Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

2023.09.20.

Sztár...

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

2023.09.19.

Egy h...

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

2023.09.18.

Amit ...

Szíverősítő 2022.08.23. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Ugye mindkét karján méri a vérnyomását? Egy friss tanulmány szerint így kellene mérni

Ha minkét karunkon mérjük a vérnyomásunkat, nem csak az egyiken, és mindig a magasabb értéket vesszük figyelembe, akkor pontosabb képet kapunk arról, hogy magas-e a vérnyomásunk. Ez pedig fontos, ha ismerni akarjuk a szív- és érrendszeri betegségekre és az ezek miatti halálozásra való kockázatunkat – hívják fel a figyelmet egy friss kutatásban.


Ez a kutatás tehát azt javasolja, hogy annak a karnak az értékeit vegyük figyelembe, amelyiken a magasabb értéket mértük, ám az eddigi szakirodalomban még nem fordult elő, hogy ezt a metódust javasolták volna, ezért rutinszerűen eddig nem is követték ezt a gyakorlatot. Ezek a legfrissebb kutatási eredmények az Amerikai Szív Társaság Hypertension című folyóiratában jelentek meg.

„Ha mindig csak az egyik karunkon mérünk, akkor sosem tudjuk meg, hogy melyik karunkon magasabb a vérnyomásértékünk” – emelte ki a tanulmány vezető szerzője, Christopher Clark, az angliai Devonban működő Exeter Egyetem Orvosi Karának vezető előadója. „És ha nem jövünk rá, hogy magas a vérnyomásunk, nem is tudjuk azt kezeltetni. Éppen ezért támogatjuk azt a gyakorlatot, hogy a mindkét karon mért értékek közül a magasabbikat vegyük figyelembe.” 

Miért lehet gond, ha nem pontos az adat?

Az a vérnyomásérték minősül magasnak, amelyiknek a szisztolés értéke (a magasabb szám) 130 Hgmm-nél magasabb, és a diasztolés értéke (az alacsonyabb szám) 80 Hgmm-nél magasabb. A magas vérnyomás betegség a szívbetegségek, a szívinfarktus és a stroke kockázati tényezője

Forrás: Magyar Hypertonia TársaságAz Amerikai Szív Társaság 2019-es tudományos állásfoglalásában részletesen leírták a vérnyomásmérés megfelelő módját, eszerint az első orvos-beteg találkozón a páciens mindkét karján meg kell mérni a vérnyomását, és a magasabb értéket kell a későbbi viziteken a viszonyítási értéknek venni. Az állásfoglalásban egyebek mellett még arra is felhívták a figyelmet, hogy különös gondot kell fordítani arra, hogy a beteg karkörfogatának megfelelő méretű mandzsettát állítsunk be a méréskor. 

A mostani kutatásban a tudósok a világ különböző országaiban végzett 23 különböző tudományos vizsgálat 53 172 páciensének egészségére vonatkozó adatokat dolgozták fel. A páciensek átlagéletkora 60 év volt. 

Azt figyelték meg, hogy amikor a két karon mért érték közül az alacsonyabbat vették figyelembe, akkor a valójában magas vérnyomásos pácienseknek a 12 százaléka esett küszöbérték alá, és ezért nem volt az állapotuknak megfelelő diagnózisuk és nem a megfelelő terápiát kapták. A magas vérnyomást fel szokták használni a szív- és érrendszeri betegségek általános kockázati értékének a kiszámolásához, ezért ha hiányzik a magas vérnyomás pontos diagnózisa, annak nagyon súlyos következményei lehetnek – jegyezték meg a tanulmány szerzői.

A betegségmegelőzés alapja

Ha a két karon mért érték közül a magasabbikat vették figyelembe, akkor a kutatók a vizsgálatokban szereplő páciensek 3,5 százalékát (645 főt) sorolták át az Amerikai Szív Társaság Kardiológiai Kollégiuma által felállított értékek szerint a magas vérnyomásosok csoportjába. Továbbá a résztvevők 4,5 százalékát (további 1 000 főt) sorolták át a szívkoszorúér-betegség kockázata alá esők körébe. (Ezt egy másik modell, a Framingham kockázati érték modell alapján tették, ez a modell képes előrejelezni a szív- és érrendszeri betegségkockázatot olyan személyeknél, akiknek még semmilyen ezzel kapcsolatos tünetünk sincs.) Mindkét kockázati érték akkor jelezte pontosabban a keringési betegségek kockázatát, ha a két karon mért értékek közül a magasabbikat vették figyelembe.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja szerint a magas vérnyomás volt az elsődleges vagy járulékos oka 670 000 egyesült államokbeli halálozásnak 2020-ban. A kezeletlen vagy rosszul kezelt magas vérnyomás világszerte az elsődleges halálokok és a szív- és érrendszeri betegségek fő okai közé tartozik.

Azoknak az embereknek, akiknek az otthonukban 24 órás vérnyomásmérővel rögzítik a vérnyomását, mindig ahhoz a karjukhoz kell csatlakoztatni a vérnyomásmérőt, amelyiken előzetesen a magasabbik értéket mérték – tanácsolta Christopher Clark. Akik pedig otthon szokták ellenőrizni a vérnyomásukat, azok pedig mindkét karjukon mérjenek, hogy kiderüljön, melyik karjukon szokott magasabb érték előfordulni, és a későbbiek során, a rutinszerű mérésekkor mindig a magasabb értéket produkáló karjukon mérjenek.

Ugyan az egészségügyi személyzetnek több időt kell eltöltenie a vérnyomásméréssel, ha mindkét karon mérnek, de ha pontosabb értékeket akarnak, akkor ezt a módszert kell használniuk – hívta fel a figyelmet dr. Shawna Nesbitt, a dallasi UT Southwestern Egészségügyi Központ belgyógyász professzora. „És mindenképpen többször kell mérnünk, mert így kaphatunk pontos értéket” – figyelmeztetett dr. Nesbitt, aki a vérnyomás-rendellenességekre specializálódott. Ha nem így teszünk, akkor a mérési adataink következetesen pontatlanok lesznek. „Ezzel a betegeinket a valóshoz képest akár magasabb vérnyomásértékkel engedhetjük el.

Minél tovább él valaki kontrollálatlan magas vérnyomással, annál magasabb a szívinfarktus és a stroke kockázata – mondta Nesbitt professzor.

Ez is érdekelheti

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

A halálos szívinfarktusok száma hétfőnként csúcsosodik ki - pláne nyaralás után