Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Betegségek 2023.04.07. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A szívkoszorúér-betegség diagnózisa

Az orvostudomány mára számtalan vizsgálattal képes korai stádiumban is felfedezni a szívbetegségeket, így a szívkoszorúér-betegséget is. Nézzük, mi minden lapul az orvosok eszköztárában!


Diagnózis

Orvosi vizsgálatokra van szükség, fel kell venni a részletes kórelőzményeket, valamit számos laboratóriumi és egyéb vizsgálatokat kell elvégezni, hogy a szívkoszorúér-betegséget és más szívbetegségeket diagnosztizáljanak. Például ilyen vizsgálatokat szoktak végezni:

- Elektrokardiográfia (EKG): ezzel rögzítik a szív elektromos aktivitását és a szívritmust,

- Holter-monitor: Ezt a hordozható eszközt két vagy három napig a ruha alatt lehet hordani. Ez az eszköz rögzíti a szív teljes elektromos aktivitását és a szívritmust is.

- Echokardiográfia: Ezzel az ultrahangos szkennerrel a szív pumpálását lehet megfigyelni. Ez az eszköz hanghullámokat használ fel videókép kialakítására.

- Stresszteszt: Ilyenkor futópad vagy gyógyszer segítségével stresszelik a szívet annak érdekében, hogy lássák, miként működik fizikai aktivitás esetében.

- Szívkoszorúér-katéterezés: Ennél a vizsgálatnál festékanyagot fecskendeznek az artériába egy katéteren keresztül, amelyet jellemzően a lábon vagy a karon keresztül juttatnak el a szívkoszorúerekig. A festékanyag pedig röntgenképen mutatja ki a legkisebb csomósodásokat vagy elzáródásokat.

- CT: Ezzel a vizsgálattal tudja megnézni az orvos az artériákat, az eszköz képes érzékelni a zsíros lerakódásokban a kalciumot, és mindenféle elváltozást ki tud mutatni a szívben.

- Radionuklid ventrikulográfia: Ekkor nyomkövetőkkel, radioaktív anyagokkal alkotnak képet a szívkamrákról. Az orvos befecskendezi a nyomkövetőt a vénába, majd a véráramba jutva hozzákapcsolódnak a vörösvértestekhez, és így keresztüljut a szíven. Speciális kamerákkal vizsgálják a nyomkövetők mozgását.

- Laboratóriumi vérvizsgálat: Így mérik meg a vér koleszterinszintjét és egyéb értékeit, ami különösen a fokozott szív- és érrendszeri kockázattal élőknél lényeges.

Miért fontos, hogy időben diagnosztizálják a szívkoszorúér-betegséget?

A CAD akkor alakul ki, amikor az artériák falán koleszterinlerakódások épülnek ki. Ez az állapot elzáródásokat okoz a szívet oxigéndús vérrel ellátó artériákban; ilyenkor az artéria megkeményedik és a gyulladás pedig nő. 

A CAD-ot nehéz kezelni és szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. Ennek ellenére lehet lépéseket tenni abba az irányba, hogy csökkentsük a szívkoszorúér-betegség kockázatát a rendszeres testedzéssel, a vérnyomásértékek normalizálásával, szívbarát étrenddel, valamint a dohányzás mellőzésével. 

Azonnali orvosi segítséget kell kérnünk, ha mellkasi fájdalmat érzünk vagy légszomjunk van, mert ez akár szívroham jele is lehet.

Ez is érdekelheti

Májusban erre figyeljen, akár egészséges, akár szívbeteg!

Mesterséges intelligencia segítheti a szívinfarktusok gyors diagnosztizálását

A menopauza és a szív-érrendszeri betegségek közötti kapcsolat

Mit kell tudni a többszörös koszorúér-betegségről?

Angiográfia

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezői, kezelése, a halálozás mérséklése