Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2022.07.13. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A stroke-túlélők nagyobb valószínűséggel folytatják a dohányzást, mint a ráktúlélők

A stroke-ot túlélő betegekre jellemzőbb, hogy folytatják a dohányzást, mint a rákot túlélőkre, és ezzel is növelik a további egészségkárosodás vagy a halál kockázatát, ami éppen a megelőző stroke vagy szívbetegség miatt amúgy is megemelkedett már – áll egy tanulmányban, amelyet az Amerikai Stroke Társaság Stroke című folyóiratában publikáltak.


„Az amerikai Nemzeti Rák Intézet (NCI) Moonshot nevű kezdeményezése motioválta ezt a tanulmányt, tudniillik a Moonshot felmérésben a rákos betegek körében vizsgálták többek között a dohányzási szokásokat. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként áll a dohányzás a stroke-os és a szív-érrendszeri betegek körében. Részben azért, hogy kiderítsük, szükség van-e a Moonshothoz hasonló programokra a stroke-túlélők számára is, ezért tehát a kutatócsoportunk összehasonlította a stroke-ot és a rákot túlélők dohányzási szokásait.” Ezt dr. Neal Parikh foglalta össze, aki a tanulmány vezető szerzője, és a NewYork-Presbyterian Kórház Weill Cornell Orvosi Központjának neurológusa.

A dohányzás számos betegség kockázatát növeli!A kutatók olyan 2013 és 2019 között gyűjtött adatokat elemeztek, amelyeket az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) Viselkedési Kockázati Tényezőket Felügyelő Rendszeréből emeltek át. Ez olyan nemzeti egészégügyi felmérés, amelyik évente gyűjt friss adatokat a krónikus betegségekről és az egészséggel összefüggő viselkedési szokásokról.

74 ezer válaszadótól begyűjtött adatokat vizsgáltak, ők arról számoltak be, hogy korábban volt stroke-juk, valamint dohányoztak is (a mintában a válaszadók életkorának a középértéke 68 év volt és 45 százalékuk volt nő). Továbbá információt szereztek 155 693 olyan személytől is, aki túlélte a rákot, és korábban szintén dohányzott (ebben a csoportban az életkor középértéke 69 év volt és 56 százalékuk volt nő). A korábbi dohányzást úgy definiálták, hogy a betegséget megelőző életszakaszban már legalább 100 szál cigarettát elszívott az illető.

Stroke-ot kockáztató betegek

A begyűjtött adatokat összevetették a demográfiai tényezőkkel és a dohányzással összefüggő egészségi állapotokkal, és így a kutatók a következőket állapították meg.

- A stroke-túlélők a rákot túlélőkhöz képest 28 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel szoktak le a dohányzásról.

- A stroke-ot túlélők 61 százaléka számolt be arról, hogy abbahagyta a dohányzást.

- A 60 év alatti stroke túlélők sokkal kisebb hajlandóságot mutattak a dohányzásról való leszokásra (43 százalék), mint a 60 évnél idősebbek (75 százalék).

„Szerintem rendkívül szomorúak lennének a stroke-ot kezelő neurológusok, ha azt közölnénk velük, hogy a betegeik 40 százaléka nem méri rendszeresen a vérnyomását, nem szedi a szívgyógyszereit és a koleszterincsökkentőjét” – mondta dr. Parikh, aki a Weill Cornell Medicine Egyetem neurológus docense. „A kutatási eredményeinkből az következik, hogy sajnos van okunk szomorúnak lennünk – hiszen sokkal több stroke-betegünknek kellene leszoknia a dohányzásról. Muszáj sokkal többet tennünk, hogy segítsünk a stroke-ot túlélő betegeinknek abban, hogy hagyják abba a dohányzást.”

 

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában