Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Szórakozás 2023.03.18. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Saját szívbetegségét ábrázolta a festő

Sajátos festmény, ahol a művész maga látható, szenvedése közben. Nyitott inge is betegsége helyére, a mellkasában dobogó, beteg szívére irányítja a figyelmet.


Dick Ket (1902—1940) Önarckép című alkotása a holland mágikus realista festőművész egyik legismertebb munkája, amely egyben saját szívbetegségét is ábrázolja. A főként önarcképeiről és csendéleteiről ismert alkotó súlyos, a 20. század elején még gyógyíthatatlannak számító szívrendellenességgel született (valószínűsíthetően Fallot-tetralógiával, amit régebben kék gyermek szindrómának is neveztek, valamint dextrocardiával).

Betegsége és számos fóbiája (pl. agorafóbia) miatt meglehetősen elzárt életet élt szülei házában. Mindössze 38 évet élt, ám ennyi idő alatt is közel 140 képet, köztük mintegy 40 önarcképet alkotott, és főleg élete utolsó éveiben készült munkái jól ábrázolják betegsége előrehaladását, többek között a cianózis és a dobverőujj jelenségeit (előbbi a bőr vagy nyálkahártya kék illetve lila elszíneződése, amely a bőrfelszín közeli szövetek alacsony oxigénszintjének következménye, utóbbi a csonthártya megvastagodása az elégtelen oxigénellátás miatt).

Legkiválóbb munkái ma többek között az amszterdami Rijksmuseumban láthatók.

A mágikus realizmus fogalmát Franz Roh alkotta meg 1925-ös esszéjében, amely egy „harmadik valóságról” beszél a konkrét világ és az álmok, hallucinációk mágikus dimenziójából születve meg. Dick Ket 1932-es önarcképe is ebben a stílusban készült, de a klasszikus német és olasz reneszánsz portréfestészet hagyományait is megidézi.

Ugyanakkor a művész látható szenvedése és bizarr megjelenése. bőrének kékes színe rendhagyóvá teszi a képet; s nyitott inge is betegsége helyére, a mellkasában dobogó szíve irányítja a figyelmet. Szorosan tartja kezében az üvegbe helyezett, levágott virágot, amely az életbe való elszánt kapaszkodását szimbolizálja. Háta mögött egy levegőbe ágaskodó ló látható, amely mintha a gyermekkor játékosságát idézné, a lómotívum egyébként több képén is felbukkan, és talán a flamand dialektussal is összefügg, amelyben a „csikó” szó „kisfiút” is jelent. A kép jobb alsó sarkába mintegy ironikus kontrasztként odafestette a “FIN” szót, élete végességére, közelgő halálára utalva baljóslatúan. 

Forrás: https://www.dailyartmagazine.com/dick-ket-the-artist-with-drumstick-fingers/

https://www.researchgate.net/publication/339231291_Heart_in_art_Cardiovascular_diseases_in_novels_films_and_paintings#pf4

Ez is érdekelheti

Zene segítheti a kardiológusok munkáját

Invazív eszközös kezelések: a szív és az erek gyógyításának lehetőségei

A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Szívritmuszavarok – alapvető információk

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket