Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Betegségek 2022.06.03. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Az ártalmatlan szívzörej

Ártalmatlan szívzörejnek minősül az a zaj, ami akkor alakul ki, amikor a vér átáramlik a szívkamrákon és a szívbillentyűkön vagy a szívet körülvevő véredényeken. A gyermekeknél gyakori az ártalmatlan szívzörej, és nem okoz semmiféle problémát. Ezt a szívzörejtípust szokták normális vagy fiziológiás zörejnek is hívni.


Az ártalmatlan szívzörej olyan gyakori, hogy a legtöbb gyerek élete során legalább egyszer előfordul. Ráadásul ez a szívzörejfajta megszűnhet és újra elő is fordulhat. Ha változik a gyermek szívritmusa, például edzést végez vagy megijed valamitől, akkor ez a szívzörej fel is erősödhet vagy enyhülhet is. És ez még mindig nem ad okot semmiféle aggodalomra.

Ha az orvos a gyermek szívének vizsgálatakor szívzörejt hall, javasolhat további vizsgálatokat, például EKG-t vagy echokardiográfiát. Ezekkel lehet igazolni, hogy valóban ártalmatlan a jelenség. Amíg a vizsgálati eredmények másra nem utalnak, addig semmilyen további lépést nem kell tenni.

Ártalmatlan szívzörej miatt a gyermeknek nincs szüksége semmiféle gyógyszerre, és ez nem jeleni azt, hogy a szíve kóros állapotban lenne vagy szívbetegsége lenne. Nem kell korlátozni a gyermek fizikai aktivitását és diétáznia sem kell. Aktív és egészséges életet élhet! A legtöbb ártalmatlan szívzörej eltűnik, mire a gyermek felnő, de akad olyan felnőtt is, akinek élete végéig megmarad ez a tünete.

Más okok, melyek szívzörejt okozhatnak

A nem ártalmatlan (vagy abnormális) szívzörejt leginkább a hibás szívbillentyűk okozzák. Például billentyűszűkületkor a szívbillentyű a normálisnál kisebb mértékben nyit, tehát nem nyílik ki teljesen. De az is előfordul, hogy a billentyű nem zár tökéletesen. Ez visszafolyást (regurgitációt) okoz, tehát a vér átszivárog a billentyűk között, amikor pedig azoknak zárva kellene lenniük.

Bizonyos veleszületett rendellenességek vagy másfajta állapotok, mint például a terhesség, a láz, az anémia, a thyrotoxicosis (a pajzsmirigy-túlműködés miatt kialakuló állapot) is okozhat szívzörejt.

Diasztolés szívzörejnek nevezik azt a típus, amelyik a szív két ütem közti elernyedt állapota közben jelenik meg. A szisztolés szívzörej pedig a szív összehúzódásakor keletkezik.

A szisztolés szívzörejt az intenzitása (hangossága) alapján 1-től 6-ig osztályozzák. Az 1-es osztályzatnak megfelelő zörej halk, csak különös odafigyeléssel észlelhető. Ez halkabb, enyhébb, mint a normális szívhang. A 6-os osztályzatba tartozó pedig rendkívül hangos és már akkor is meghallani, amikor a sztetoszkóp még nem ér hozzá a mellkashoz.

Ez is érdekelheti

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában