Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Tudomány 2022.08.01. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

A szoptatás csökkenti az édesanyák szívbetegség- és stroke-kockázatát

Az anyatejes táplálás nem csupán a babának haszmos, hanem a kutatások szerint az édesanya egészségét is védi: csökkenti a stroke és a szívbetegség kialakulásának rizikóját, kifejezetten azt a kockázatot is, hogy esetleg bele is haljanak egy keringési betegségbe – áll egy tanulmányban, amelyben a világ minden tájáról begyűjtött adatokat elemeztek.


A tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóirat terhességgel foglalkozó különszámában publikálták. Csaknem 1,2 millió nő adatait gyűjtötték be az 1986 és 2009 közötti időszakból Ausztráliából, Kínából, Norvégiából, Japánból és az Egyesült Államokból.

„A korábbi kutatások is vizsgálták már a szoptatás és az anya szív- és érrendszeri betegségkockázata közötti összefüggést. Azonban az eddigi vizsgálatok nem voltak következetesek az összefüggés mértékét illetően, különösen ha arra kerestünk választ, hogy a kockázat mértékét miként befolyásolja a szoptatás hossza” – magyarázta dr. Peter Willeit, a tanulmány vezető szerzője, az ausztriai Innsbruck Orvosi Egyetemének klinikai epidemiológus professzora. Hozzátette, hogy ebben az új tanulmányban viszont következetesen végignézték a szakirodalmat, és minden bizonyítékot matematikai módszerrel elemeztek.

A szoptatás előnyei az édesanyákra nézve

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) már régóta ajánlja a szoptatást legalább a gyermek életének első hat hónapjában, mert ez egészséges a csecsemőnek. Az Egyesült Államokban a CDC adatai szerint csak 4-ből 1 édesanya szoptatja a gyermekét legalább az ajánlott hat hónapon keresztül. Azonban egyre több olyan kutatási eredmény van, amelyik azt bizonyítja, hogy a szoptatás az édesanya egészségének is jót tesz. Kimutatták, hogy az emlő- és petefészekrák, valamint a kettes típusú cukorbetegség kockázatát csökkenti az édesanyánál.

Ebben a kiterjedt elemző tanulmányban most azt is bebizonyították, hogy azoknál az nőknél, akik az életük során bármilyen időtartamban szoptattak, már 11 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki később valamilyen szív- és érrendszeri betegség, mint azoknál, akik sohasem szoptattak. Az általában 10 évig tartó nyomonkövetési időszak alatt 14 százalékkal csökkent a szívbetegségek, 12 százalékkal a stroke kockázata, és 17 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak bele valamilyen keringési betegségbe az édesanyák.

Az Amerikai Egyesült Államokban az édesanyák vezető haláloka valamilyen szív- és érrendszeri betegség. A probléma olyan komoly, hogy a világ összes fejlett országa közül épp az Egyesült Államokban a legnagyobb arányú a női halálozás ebben a betegségcsoportban.

Dr. Willeit szerint a világ minden tájáról begyűjtött jó minőségű adatok alátámasztják, hogy mennyire fontos népszerűsíteni és támogatni a szoptatást az édesanyák számára például úgy, hogy nyugodt szoptatási lehetőséget biztosító munkahelyi környezetet alakítanak ki, illetve a családok számára a születést megelőző, valamint azt követő időszakban biztosítják az információkat az anyatejes táplálásról, az esetleges problémák megoldásáról. „Az anyákat a továbbiakban is ösztönözni kell a szoptatásra, mert az nemcsak a csecsemőjüknek tesz jót, hanem a saját egészségüket is javítja” – hívta fel a figyelmet dr. Shelley Miyamoto, az egyesült államokbeli Aurora városban lévő Colorado Gyermekkórház Cardiomyopathia Programjának a vezetője. „Ha úgy növeljük a tudatosságot, hogy a szoptatás többrétű előnyeit hangsúlyozzuk, az különösen hasznos lehet azoknak az anyáknak, akik képesek lennének szoptatni, de valamiért a szoptatás és a cumisüveggel való táplálás között dilemmáznak” – magyarázta dr. Miyamoto, aki nem vett részt ebben a tanulmányban. „Sok erőt adhat az anyáknak, ha megtudják, hogy a szoptatással nemcsak a csecsemőjüknek biztosítják az optimális táplálékot, hanem ezzel együtt csökkentik a saját maguk szív- és érrendszeri kockázatát is”, ezzel növelik annak az esélyét is, hogy a gyermeküket fel tudják nevelni egészségesen, sőt láthatják az unokáikat is.

A cikk alján pedig álljon itt a Semmelweis Egyetem oktatóvideója, ami azért (is) készült, hogy tudatosítsa az édesanyákban: a kisbabák a szoptatásnak a testi-lelki fejlődésre gyakorolt hatását is megélik, hiszen a folyamat közismerten fájdalomcsillapító és bélmozgást fokozó-; kötődést segítő, vigasztaló, nyugtató és altató hatású.

Ez is érdekelheti

A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában

Az egészségügyi tájékozatlanság súlyosbítja a szívelégtelenséget

Az okosórák szerepe a kardiológiai diagnosztikában

A magas vérnyomás káros az egészségére és rontja az életminőségét

A sport még a DNS-ünk genetikai programjánál is erősebb

A szív billentyűi, szívbillentyű-pótlás