Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2022.10.04. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A dió jót tesz az egészségnek és csökkenti a keringési betegségek kockázatát

Egy új kutatásban bebizonyították, hogy akik rendszeresen esznek diót, azoknak alacsonyabb a szívbetegség-kockázatuk, és általában egészségesebben étkeznek. A dióféléket az egészséges táplálékok közé sorolják, mert magas a fehérje- és rosttartalmuk, valamint sok egészséges zsír van bennük.


A diófélék köztudomásúan a kiegyensúlyozott étrendbe tartoznak, mert sok bennük a fehérje, a rost és az egészséges zsír. A Minnesotai Egyetem tudósai ezúttal kifejezetten egyféle csonthéjasra, a dióra koncentráltak a vizsgálatukban. A kutatási eredmények szerint, akiknek az értendjében benne van kifejezetten a dió, azoknak különféle egészségi előnyei vannak: kevesebb a súlyfeleslegük, jobb az étrendjük összetétele és jobb a szívbetegségkockázati profiljuk is. A tanulmányt a Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases című folyóiratban közölték.

Milyen előnyei vannak a dióevésnek?

A diót általában a csonthéjasok közé soroljuk, ám technikai értelemben ez egy gyümölcs magja. A diófának csonthéjas gyümölcse van. Amint ez a gyümölcs megérik, a külseje kemény páncéllá változik, és ezen belül található az ehető mag, a dió. A dió napi adagja hozzávetőlegesen 30 gramm, ami nagyjából 12-14 darab fél diót tesz ki, ennek a mennyiségnek az alábbi tápértéke van:

- 190 kalória,

- 18 gramm zsír (ebből 13 gramm többszörösen telítetlen),

- 4 gramm szénhidrát,

- 4 gramm fehérje,

- 2 gramm étkezési rost,

- 1 gramm cukor,

- nincs benne nátrium és koleszterin.

Lauren Pelehach Sepe, a New York-i Kellman Wellness Központ klinikai dietetikusa szerint a dió ez egyik legegészségesebb csonthéjas. „Gazdagon tartalmaz egészséges zsírokat, antioxidánsokat és ráadásul még jó néhány létfontosságú ásványi anyag is van benne” – magyarázta a szakértő.Sepe szerint a diónak több jótékony egészségi hatása van más csonthéjasokhoz képest, mert közülük bene van a legtöbb omega 3 zsírsav.

Az omega 3 zsírsavak természetes gyulladáscsökkentők. Azt is bebizonyították róluk, hogy csökkentik a trigliceridszintet és akadályozzák az ereken a plakk-képződést, és ezeknek köszönhető, hogy képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségkockázatot.

Egy 2019-es kutatásból kiderül, hogy a dió többek között azért egészséges a szív- és érrendszernek, mert jót tesz a bélbaktériumoknak. „Ha egészséges a bélrendszer mikrobiológiája, akkor alacsonyabb a szervezet gyulladásszintje, és ez csökkenti a szív- és érrendszeri betegségkockázatot, javítja a lipidprofilt, csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát, és számos más jótékony hatása van.”

A dió és az ALA

Dr. Lyn Steffen, a Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Intézetének epidemiológus- és közegészségügyi professzora, a témáról szóló legfrissebb kutatás vezető szerzője elmagyarázta, hogy az volt a vizsgálat legfőbb célja, hogy megvizsgálják: a diófogyasztóknak jobb-e az étrendjük és a kardiológiai kockázati faktoruk profilja a diót nem evőkhöz képest a 30 éves nyomon követéses vizsgálat során. Dr. Steffen kutatócsoportja az 1985-86-ban kezdett és a mai napig is tartó CARDIA nevű, fiatal felnőttek szívkoszorúér-kockázatának változását nyomon követő adatbázis adatait használta fel. A kutatók összesen 3 023 CARDIA-páciens adatait elemezték, és a vizsgálatban részt vevő személyek közül 352-en voltak diófogyasztók, 2 494-en ettek másféle csonthéjast és 177-en nem ettek semmilyen diófélét sem. Miután megvizsgálták a résztvevők fizikai és klinikai értékeit az elmúlt 30 év távlatában, megállapították, hogy a dióvevőknek az alábbi tényezők szempontjából jobb a szív- és érrendszeri betegségkockázati profiljuk:

- alacsonyabb a testtömeg-indexük (BMI),

- kisebb a derékkörfogatuk,

- alacsonyabb a vérnyomásuk,

- kisebb a vérük trigliceridszintje.

A tudósok azt is megállapították, hogy a dióevők általános étrendje is egészségesebb, kevesebb a súlyfeleslegük, alacsonyabb az éhomi vércukorszintjük, valamint saját bevallásuk szerint nagyobb a fizikai aktivitásuk is.

Dr. Steffent ezek az eredmények nem lepték meg, mert a dió kiváló természetes omega 3-forrás, különösen az alfa-linolénsav- (ALA) és más antioxidánstartalma magas. „A többi dióféle is egészséges, sok bennük a zsírsav és az antioxidáns, de a dión kívül más csonthéjas nem tartalmaz alfa-linolénsavat és növényi omega 3-at” – magyarázta a kutató. „Már évekkel ezelőtt is olvastam a dió egészséges hatásáról, és most szerettem volna kimutatni, hogy a CARDIA-adatbázisban szereplő pácienseknél összefügg-e a diófogyasztás a szív- és érrendszeri betegségprofillal.”

„Írtam egy másik tanulmányt is a diófogyasztás és a kardiológiai fenotípusok összefüggéséről – ez a szisztolés és diasztolés funkció –, és ebben is a CARDIA adatait elemeztem. Annak ellenére, hogy a vizsgált páciensek paraméterei a normális sávban voltak, a diófogyasztók értékei jobbak voltak” – számolt be dr. Lyn Steffen, a tanulmány vezető szerzője.

Mennyi diót együnk naponta?

Lauren Pelehach Sepe, dietetikus szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy pontosan mennyi diót kell ahhoz megenni naponta, hogy a tanulmányban bemutatott egészséges hatásokat élvezhessük. Ezzel együtt azt javasolja a szakértő, hogy naponta 30 gramm, azaz 7 egész dióbelet fogyasszunk el ahhoz, hogy már érzékelhetően javuljon az egészségi állapotunk. „Könnyen beiktathatjuk a napi étrendünkbe ezt az adagot, de azt is megtehetjük, hogy hetente pár alkalommal nagyobb mennyiséget eszünk” – magyarázta. „Nem a pontos mennyiségre kell koncentrálni, hanem arra, hogy kezdjünk el rendszeresen ilyen és ehhez hasonlóan egészséges táplálékokat fogyasztani, mert így leszünk képesek maximálisan kihasználni az étrendünk egészséges hatásait.”

A kutatások következő szakaszában a tudósok még több olyan vizsgálatot szeretnének látni, amelyik arra koncentrál, hogy pontosan kimutassa a dió összes olyan hatásmechanizmusát, amely javítja az egészségi állapotunkat, különösen a bélflórára gyakorolt hatásmechanizmussal kell még sokat foglalkozni. „Ennek eredményeképpen nem csak azt fogjuk jobban megérteni, hogy miként csökkenti a dió a szív- és érrendszeri betegségkockázatot, de az egészségre gyakorolt többi hatását is jobban megismerjük majd” – tette hozzá Lauren Pelehach Sepe.

Ez is érdekelheti

Hogyan készüljön orvoshoz?

3 hét rehabilitáció - van valami értelme?

Gondoskodás a szívbetegről

A depresszió és a stroke kapcsolata

Védené a szívét? Fogyasszon sokat ezekből!

Sport, mozgás veleszületett szívhibával