Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Tudomány 2022.06.10. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Az új szívbetegségek száma megnő a COVID után

Az alábbi összefoglalóban egy Covid-19-ről szóló friss kutatásról olvashatnak rövid összefoglalót. Ez egyelőre csak előzetes eredmény, amelyet további kutatásokkal kell alátámasztani, és szakmai lektoráláson kell átesnie.


A Covid-ból való felépülés után jelentős számban alakulnak ki új szívbetegségek

Egy széles körű kutatásban kiderítették, hogy a Covid-19-ből való felgyógyulás után hosszú idővel statisztikailag jelentős mértékben megnő az újonnan kialakuló szívbetegségek kockázata. Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának kutatói 153 760 olyan magánszemélynél vizsgálták meg az újonnan jelentkező szívproblémák arányát, akik már ezelőtt fertőződtek meg a koronavírussal, mielőtt elérhetővé váltak volna a vakcinák, és a felderített előfordulási arányt összehasonlították 5,6 millió olyan személy előfordulási arányaival, akik nem fertőződtek meg és további 5,9 millió olyan személy arányaival, akiktől még a világjárvány kitörése előtt szereztek adatokat. A fertőzés akut szakaszából való felépülés után átlagosan egy évvel a Covid-19-túlélőknek a másik két csoporthoz képest 63 százalékkal volt nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra, 69 százalékkal a kóros szívritmuszavarra, 52 százalékkal a stroke-ra, 72 százalékkal a szívelégtelenségre, és közel háromszorosára nőtt a kockázatuk arra, hogy végzetes kimenetelű vérrög képződjön a tüdejükben. Az erről szóló tanulmányt a Nature Medicine című folyóiratban közölték.

A Covid-19-et túlélők körében ezt a megemelkedett kockázatot kimutatták a fiatalok, az idősek, a feketék és a fehérek, a férfiak, a nők, a cukorbetegek és a nem cukorbetegek, a vesebetegek és a vesebetegség nélküliek, valamint a dohányosok és a nem dohányzók körében egyaránt – közölte Ziyad Al-Aly a VA St. Louis Egészségügyi Ellátóközpont és a St. Louisban lévő Washingtoni Egyetem munkatársa.

A kockázat azoknál is magas, akiknek csak enyhe tüneteik voltak a Covid-19 miatt, és ezért nem is szorultak kórházi ellátásra – emelte ki a kutató. Al-Aly felhívta a figyelmet arra, hogy „Ez valóban senkit sem kerül el, a Covid-19-betegeknek figyelniük kell az egészségükre, és keressék fel az orvosukat, ha olyan tüneteket észlelnek, mint a mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban, erős szívdobogás, lábduzzanat stb.”

Mint arról már hírt adtunk, azoknál az embereknél, akiknél kialakult a SARS-CoV-2 okozta Covid-19, nagyobb valószínűséggel léphet fel vérrög, különösen a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek esetében, ám a védőoltások mérséklik a kockázatot. A koronavírus okozta védőoltás után is előfordulhat vérrögképződés, de kockázata ekkor jelentősen kisebb.

A Szívderítőnek írt cikkében Prof. dr. Papp Zoltán PhD azt is kifejtette, hogy ismereteink szerint a vakcinák alkalmazásával csökkenthetjük a poszt-COVID szindróma kialakulási esélyét. Ha egy vakcina nagy mennyiségű SARS-CoV-2-t felismerni képes antitestet és T-sejtet indukál, akkor az immunrendszer a vírust a szervezetbe való bekerülése után röviddel megállíthatja, vagyis még azelőtt, hogy az rejtett rezervoárokat (tárolóhelyeket) hozna létre. Az oltás pedig lehetővé teszi a szervezet számára, hogy – attól a pillanattól kezdve, ahogy a koronavírus beszivárog a szervezetbe – célzott immunválaszt indítson, ezáltal csökkentve annak esélyét, hogy a nem specifikus immunreakciók a normál szöveteket is károsítsák.

Ez is érdekelheti

Szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg

Orvos válaszol: újraélesztés a gyakorlatban, lépésről lépésre! VIDEÓ

Orvos válaszol: a szívelégtelenség megelőzésének és kezelésének lehetőségei - VIDEÓ

Orvos válaszol: Cukorbetegségből így lesznek szívbetegségek

Miniatűr csiszológép az érben - világszínvonalú eljárás Debrecenben

Orvos válaszol: Íme 3 ember, akinek nem (vagy nem csak) a saját szíve dobog a mellkasában - VIDEÓ