Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Lelki tényezők 2023.06.01. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Kreatív tevékenységek jótékony hatása a szívbetegségek megelőzésében

A rajzolás és a festés nem csak művészeti tevékenységek, hiszen végzésük közben számos pozitív változás következik be az agy működésében, ez kihat a stressztűrő-képességre, ez pedig a kardiológiai betegségek kockázatát befolyásolja.


Stressz csökkentése művészetterápiával

A kreatív tevékenységek gyakran használt meditatív eszközök is, mivel segítenek az elme megnyugtatásában és a stressz csökkentésében. Az ilyen tevékenységek során a szerotonin, azaz a "boldogsághormon" szintje növekszik – mondta Dorogi Andrea, a Valdor Art Rajz és Festő Iskola alapítója és oktatója.

Kreativitás növelése ezzel együtt ösztönzi a problémamegoldáshoz szükséges képességek fejlesztését.

Stressz és szívbetegségek kapcsolata

A stressz hatására megemelkedő pulzus és a szív elektromos instabilitása a ritmuszavarokra való hajlam növekedéséhez, az életveszélyes ritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatának növekedéséhez vezet úgy a szívelégtelenségben szenvedő, mint az átlagpopulációban.

Egyes kutatások szerint a művészeti tevékenységeknek már rövid távon is lehetnek jótékony hatásai. Például egy 2014-es vizsgálat azt találta, hogy már egy 45 perces művészeti tevékenység jelentősen csökkentheti a stressz szintjét, valamint javítja a hangulatot, függetlenül attól, hogy az illető korábban űzött-e hasonló tevékenységeket vagy sem - mondja Dorogi Andrea, a Valdor Art Rajz és Festő Iskola alapítója és oktatója.

A művészetterápia hosszútávú hatásai szívbetegeknél

A krónikus stressz kétféle úton fejtheti ki hatását. Egyfelől tartós szűkület kialakulásán keresztül, amely az érelmeszesedés következménye. Az érben ilyenkor olyan anyagok, úgynevezett plakkok rakódnak le, amelyek az érfalat merevvé teszik, az ér átmérőjét csökkentik, szűkítik. Végül az adott ér teljesen elzáródhat.

A stressz hosszú távú és szintén magas morbiditást és mortalitást okozó következménye a magas vérnyomás. Magasnak nevezzük a vérnyomást, amikor a szisztolés nyomás magasabb, mint 139 Hgmm vagy a diasztolés magasabb, mint 89 Hgmm. Stressz esetén a vérnyomás megemelkedik, majd a megterhelő szituáció végeztével visszatér a normál értékekhez. Ha viszont valaki folyamatos stressznek van kitéve, az tartós vérnyomás-emelkedéshez, végül magasvérnyomás-betegséghez vezethet.

Ennek a kockázatát képes csökkenteni minden olyan tevékenység, amely segít levezetni a feszültséget és hozzájárul az egészségesebb lelkiállapot kialakulásához. Nem véletlenül szokták mondani, hogy ha valaki belemerül valamilyen kreatív tevékenységbe, az olyan, mintha egyfajta meditatív állapotba kerülne.  Agyi működés szempontjából ugyanis igen hasonló a kettő: mindkét tevékenység során az agyban olyan elektromos aktivitás tapasztalható, amely elősegíti a belső fókusz és a nyugodt éberség állapotát – tette hozzá az oktató.

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is