Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Sokan születnek eleve szívbetegséggel!

2023.10.02.

Hazán...

Lemaradtál? Ilyen volt a Szívünk Napja 2023

2023.09.28.

A Szí...

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

2023.09.13.

A fut...

Szívünk napja 2023.06.12. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Befolyásolja a genetikai hajlamot, ha megváltoztatjuk az életmódunkat?

A legfrissebb kutatásban az Egyesült Királyság Biobankjától vették át 137 794 szív- és érrendszeri betegségtől mentes felnőtt adatait, és azt figyelték meg, hogy mennyire tartják be Az egészséges életmód 8 tanácsát. A résztvevőket 100 pontos skálán értékelték.


Ezek alapján három csoportba sorolták a résztvevőket: az ajánlásokat kis mértékben, közepesen vagy szigorúan betartók csoportjába. Számoltak továbbá a szívkoszorúér-betegségre és a stroke-ra való genetikai hajlammal is. A mintába szinte azonos arányban kerültek nők és férfiak, és az átlagéletkor 55 év volt.

Átlagosan 10 évig követték a résztvevőket. Azt figyelték meg, hogy akik szigorúan betartották a tanácsokat, azoknak 66 százalékkal volt alacsonyabb a szívkoszorúér-betegségre, és 55 százalékkal a stroke-ra való kockázatuk, mint az ajánlásokat csak kis mértékben követőknek.

Ráadásul az összes szív- és érrendszeri betegségkockázatuk is 64 százalékkal lett alacsonyabb.

Az egészséges életmód 8 tanácsának ajánlásai és értékei alapján pontosabban tudták előre jelezni, hogy kinél fejlődik ki valamilyen szív- és érrendszeri elváltozás. Ezeknek a betartását vizsgálták a kutatók.

Szívbetegségek megelőzése – számít a nem is 

A férfiakhoz képest a nőknek lényegesen jobban használ, ha betartják a nyolc életmódtanácsot. Minél jobban ragaszkodtak a nők a tanácsokhoz, annál jobban csökkent a szívkoszorúér- és a szívbetegség kockázati értéke a férfiakhoz képest. Emellett a korral kapcsolatos összefüggést is találtak: a tanácsok betartásának jótékony hatása erősebb volt az 55 évnél fiatalabb felnőttek körében, mint az ennél idősebbeknél

 „Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a férfiaknak és az idősebbeknek nem kell törődniük az ajánlásokban foglalt tanácsokkal és értékekkel” – figyelmeztetett dr. Jamal Rana, a kaliforniai Kaiser Permanente Oakland Egészségügyi Központ kardiológiai vezetője. „Ha betartjuk ezeket, akkor függetlenül attól, hogy kik vagyunk, mindenképpen csökken a szívbetegségekre való kockázatunk.”

Szívbetegségek megelőzése: számít a betegség típusa is

Az ajánlások következetes betartása és a kockázatcsökkenés közti összefüggés erősebb volt a szívkoszorúér-betegségre való alacsony genetikai hajlamú embereknél.

Akik az alacsony genetikai kockázatú és az ajánlásokat szigorúan betartók csoportjában voltak, azoknál 78 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel fejlődött ki szívkoszorúérbetegség a megfigyelési időszak 10 éve alatt. (Azokhoz képest, akiknek magas volt a genetikai hajlamuk és a legkevésbé ragaszkodtak az ajánlásokhoz.)

Ehhez hasonlóan a stroke-ra való alacsony genetikai hajlamú és az ajánlásokat szigorúan betartók stroke-kockázata 64 százalékkal volt alacsonyabb a magas genetikai kockázatú és az ajánlásokat csak kis mértékben betartókhoz képest

„A stroke genetikai kockázata és Az egészséges életmód 8 tanácsa együttesen befolyásolja a stroke-kockázatát. Viszont a genetikai kockázatot Az egészséges életmód 8 tanácsa önmagában nem befolyásolja” – jelentette ki dr. Xiang Li, a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Kara Epidemiológiai Tanszékének posztdoktori kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

„Másrészről pedig a szívkoszorúér-betegségre való genetikai kockázat és Az egészséges életmód 8 tanácsa is közösen játszik szerepet a szívkoszorúér-betegség kockázatának alakulásában. Ám ezt a genetikai kockázatot (a stroke-kal ellentétben) már befolyásolhatják az ajánlások.”

 

INGYENES SZŰRÉSEKKEL ÉS PROGRAMOKKAL VÁRJUK!

Immáron 23. alkalommal szervezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) és az MKT Szívalapítványa szeptember utolsó vasárnapján, tehát 2023. szeptember 24-én hazánk egyik legnagyobb lakossági egészségügyi eseményét, a Szívünk Napját, amelynek idei főszereplője a sport lesz. Az egésznapos ingyenes rendezvényen szakmai előadásokkal, szűrővizsgálatokkal, számtalan kiállítóval, színes családi programokkal és értékes nyereményekkel várják az érdeklődőket Budapesten a Városligetben, a Néprajzi Múzeumnál.

Ez is érdekelheti

Sokan születnek eleve szívbetegséggel!

Lemaradtál? Ilyen volt a Szívünk Napja 2023

Kértünk egy verset a szívről a Mesterséges Intelligenciától

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

A halálos szívinfarktusok száma hétfőnként csúcsosodik ki - pláne nyaralás után