsolatát mindenkivel.

Ismerősen hangzik? Nem kell magyarázkodnia, hogy mennyire nehéz és stresszes a kényszerűen betöltött szerepe. Viszont a mentális és a fizikai kimerültség ellenére mégis csak meg kell birkóznia a feladattal, nem hagyhatja, hogy a betegápolói szerepe miatt összeomoljon az élete.

Legyen türelmes önmagával!

Az első és legfontosabb, hogy ismerje el önmagának: a betegellátás stresszes szerep. Igen, komoly felelőssége van abban, hogy megfelelően ellássa a szeretett hozzátartozóját. Talán még azt is elkezdheti érezni, hogy egyedül van. Máskor mégis boldog és elégedett lehet, mert segítséget nyújt valakinek, aki erre rászorul, és jó esetben a köszönetét ki is fejezi.

Ezek az érzések naponta többször ki-be kapcsolódnak. Tehát mérje fel a valóságot, és fogadja el, hogy vannak olyan érzelmei és szituációi, amelyeket nem képes kontrollálni. Nem lesz minden esetben tökéletes. És tudja mit? Ez így van rendjén. Senki sem tökéletes és senki sem várhatja el Öntől, hogy az legyen! 

Itt van néhány egészséges megküzdési stratégia

  • Szálljon le a földre! Ne akarjon szuperhős lenni!

Ez azt jelenti, hogy felfogja, hogy mondhat nemet, ha összecsapnak a feje fölött a hullámok. És ha valaki felajánlja a segítségét, akkor fogadja el! 

  • Kérjen támogatást!

Egyáltalán nem egyedi eset, ha ön, mint egy szívbeteget ápoló személy stresszt vagy szorongást érez. Bátran kérjen segítséget a családtól és a barátoktól. Vegye fel a kapcsolatot az orvosával, és kérjen tőle is tanácsot, ha erre lenne szüksége! 

  • Ne hanyagolja el a saját egészségét!

Annak szentelte az életét, hogy gondoskodjon arról, hogy egy másik ember eleget mozogjon és egészségesen étkezzen. Ám kérdezze meg önmagától: az utóbbi időben mit tettem a saját egészségemért? 

  • Vezesse le a stresszt és a kiégést!

Ha szabadidőt szakít ki magának, az nem önzés – hanem okos dolog. Tehát próbáljon meg jógacsoportba járni, tanuljon meg meditálni, nézzen vígjátékot, vagy menjen masszőrhöz.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is