Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Táplálkozás 2022.12.30. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Így választhatunk egészségesebb nassolni valókat

Kinek van kedve nassolni? Csaknem mindenki jelentkezne erre a kérdésre. Az Egyesült Államok lakosságának hozzávetőlegesen 95 százaléka nassol minden nap, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium felmérése szerint. És a nassolni valók teszik ki a felnőttek napi kalóriamennyiségének több mint 20 százalékát. Tehát ha fontos számunkra az egészséges étkezés, akkor a nassolni valókra is gondolnunk kell. Alább szakértői tanácsok segítik, hogy jól válasszunk nassolni valót, hogy elkerülhessük a gyakori hibákat.


Az alapok: mi NE legyen a nasiban?

Olyan rágcsálni valót keressünk, amelynek alacsony a cukor- és sótartalma. Jó ízű választás a zöldség, a gyümölcs, a dió, a mogyoró és az alacsony zsírtartalmú joghurt. Ezek körül bármelyik segít átvészelni a két étkezés közötti időszakot.

Keressünk olyan nassolni valót, amilyet szeretünk

A dietetikusok azt javasolják, hogy párosítsuk a komplex szénhidrátot a sovány fehérjével és az egészséges zsírokkal – és ne feledkezzünk meg a rostokról sem. Például ilyen lehet egy teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítós mogyoróvajjal vagy teljes kiőrlésű rágcsálni való tonhal- vagy lazackonzervvel, továbbá koktélparadicsom humusszal.

Olvassuk el a címkét

Az élelmiszergyártók igyekeznek egészségesebb nassolni valókat gyártani, és ezzel együtt a fogyasztóknak is jobban kell figyelniük arra, hogy mit jelentenek a címkéken azok a fogalmak, hogy „egészséges” és „természetes”. Egy „egészséges” édességszeletben akár több kalória is lehet, mint egy hagyományosban. A Magyarországon kapható termékek egy részénél is megfigyelhető ez - egészen meglepően sokkal több kalóriát tartalmazhat egy "light" vagy "csökkentett szénhidráttartalmú" élelmiszer. A hozzáadott cukor és a só mennyiségét is ellenőrizzük!

Figyeljünk az italokra

Az italokat is bele kell számolni az étkezések között elfogyasztott kalóriamennyiségbe. Sokan tisztában vannak a szénsavas üdítőitalok magas kalóriatartalmával, viszont gyakran eltekintünk a gyümölcslevek és a kávéitalok kalóriáitól. Jó választás lehet a buborékos vagy a szénsavmentes ásványvíz, a cukrozatlan tea és kávé vagy egy kis pohár 100 százalékos gyümölcslé.

Óvakodjunk a munkahelyi társalgóktól

Egy Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban, még 2019-ben közölt felmérés szerint azok, akik rendszeresen nassolnak munkahelyi ételautomatákból, illetve rendszeresen fogyasztanak el valamit a kollégákkal a munkahelyi büfében, legalább 1 300 kalóriát adnak hozzá a heti összkalóriájukhoz. Tehát ha nem otthon dolgozunk, akkor jó ötlet lehet, ha viszünk magunkkal egészséges rágcsálni valót.

Koncentráljunk a sikerre

Ha a sütemény a gyengénk, akkor egyáltalán ne vegyünk ilyesmit. Ha munka közben sóvárgunk a cukros nasi után, akkor ne tartsunk az asztalunkon édességesdobozt. A nassolás mindenkinek mást jelent, tehát azt a nassolni valót válasszuk, amelyik jót tesz. A szakértők szerint inkább figyeljünk oda, hogy mit nassolunk, ahelyett, hogy őrült módon, össze-vissza együnk.

A hazai, egészséges étkezési tanácsok megismeréséért keresse fel a Magyar Dietetikusok Országon Szövetségének Okostányér oldalát és nézze meg az erről készült videónkat!

Ez is érdekelheti

Az első szívinfarktus előtti nagyobb fizikai aktivitás csökkenti a második infarktus kockázatát

A különösen magas vérnyomással élőknek csak óvatosan szabad kávézniuk

Megkívánt valamit? Helyettesítheti ezekkel az egészséges alternatívákkal!

5 lépés a szívbarát életmód felé

Életmódtanácsok szívbetegségek kockázatának csökkentésére

A változókorú hölgyek számára ajánlott szívvédő étrend