Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.02.15. MKT, MTI
Az MKT legfrissebb hírei

Egyre több az influenzás – vigyázzon magára minden szívbeteg!

Az év ötödik hetében 244 ezer ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 38 ezernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Az influenza a magas láz miatt kifejezetten veszélyes a keringési betegségben szenvedőkre.


Általában úgy gondoljuk, hogy az influenza egy légzőszervi betegség, ám valójában jóval több ennél. Az influenza képes súlyosbítani a már meglévő betegségeket, állapotokat, például a szívbetegségeket is. Arra kényszerül ilyenkor a szívünk, hogy sokkal erősebben dolgozzon, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a szervezetünkbe, mert a fertőzés miatt a tüdőnk nincs a legjobb állapotban. A New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely szerint az influenzaszezon heteiben hatszorosára növekszik a szívinfarktus kockázata.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) azt közölte, hogy a betegek 44,3 százaléka gyerek, 28,6 százaléka 15-34 éves volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 18,7 százaléka, 8,4 százaléka pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

    Az adatok szerint január 30. és február 5. között Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével valamennyi közigazgatási területen nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Békés, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Vas, Zala és Bács-Kiskun vármegyében. Közölték azt is, hogy az 5. héten 242 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A beküldött 147 légúti mintából 46-ban az influenza valamelyik típusát, 21 esetben koronavírust, tizenhét beteg mintájából a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Kórházba a múlt héten 249 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 52-en intenzív ellátásra szorultak. A kórházi ápolást igénylő 249 beteg 47,8 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 25,7 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 59-nél az RSV, 31-nél koronavírus és 24-nél influenzavírus állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek 79,7 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 74,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt - áll a közleményben.

A friss adatok bárki számára elérhetőek az NNK megfelelő oldalán.

Jól tudjuk, hogy az influenzavakcina nem véd meg tökéletesen a fertőzéstől, de megvéd a súlyos fertőzéstől. A védőoltásnak köszönhetően rövidebb ideig leszünk betegek az influenza miatt. A vakcina miatt gyorsabban, sokkal enyhébb tünetekkel, alacsonyabb lázzal esünk át a betegségen, könnyebben legyőzzük a vírust.

Hogyan csökkenthetjük a fertőzés veszélyét?

Elsősorban és leghatékonybban az influenza oltás megkapásával, más szóhasználattal "felvételével".

Ezen kívül (oltottként is!) tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: úgymint a megfelelő kézhigiénét, a légúti fertőzéseknél alkalmazott higiénés előírásokat.

Kézhigiéne

-          Mosson kezet ételkészítés előtt, közben és után, valamint közvetlenül evés előtt is.

Szintén alapvető a kézmosás, amikor szennyezett a kezünk, vagy amikor otthonunkban velünk együtt élő beteg személyt ápolunk.

A kézmosással magunkat is védjük a fertőzéstől, hiszen a szennyezett felületről a kezünkre kerülhet a vírus. Az egészségügyi ellátó intézményekben fokozottan oda kell figyelni az infekciókontroll szabályainak betartására, mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók, illetve mások védelme érdekében is.

-          Amikor a kéz látható módon szennyezett, folyóvizes-szappanos kézmosás szükséges; ha a kézen nincsen látható szennyeződés, szappanos-vizes kézmosás vagy alkohol- tartalmú kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.

Légúti higiéne

Légúti tünetek jelentkezése esetén ajánlott maszk viselése, papírzsebkendő használata, illetve szükség esetén a könyökhajlatba, ruhaujjba való tüsszentés. A használt papírzsebkendőt zárt tárolóedényben kell gyűjteni, és minden alkalommal kézmosás szükséges, ha a kéz valamilyen légúti váladékkal szennyeződött.

Ez is érdekelheti

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Nagyjából kétezer orvos és szakdolgozó szerzett új kardiológiai ismereteket

Világszínvonalú fejlesztés a debreceni kardiológiai ellátásban

A mélyvénás trombózis tünetei, kezelése

Érbetegségek - mélyvénás trombózis