Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2023.06.07. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Ez a 8. tényező ahhoz, hogy csökkenni tudjon a szívbetegségek és a stroke kockázata

Akik következetesen betartják az egészséges életmódra vonatkozó nyolc tanácsot, és rendszeresen ellenőrzik a keringési rendszerük értékeit, azoknál lényegesen kisebb lehet a szívkoszorúér-betegségre és a stroke-ra való kockázatuk azokhoz képest, akik mindezekre nem figyelnek – derül ki egy kutatásból. Ez az összefüggés különösen a nőkre, a fiatal felnőttekre és a szív-érrendszeri betegségekre genetikailag kevésbé hajlamosakra érvényes.


A kutatásból az is kiderült, hogy lényegesen pontosabban lehet előrejelezni a szív- és érrendszeri kockázat mértékét az Amerikai Szív Társaság (AHA) által kidolgozott és továbbfejlesztett, a keringési rendszer egészségi állapotára vonatkozó 8 életmódtanács, (Life’s Essential 8) betartása és a bennük előírt értékeknek való megfelelés alapján, mint a korábban csak 7 tanácsból álló ajánlás alapján.

A korábbi életmódtanácsok most a jó minőségű alvással egészültek ki.

A Life’s Essential 8 (Az egészséges életmód 8 tanácsa):

  1. Táplálkozzunk egészségesen!
  2. Legyünk fizikailag aktívak!
  3. Szokjunk le a dohányzásról!
  4. Aludjuk eleget és jól!
  5. Figyeljünk a testsúlyunkra!
  6. Figyeljünk a koleszterinszintünkre!
  7. Figyeljünk a vércukorszintünkre!
  8. Figyeljünk a vérnyomásunkra!

„Az egészséges alvásnak óriási szerepe van abban, hogy javuljon az emberek szív- és érrendszerének egészségi állapota” – hívta fel a figyelmet dr. Xiang Li, a New Orleans-i Tulane Egyetem Orvosi Kara Epidemiológiai Tanszékének posztdoktori kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Az AHA Epidemiológia és Megelőzés, Életmód és Szív-érrendszeri Egészség című Bostoni konferenciáján bemutatott kutatási eredmények mindaddig csak előzetesnek vehetők, amíg szakmailag lektorált tudományos folyóiratban meg nem jelennek.

Eddig 7 tanács volt 

Az AHA 2021-ben dolgozta ki a Life Simple 7 (tehát 7 alapvető életmódtanács) című ajánlását, amely azokon a kutatási eredményeken alapult, amelyekről egyértelműen bebizonyosodott: javítják a szív- és érrendszer egészségi állapotát.

A korábbi ajánlásban lévő cigarettázás helyett nikotinfogyasztás szerepel, ami magában foglalja az e-cigarettákat és a passzív dohányzást is. Az ajánlásokat kiegészítették az étrend minőségének értékelésével is, és hangsúlyozták a DASH és a mediterrán diéta elemeit, mert bebizonyosodott róluk, hogy hozzájárulnak keringési rendszer egészségéhez. Továbbá a koleszterinszintre vonatkozó ajánlásokat is frissítették, mert az összkoleszterinről áthelyezték a hangsúlyt a nem-HDL koleszterinre, hiszen a HDL a jó koleszterin. 

Az ajánlási listában szereplő értékeket tavaly frissítették, és hozzájuk adtak egy újabb ajánlást, az alvásminőséget. Egyre növekszik azoknak a kutatási eredményeknek a száma, amelyek szerint a napi hét-kilenc órát alvó felnőttek lényegesen könnyebben tudták betartani az egészséges testsúlyra és vérnyomásra, valamint a kettes típusú cukorbetegség elkerülésére vonatkozó tanácsokat.

 

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is