Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Táplálkozás 2024.05.27. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

Napi 6 csésze (nagyjából 1,2 liter) tea elfogyasztása csökkenteni látszik a szív- és érrendszeri halálozást. De vajon miért? És milyen teát igyunk?


Felére tudja csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozások arányát már napi 3–6 csésze tea elfogyasztása is . Ugyanakkor ennél is drámaibb változást napi 6 csésze elfogyasztása esetén mutattak ki egy holland vizsgálatban. Dr. J Margot de Koning Gans (Egyetemi Orvosi Centrum, Utrecht, Hollandia), a tanulmány szerzője hangsúlyozta, hogy eredményeik csak a fekete teára érvényesek, ugyanis a holland vizsgálati alanyok 80 százaléka ezt fogyasztotta, így erről álltak rendelkezésre adatok.

A holland kutatók 13 éven keresztül rögzítették több mint 35 ezer ember kávé- és teaivási szokásait, az adatokat pedig összefésülték a körükben előforduló szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozások előfordulásával. Így jutottak arra a megállapításra, hogy a teafogyasztóknál jóval alacsonyabb a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Miért, hogyan védi a tea a szívünket?

A fekete, a zöld és a fehér tea is tartalmaz katechin (chatechin) nevű flavonoid típusú vegyületeket (ECGC, epigallokatekin-gallát). Az antioxidáns hatású anyag csökkentheti a véralvadást és a gyulladásokat, fogyasztásuk során értágító hatású nitrogén-oxidok szabadulhatnak fel, melyek blokkolják az erek összehúzódását előidéző vegyületek hatását, rendszeres fogyasztásuk csökkenti a vérnyomást és az LDL-koleszterinszintet is.

Ám nem mindegy, hogy a tea milyen forrásból, milyen módon jut a szervezetünkbe. A NÉBIH arra hívta fel a figyelmet, hogy az étrendkiegészítőként használt, kapszulázott zöld tea (nagyobb dózisban) az előnyös hatások mellett májkárosodást is okozhat.

A katechin mellett a tea tartalmaz még cinket és folsavat, valamint mangánt és káliumot – ezekre mind szükségünk van az egészséges szívműködéshez. A jótékony hatások maximalizálása érdekében célszerű a teát üresen, cukor és citromlé, illetve tejtermék nélkül fogyasztani.

És mi van a kávéval?

A kávéfogyasztás kifejezetten sokáig rossz hírű volt a szívbetegek étrendjét tekintve, s mind a mai napig nehezen mosható le róla a káros szenvedély bélyege. Ugyanakkor mára már több kutatás igazolta a kávéivás pozitív, prevenciós hatásait, sőt mi több, semmilyen bizonyíték nem igazolja, hogy a kávé- vagy a koffeinfogyasztás növelné a krónikus szívkoszorúér-betegség kockázatát, még jelentős mértékű fogyasztás (6 vagy több csésze/nap felett) esetén sem. 

 

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is