Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Tudomány 2022.05.06. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

EKG, Holter, szívultrahang, szívkatéterezés - a leggyakoribb kardiológiai vizsgálatok

Fájni fog? Éhgyomorra kell mennem? Mit mutat ki? Ha valakinél most lesz először valamelyik kardiológiai vizsgálat az alábbiak közül, akkor biztosan felmerülnek ezek a kérdések.


EKG

Az EKG a szív elektromos tevékenységének rögzítését szolgáló fájdalmatlan vizsgálat. Elsősorban szívritmuszavarok, illetve koszorúérgörcs, szívinfarktus kimutatására alkalmas, de számos más állapot felismerését is segíti ez az alapvető kardiológiai eljárás. Teljesen veszélytelen. Nem kell éhgyomorra menni.

Terheléses EKG

A vizsgálat során a beteget futószőnyegen vagy kerékpáron fokozatosan emelkedő mértékben terhelik meg és közben rögzítik az EKG jeleket, vérnyomását és más adatokat. A vizsgálat segít eldönteni, hogy a mellkasi panaszokat koszorúér-betegség okozza-e. Egy ismert koszorúérbeteg esetében a betegség előrehaladását lehet követni a vizsgálattal. Nem kell éhgyomorra menni, sőt ajánlatos előtte 2-3 órával egy könnyű étkezést beiktatni, de a nehéz ételek fogyasztását kerülni kell.

Alkalmas az állapot felmérésére szívinfarktus vagy szívműtét után és más állapotokban is. A mennyiben szívinfarktus után a vizsgálat eredménye negatív, azaz kóros jel vagy tünet nem alakult ki, akkor a szívinfarktus ismétlődésének a kockázata alacsony.

A vizsgálaton résztvevőknek ajánlatos könnyű ruházatban, sportcipőben megjelenni. Az orvos esetleg néhány olyan gyógyszer átmeneti felfüggesztését javasolhatja a vizsgálat előtt, melyek zavarhatják az eredmény megítélését. A vizsgálat előtt kardiológiai vizsgálat szükséges.

A terheléses EKG érzékeny módszer, de a kapott eredmény nem tekinthető 100%-os bizonyosságnak. A terhelés kiegészítése izotópos vizsgálóeljárással szükséges lehet. Súlyosabb eset gyanújakor sor kerülhet szívkatéteres vizsgálatra is.

Holter EKG

A 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás, másként Holter vizsgálat kiküszöböli szokásos EKG vizsgálat hátrányait: rövid tartamát, helyhez kötöttségét. Segítségével olyan ritkábban, vagy csak bizonyos napszakokban, például éjszaka előforduló eltéréseket is rögzíteni tudunk, amik egyébként rejtve maradnának. A készülék további előnye, hogy nem csak ágyban fekve, teljes nyugalomban tudjuk szívét ellenőrizni, hanem akár egész napos aktivitás alatt is, azaz olyan helyzetben, ami sokkal jobban hasonlít az Ön megszokott tevékenységéhez, mint a teljes ágynyugalom. Előfordulhat, hogy a vizsgálat során valamilyen panaszt érez.

A felvételt később áttekintve eldönthetjük, hogy panasza szíveredetű-e vagy sem. A Holter monitorozás egyszerű, fájdalmatlan és veszélytelen vizsgálat - a nap során a megszokott módon kell étkezni.

Echokardiográfia

A szívre irányított ultrahang visszaverődését mozgó képként leképező eljárás. A szívbillentyűk állapotának, a szív pumpafunkciójának, alakjának, a szívizom mozgásának vizsgálatát teszi lehetővé. Teljesen veszélytelen. Speciális módszer a nyelőcsövön keresztüli (transzözofageális) echokardiográfia. Előkészítést igénylő vizsgálat, mely még nagyobb felbontású (pontosabb) képet ad - beszélje meg az orvosával, hogy milyen kérései vannak a vizsgálat előtt.

Szívkatéterezés

Sokszor a fenti módszerek nem elégségesek az állapot megítélésére. A vizsgálat során a szívhez egy eret megszúrva vékony katétert vezetnek fel, amivel nyomásméréseket lehet végezni, illetve egy speciális röntgen készülékkel a szívet megjeleníteni. A koszorúerek állapotát legpontosabban ez mutatja meg. Speciális katéterrel a felismert koszorúér-szűkületet műtét nélkül is meg lehet tágítani (PTCA). A heveny szívinfarktus legjobban szívkatéteres kezeléssel gyógyítható. A beavatkozás előtti este nyugodtan étkezhet, és a vizsgálat reggelén is fogyaszthat egy könnyű reggelit. Ezen kívül fogyasszon sok folyadékot a vizsgálat napján!

Ez is érdekelheti

Szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

Orvos válaszol: újraélesztés a gyakorlatban, lépésről lépésre! VIDEÓ

Orvos válaszol: a szívelégtelenség megelőzésének és kezelésének lehetőségei - VIDEÓ

Orvos válaszol: Cukorbetegségből így lesznek szívbetegségek

Miniatűr csiszológép az érben - világszínvonalú eljárás Debrecenben

Orvos válaszol: Íme 3 ember, akinek nem (vagy nem csak) a saját szíve dobog a mellkasában - VIDEÓ