Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Szórakozás 2022.03.28. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Megszakadó szív - ahogyan versbe foglalja egy orvos

Vajon hogyan írja le az emberi szívet versben egy orvos? Olvassa el Dr. Maklári Judit pulmonológus szívről szóló versét, amely a szív fiziológiájából kiindulva a testi valóságunkat messze meghaladó jelentésekről is szól.


Maklári Judit: “Cor (szív)”


Excentrikusan vastagodik a szívem,
nem is olyan szépen, szimmetrikusan,
itt csak az fiziológiás,
amit az Isten elképzelt.
Szférikus elipszoid formája közönséges gömbbé torzul,
majd mint egy luftballon, arra tágul a nyomástól,
ahol a fala a leggyengébb.
Aztán a szabálytalan, itt-ott véknyabb szívem
egyszer csak megszakad az istentelenségben.
(2017)


Dr. Maklári JuditNoha tudjuk, hogy emlékeinket valójában az agyunk lebenyei és tekervényei, nem pedig a szívünk kamrái és pitvarai tárolják, mégis inkább a mellkasunkban szüntelenül verő-pumpáló izomköteggel azonosítjuk a bennünket meghatározó élményeket. Mindenki életében vannak olyan fájó tapasztalatok, amelyektől úgy érzi, önvédelemből „megvastagszik”, megkérgesedik, a nyomás hatására eltorzul a szíve, miközben ott marad igazán érzékeny, ahol egyben a legsérülékenyebb is. Ha úgy érezzük, megszakad a szívünk, vajon valóban a lelkünk magja hasad meg, vagy inkább a másokkal és magunkkal kapcsolatos elvárásaink, hiedelmeink, vágyaink törnek össze? Az egészséges szívszövetet oxigén járja át, rugalmas, átáramlik rajta a vér, az élet: erre teremtették.

A szívmegállásról is olvashatnak oldalunkon. A megtört szív szindrómáról pedig ezt érdemes tudni: a szív valóban meg tud szakadni: ezt az állapotot összetört szív-szindrómának vagy takotsubo kardiomiopátiának nevezik (ez egy japán polipfogó edény neve, melynek alakja hasonlít a szív alakjára ebben a betegségben); ez a betegség a szívinfarktushoz hasonló tünetekkel jár, kiváltó oka pedig váratlan érzelmi vagy fizikai stressz miatti hormonválasz lehet.

Dr. Maklári Judit 1994-ben született Kisvárdán. Gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt a természettudományok mellett, melyre a szülei és tanárai megfelelő teret biztosítottak neki. 2019-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem általános orvos szakán. Azóta a debreceni Tüdőgyógyászati Klinika rezidens orvosa. Az egyetemi évek során kezdett el igazán verseket írni. A LÉK és DEIK irodalmi körök tagja volt, valamint a Medikus Lap cikkírója. Verseit közölte a Prae, Tiszatáj, Szkholion, felonline.hu, kulter.hu, ujbekezdés.hu és a Zempléni Múzsa. Ha az irodalommal való viszonyát kellene leírnia, legszívesebben Csehovot idézi: „Az orvostudomány a hites feleségem, az irodalom a kedvesem. Ha megunom az egyiket, az éjszakáimat a másikkal töltöm.” Jelenleg férjével Debrecenben élnek.

Ez is érdekelheti

Az első szívinfarktus előtti nagyobb fizikai aktivitás csökkenti a második infarktus kockázatát

A különösen magas vérnyomással élőknek csak óvatosan szabad kávézniuk

Magyar kutatók értek el áttörést a véralvadással kapcsolatos betegségek területén

A vércsoport befolyásolhatja a korai stroke kockázatát

Ugye mindkét karján méri a vérnyomását? Egy friss tanulmány szerint így kellene mérni

A szívbetegség leggyakoribb okai, megelőzése, halálozási statisztikák