Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2023.01.04. SZIVSN Betegegyesület
Az MKT legfrissebb hírei

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg.


Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin, megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitaminhiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény – mondja prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. – Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!”

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit. Számos kutatás vizsgálta a K2-vitaminbevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16 057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4 807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást is. A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitaminbevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely a kalcium lerakódása következtében megkeményedik, meszes plakkok jönnek létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben, ugyanis megköti a vérben levő felesleges kalciumot, amely így nem rakódik le az erek falában. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amelyhez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét). Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés. A K2-vitamin tehát alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozást. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitaminpótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitaminpótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében” — folytatja dr. Gellér László, kardiológus professzor.

Miben található meg a K2-vitamin?

Van K2-vitamin erjesztett ételekben, például a savanyú káposztában, illetve található állati eredetű ételekben is, mint például a tejben, a tojásban és a sajtban. Az ipari állattartás miatt viszont ezeknek az ételek ma már lényegesen alacsonyabb a K2-vitamin tartalma, mint dédszüleink korában, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne.

A D-vitamin félmunkát végez a K2-vitamin nélkül

A K2-vitamint és a sokféle pozitív hatásáról ismert D-vitamint a természet „egy párnak” szánta, mivel számos esetben egymás hatását egészítik ki. Igaz ez a szív- és érrendszeri betegségek esetében is. A D-vitamin támogatja az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin aktiválja őket.

A SZÍVSN betegegyesületet a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának munkatársai és betegei hozták létre azzal a céllal, hogy Magyarországon az infarktussal, magas vérnyomással, ritmuszavarral, veleszületett szívbetegséggel, valamint pacemakerrel élő betegeket és családjukat támogassák. Célunk, hogy segítsük a paciensek felvilágosítását és az életmód tudatos kialakítását. Éppen ezért hívjuk fel a figyelmet minden olyan hírre és eseményre, ami segítheti a megbetegedések prevencióját, illetve a páciensek életét, gyógyulását.
Bővebb információért hívjanak, keressenek bennünket!

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában