Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Terápiák 2022.09.27. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Hiánypótló kardiológiai eszközök beszerzésére nyert támogatást a PTE Klinikai Központ

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikája élén állnak. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek annak okán is, hogy a világjárvány következményeként igen jelentős számú a poszt-COVID szindrómás kardiológiai beteg: szívizom- és/vagy szívburokgyulladás, a szív szisztolés teljesítményének csökkenése, ritmuszavarok, s egyéb kardiovaszkuláris szövődmények.


 

 
 

A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható modern és mobil eszközpark beszerzésére nyert el támogatást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK). A Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, 300,00 millió forintos támogatásának köszönhetően szerezhetik be a hiánypótló eszközöket, melyekből a PTE KK Szívgyógyászati Klinika és a PTE KK I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyaránt részesül. A projekt európai uniós támogatással valósul meg.

 

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna, Somogy megye regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47.000 vizsgálatot végeznek el. „A szívultrahang vizsgálat egy olyan kardiológiai alapvizsgálat, amelyet rutinszerűen végzünk el szívsebészeti műtétre, elektrofiziológiai beavatkozásra vagy pacemaker implantációra érkező betegeinknél. Nagy jelentősége van ennek a vizsgálatnak a szívelégtelen betegek és a stent implantáció előtt álló koszorúér betegek esetében is. A Szívgyógyászati Klinika járóbeteg kardiológiai szakambulanciájára a pályázat keretében érkező csúcskategóriájú szívultrahang készülék nagy segítséget nyújt az ideérkező szívbetegek gyors és pontos kivizsgálásában, és jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a kardiológus szakorvos jelöltek képzésében is” – mondta Prof. Dr. Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója.

Prof. dr. Tóth KálmánA PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszéken a tavalyi évben közel 4500 járó és több mint ezer fekvőbeteget gyógyítottak. Nem véletlen tehát, hogy erre a két klinikára kerülnek majd azok az új, modern eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két említett klinikára egy-egy felsőkategóriás echokardiográf készülék beszerzését tervezik az elnyert támogatásnak köszönhetően, melyek a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentenék a regionális centrumként működő klinikák számára.

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Rendszeresen kezelünk infarktuson, vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegeket, akiknél nem elhanyagolható a veszélyes ritmuszavar, az akut szívelégtelenség vagy a légzési elégtelenség kialakulásának veszélye. Az életfunkciók folyamatos monitorozásával azonnal felismerhetőek ezek a veszélyes események. Fontos, hogy mindez a beteg mobilitását és rehabilitációját nem akadályozó módon történjen, melyre a telemetriás monitorozás optimális megoldást nyújt az újonnan beszerzendő eszközök beüzemelésével” – hangsúlyozta a professzor.

Az új eszközök várhatóan 2023 második felében állhatnak majd szolgálatba Pécsett. A projektről bővebb információt a https://projektek.pte.hu/hu/hazai/erfa/efop-2223-21-2022-00013 oldalon olvashatnak.

Ez is érdekelheti

A klímaváltozás sajnos növelni fogja a szív- és érrendszeri halálozást

Angiográfia

A szívkoszorúér-betegség kockázati tényezői, kezelése, a halálozás mérséklése

A szívbetegség leggyakoribb okai, megelőzése, halálozási statisztikák

K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

A szív- és érrendszeri betegségek tünetei, kockázati tényezői