Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Tudomány 2023.03.09. Debreceni Egyetem
Az MKT legfrissebb hírei

Szívből a szívről - Debrecenbe ment a kardiológusok nagy része

Az ország vezető kardiológusai osztják meg tapasztalataikat a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött 28. Debreceni Kardiológiai Napokon. A négynapos rendezvény fókuszában ezúttal a koszorúérbetegség, a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség, illetve ezek megelőzése áll.


 

A kardiológiai képalkotásról szóló szakmai kurzussal vette kezdetét a Debreceni Kardiológiai Napok a Debreceni Egyetem Auguszta Tantermében. Az ország minden részéből érkezett csaknem 500 szakember szombatig összesen csaknem 70 szakmai előadáson bővítheti ismereteit.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) elnöke megnyitó köszöntőjében elmondta: a folyamatosan fejlődő szűrési és diagnosztikai tevékenység eredményeként világszerte egyre több kardiovaszkuláris megbetegedést ismernek fel. A fejlődő tudás és technikai háttér segítségével ma már a szív-érrendszeri elváltozások többsége a korai fázisban észrevehető. A kardiológiai szakmával kapcsolatos növekvő kihívásnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központja folyamatos fejlesztésekkel kíván megfelelni.

- A Debreceni Egyetem olyan nagy hagyományokkal bíró Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikával rendelkezik, amelynek tevékenységét nemcsak Magyarországon, hanem Európában, sőt az egész világon elismerik. Büszkén kijelenthető, hogy ezen a klinikán olyan jól képzett szakemberek, munkacsoportok dolgoznak, akik tudásuk legjavát adva járulnak hozzá a betegek gyógyulásához, s ezzel a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ jó hírnevének öregbítéséhez – jelentette ki Szabó Zoltán.

Elmondta: a már kimutatott betegség gyógyítása mellett a kardiológia szakterületén is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a megelőzés. E fontos szakmai szemléletváltást jelzi, hogy a tudományos rendezvény külön szekcióban foglalkozik a prevenció lehetőségeivel.

Az utóbbi években egyre hangsúlyosabban jelennek meg a klinikai gyakorlatban az olyan katéteres beavatkozások, amelyek a megterhelő szívműtét helyett lehetőséget biztosítanak a betegek állapotának gyors javítására, stabilizálására és a gyógyulásra. A konferencián részt vevő szakemberek e fontos határterületen szerzett tapasztalataikat is megosztják egymással – tette hozzá a DE KK elnöke.

- Amennyiben a szívünk nem működik rendesen, azt mindannyian néhány perc alatt észrevesszük. A kardiológusok ezért mindig kiemelt szerepben vannak mind a betegellátásban, mind az ilyen problémák feltárására, gyógyítására irányuló kutatásokban – fogalmazott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar (DE ÁOK) dékánja a Kardiológiai Szakmai Napok szerdai kardiológiai képalkotási fórumának megnyitóján.

Mátyus László kifejtette: a DE ÁOK folyamatosan magas szinten teljesít nemcsak a betegellátásban, hanem az oktatásban és a kutatásban is, tudományos publikációk száma és minősége tavaly jelentősen növekedett.


Sajtóközpont - OCs

Ez is érdekelheti

Orvos válaszol: Amikor a szív működése elégtelen, minden a szívelégtelenségről

Mit kell tudni a többszörös koszorúér-betegségről?

A szívbetegség leggyakoribb okai, megelőzése, halálozási statisztikák

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

A szív- és érrendszeri betegségek tünetei, kockázati tényezői

Mesterséges intelligencia segíti a stroke-ellátást Magyarországon