Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Sokan születnek eleve szívbetegséggel!

2023.10.02.

Hazán...

Lemaradtál? Ilyen volt a Szívünk Napja 2023

2023.09.28.

A Szí...

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

2023.09.13.

A fut...

Életmód 2023.03.03. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A rendszertelen alvásszokás idősebb korban érelmeszesedést okozhat

Nagyobb eséllyel kell szembesülniük az artériás érfalmerevség kockázatával a rendszertelen alvásszokásokkal élő idősödő embereknek, azokhoz képest, akik rendszeres időben fekszenek le, és eleget alszanak – áll egy friss tanulmányban.


A Journal of the American Heart Association című folyóiratban február közepén megjelent tanulmányban azt figyelték meg, hogy azok a 45 évnél idősebb emberek, akik naponta rendszertelenül, eltérő időben fekszenek le és eltérő mennyiséget alszanak, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek majd érelmeszesedésben, és ezek az artériák falán keletkező lerakódások szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhatnak.

„A rendszeres alvási ütemezés, az alvásidő szabálytalanságainak csökkentése az életmódunk könnyen szabályozható eleme, ami nemcsak az alvásminőséget javítja, hanem az idősödő embereknek még a szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkenti” – fejtette ki Kelsie Full, a tanulmány vezető szerzője, az Egyesült Államok Tennessee államában, Nashville-ben lévő Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának adjunktusa.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a rossz alvás (túl kevés, túl sokszor megszakított alvás) összefügg a szívbetegségekkel, az elhízással, a kettes típusú cukorbetegséggel, a magas várnyomással és sokféle más szív- és érrendszeri elváltozással. Az Amerikai Szív Társaság a felnőtteknek átlagosan 7-9 óra alvást javasol minden éjszaka. Ráadásul a megfelelő minőségű és hosszúságú alvást az Amerikai Szív Társaság felvette a szív és az agy egészségét fenntartó „Az élet alapvető nyolcasának” listájára.

7, vagy inkább 8 ajánlás az egészséges szívért

Az Amerikai Szív Társaság 2010-ben tette közzé „Az éltet egyszerű hetese” (Life's Simple 7) nevű listáját, amelyben a szív- és érrendszer ideális egészségi állapotának fenntartásához a következő hét, alapvető tényezőt sorolta fel: az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás mellőzése, fizikai aktivitás, egészséges étrend, a vérnyomás, a koleszterin és a vércukorszint kontrollálása. A megfelelő mennyiségű és minőségű alváshossz a nyolcadik tényezőként kapcsolódott az Amerikai Szív Társaság elnökségi ajánlásának listájára 2022 nyarán, és így az ajánlást már „Az élet alapvető nyolcasa” (Life's Essential 8) címet viseli.

A jelenlegi kutatásban a tudósok 2000 féri és nő alvásszokását elemezték, a páciensek átlagéletkora 69 év volt, és 2010 és 2013 között vettek részt az egyesült államokbeli Multietnikus Érelmeszesedés Kutatásban. Az USA hat közösségéből származó résztvevőknek az alváskutatás kezdetekor még nem volt semmiféle szív- és érrendszeri megbetegedése. A páciensek olyan karkötőt viseltek, amelyik érzékelte, hogy mikor vannak ébren és mikor alszanak. Ezen felül még hét egymást követő napon alvási naplót is vezettek, és az otthonukban egy éjszakán keresztül elvégeztek rajtuk egy olyan alvásvizsgálatot, amelyben megfigyelték a légzésüket, az alvásszintjüket, a szívritmusukat és az alvás megszakításait.

Az alvási időt úgy számolták ki, hogy összesítették azt az időtartamot, amelyiket a résztvevők az ágyukban elaludva töltöttek. A kutatók még azt az időtartamot is mérték, amíg a páciensek elaludtak.

Érelmeszesedés rossz alvás miatt

A páciensek érelmeszesedésének mértékét különböző módszerekkel mérték. A tudósok elemezték a szívkoszorú-artériák falán lerakodó kalciumos-zsíros plakkokat, a nyaki artéria falán felépülő zsírlerakódást, megmérték a nyaki verőér beszűkülésének mértékét, valamint megvizsgálták a perifériás artériák beszűkülését (boka-kar index).

A szabályos mennyiséget alvókhoz képest a hetente legalább két órával variálódó alvásszokású pácienseknek 1,4-szer nagyobb volt az esélyük arra, hogy megnövekedik a szívkoszorúartériájukban a kalciumszint, ami olyan szív- és érrendszeri betegségek fő kiváltó oka, mint a szívinfarktus és a stroke. Továbbá ezeknek a résztvevőknek 1,12-szer nagyobb valószínűséggel rakódott le plakk a nyaki verőerükben, és csaknem kétszer gyakrabban mértek náluk abnormális boka-kar indexet. Ezt az értéket úgy kapják, hogy összehasonlítják a karon és a bokán mért vérnyomásértéket, amellyel következtethetnek az érelmeszesedés és az artériás érfalmerevség mértékére.

1,43-szor gyakrabban fordult elő magas kalciumtartalom a szívkoszorúartériájukban azoknak a pácienseknek, akiknek a heti alvásmennyisége több mint 90 perccel módosult, azokhoz képest, akiknek az alváshossza hetente csak 30 percnél kisebb mértékben variálódott.

Ez is érdekelheti

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

Magyar dietetikusok szerint ilyen a jól összeállított szívvédő étrend

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata ilyen táplálkozással csökkenthető

Kedves fiatalok! Minden drog árt a szívünknek, gondolkodjatok hosszú távon!

Egy infarktuson átesett kosárlabdázó története az újraélesztéstől a hazatérésig

Szex és szívbetegség – szívroham után