Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

2023.09.20.

Sztár...

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

2023.09.19.

Egy h...

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

2023.09.18.

Amit ...

Mozgás 2023.01.19. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Az első szívinfarktus előtti nagyobb fizikai aktivitás csökkenti a második infarktus kockázatát

Ha a középkorú éveinkben fizikailag aktívak vagyunk – még mielőtt szívinfarktusunk lett volna – csökken az esélye annak, hogy megkapjuk a második infarktusunkat.


A tudósok már régen tisztában vannak azzal, hogy a rendszeres fizikai aktivitás segít megelőzni a stroke-ot, a szívinfarktust és más szív- és érrendszeri betegségeket. Ám eddig csak néhány tanulmányban vizsgálták azt, hogy vajon a fizikai aktivitás megvéd-e a második súlyos szív- és érrendszeri eseménytől az első szívinfarktus után. 

A kutatók az egyesült államokbeli Mississippi, Észak-Karolina, Maryland és Minnesota Állam 1 115 olyan felnőttjének az adatait vizsgálták meg, akiknek volt már szívinfarktusuk az 1990-es évek közepétől 2018 végéig. A vizsgált populáció átlagéletkora a szívinfarktus bekövetkezésekor 73 év volt.

A tudósok rögzítették, hogy a vizsgálatban szereplők a szívinfarktusukat megelőző évek két, előre meghatározott időpontjában mekkora fizikai aktivitásról számoltak be. Minden szabadidős tevékenységre és házimunkára „pontokat” kaptak, így lehetett látni, ki mennyire aktív.

Sok pont - kisebb kockázat

Legtöbb esetben két évig követték a pácienseket. A legnagyobb fizikai aktivitású csoportnak 34 százalékkal volt alacsonyabb a kockázata arra, hogy megkapja a második szívinfarktusát is azokhoz képest, akiknek a legalacsonyabb volt a fizikai aktivitásuk.

A nagyobb fizikai aktivitású életút különösen a szívinfarktus utáni első évben volt hasznos, mert ebben az évben a legtöbbet mozgóknak 63 százalékkal volt alacsonyabb a második szívinfarktus kockázata! Szintén ebben a szívinfarktus utáni évben az aktív csoportnak 39 százalékkal volt alacsonyabb a bármely ok miatti halálozási aránya a legkevésbé aktívakhoz képest.

Ezeket a kutatási eredményeket 2022 decemberében mutatták be az Amerikai Szív Társaság Tudományos Ülésszakán. Az eredmények mindaddig csak előzetesnek számítanak, amíg a teljes kutatást nem publikálták egy szakmailag lektorált tudományos folyóiratban.

„A tanulmányunk további bizonyítékkal szolgál arra, hogy ha nagyobb a fizikai aktivitásunk a középkorú éveinkben, még mielőtt szívinfarktust kapnánk, akkor sokkal jobbak a későbbi életkilátásaink” – foglalta össze Yejin Mok, a tanulmány vezető kutatója. - Ezzel együtt fontos, hogy ne úgy gondoljunk a fizikai aktivitásra, mint egy mindent vagy semmit tétre – tette hozzá a kutató. „Az üzenet mindössze annyi, hogy mozogjunk. A nagyobb fizikai aktivitás jobb, ám már egy kis testmozgás is jelentősen hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentéséhez.”

Ennyit kell(ene) mozogni hetente

A hivatalos ajánlások szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc fokozott intenzitású aerob fizikai aktivitásra van szükségük, esetleg a kettő kombinációjára. Legalább heti két napon ajánlott izomerősítő gyakorlatokat is végezni.

Ez is érdekelheti

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

Szívbetegségek és demencia kockázatát csökkentő 7 tanács - nőknek!

Magyar dietetikusok szerint ilyen a jól összeállított szívvédő étrend

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata ilyen táplálkozással csökkenthető

Kedves fiatalok! Minden drog árt a szívünknek, gondolkodjatok hosszú távon!

Egy infarktuson átesett kosárlabdázó története az újraélesztéstől a hazatérésig