Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2023.01.09. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Veszélyes influenzajárvány várható

Ne nevezzük újabb hullámnak azt a járványt, amelyik sosem múlt el teljesen. Idén komoly influenzajárványra készülhetünk. Egy horrorfilmsorozat gyilkosához hasonlóan az idei influenza a megszokotthoz képest újabb eszközöket vet be. Az alábbi hét témakört érdemes ismernie, mert ez segít abban, hogy biztonságban maradhasson.


Korai szezonkezdés 

Több tényező miatt is különleges az idei influenzaszezon, például azért is, mert korán kezdődött – mondta dr. Ellen Eaton, a birminghami Alabamai Egyetem infektológus szakorvosa. Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint a 2010-2011-es szezon óta idén novemberben volt a legmagasabb az influenza miatti kórházi kezelések száma. 

A korai szezonkezdés rosszat sejtet – tette hozzá dr. Margot Savoy, a Washington Államban lévő Amerikai Családorvosok Akadémiájának alelnöke. Ha az esetszámok korán megugranak, általában azt jelenti, hogy durva szezonunk lesz. 

Az influenza "barátokat" is hoz

2020-2021 COVID-19-járványos telén megelőző intézkedéseket hoztunk: maszkot hordtunk, kerültük a csoportosulást, és ezért a CDC mérései szerint túl alacsony szintre esett vissza az influenzafertőzések száma. Idén viszont többen térnek vissza az eredeti életmódjukhoz, ezért a két vírus egyszerre fertőzheti meg a betegeket. Ennek következtében egy harmadik vírusfertőzés is kialakulhat. Az RSV (respiratorikus syncytialis vírus) járványa szintén ki fog csúcsosodni idén. Az RSV influenzaszerű tüneteket okoz, viszont a csecsemőkre és az idősekre veszélyes lehet. 

Ez a három vírus teljesen eltér egymástól, és nem biztosít keresztvédettséget. „Ha előbb átesünk a COVID-fertőzésen, az nem véd meg minket az influenzától” – magyarázta dr. Eaton. „Továbbá az influenzafertőzés sem véd meg az RSV-től.” Ráadásul ha megfertőződtünk az egyik influenzavírus-törzzsel, attól még később minden további nélkül megfertőződhetünk egy másik törzzsel is. 

Félelmetesebb, mint valaha 

2010 és 2020 között évente 12 000-52 000 ember halt bele az influenzába. A CDC adatai szerint az idei szezonban november 19-ig 53 000 ember került kórházba influenza miatt, és közülük 2 900 halt meg. 

Általában úgy gondoljuk, hogy az influenza egy légzőszervi betegség, ám valójában jóval több ennél. Az influenza képes súlyosbítani a már meglévő betegségeket, állapotokat, például a szívbetegségeket is. „Arra kényszerül ilyenkor a szívünk, hogy sokkal erősebben dolgozzon, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a szervezetünkbe, mert a fertőzés miatt a tüdőnk nincs a legjobb állapotban” – magyarázza dr. Savoy. A New England Journal of Medicine című folyóiratban 2018-ban megjelent egy tanulmány, amely szerint az influenzaszezon heteiben hatszorosára növekszik a szívinfarktus kockázata. 

Dr. Eaton minden évben találkozik olyan esetekkel, amikor korábban egészséges gyermekek, szülők vagy nagyszülők megbetegednek és meghalnak az influenza miatt. „Minden évben megdöbbenünk, hogy ez megtörténhetett ezekkel az emberekkel.”

Sokan nem veszik komolyan a kockázatot

Ha oltás nélkül vágunk neki az influenzaszezonnak, az olyan, mintha egy horrorfilmben a szereplő éjszaka egyedül megy be a sűrű erdőbe, hogy felderítse a félelmetes hang forrását. Ám mégis sokan teszik ezt.

A védőoltást idén sokkal kevesebben veszik fel – állapította meg dr. Savoy, és emiatt mindenki sokkal nagyobb veszélyben van. 

„Akik az elmúlt években nem vették fel az influenzavédőoltást, azok általában szerencsésen átvészelték a szezont” – állapította meg dr. Savoy. „Azonban azt már nem hiszem, hogy ez a szerencse idén is ki fog tartani. Sőt, meg vagyok győződve, hogy idén már nem lesz szerencséjük.” 

Miként segít a védőoltás 

A szakértők minden évben úgy állítják össze az influenzavédőoltást, hogy védjen a leggyakoribb vírustörzsek ellen, és az eddigi tapasztalatok szerint az idei vakcina jól véd – állapította meg dr. Eaton. 

„Jól tudjuk, hogy az influenzavakcina nem véd meg tökéletesen a fertőzéstől” – mondta dr. Eaton. Ám arra kifejezetten jó, hogy megvédjen a súlyos fertőzéstől. „Az a súlyos fertőzés, amikor a gyerek egy hétig nem tud iskolába menni, és a hetedik nap a gyermekorvos a sürgősségi ügyeletre küldi, hogy kapcsolják a gyermeket lélegeztetőgépre, adjanak neki légzéstámogató kezelést. A súlyos fertőzés esetén a nagymama tegnap még ugyan jól volt, ám ma reggel ébredéskor már nem kap levegőt, és kórházba kell vinni, hogy négy napig lélegeztetőgépen legyen.”

Dr. Savoy szerint a védőoltásnak köszönhetően rövidebb ideig leszünk betegek az influenza miatt. A vakcina miatt gyorsabban átesünk a betegségen, és ráadásul ez kevésbé lesz súlyos, könnyebben legyőzzük a vírust.

Dr. Savoy így szokta elmagyarázni a pácienseinek a védőoltás fontosságát:

„Képzelje el, hogy elengednék egy medvét, hogy üldözze Önt, és előtte két választási lehetőséget adok: öt perccel korábban kezdhet futni, mint a medve, vagy egyszerre engedem el a medvét és Önt – melyiket választaná?”

A kutatások bebizonyították, hogy az influenzavédőoltás megvéd a szívinfarktustól, a stroke-tól és a keringési betegségek miatti halálozástól is.

Ez is érdekelheti

Érbetegségek - mélyvénás trombózis

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A szívinfarktusról és a teendőkről - röviden

Így alakult ki a sürgősségi betegellátás Magyarországon, növelve a szívroham túlélésének esélyét is

Szívkatéteres vizsgálat, azaz koronarográfia

Nem csak az agyban alakulhat ki stroke, hanem a szemben és a gerincben is