Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

2023.09.20.

Sztár...

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

2023.09.19.

Egy h...

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

2023.09.18.

Amit ...

Szórakozás 2022.03.28. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Megszakadó szív - ahogyan versbe foglalja egy orvos

Vajon hogyan írja le az emberi szívet versben egy orvos? Olvassa el Dr. Maklári Judit pulmonológus szívről szóló versét, amely a szív fiziológiájából kiindulva a testi valóságunkat messze meghaladó jelentésekről is szól.


Maklári Judit: “Cor (szív)”


Excentrikusan vastagodik a szívem,
nem is olyan szépen, szimmetrikusan,
itt csak az fiziológiás,
amit az Isten elképzelt.
Szférikus elipszoid formája közönséges gömbbé torzul,
majd mint egy luftballon, arra tágul a nyomástól,
ahol a fala a leggyengébb.
Aztán a szabálytalan, itt-ott véknyabb szívem
egyszer csak megszakad az istentelenségben.
(2017)


Dr. Maklári JuditNoha tudjuk, hogy emlékeinket valójában az agyunk lebenyei és tekervényei, nem pedig a szívünk kamrái és pitvarai tárolják, mégis inkább a mellkasunkban szüntelenül verő-pumpáló izomköteggel azonosítjuk a bennünket meghatározó élményeket. Mindenki életében vannak olyan fájó tapasztalatok, amelyektől úgy érzi, önvédelemből „megvastagszik”, megkérgesedik, a nyomás hatására eltorzul a szíve, miközben ott marad igazán érzékeny, ahol egyben a legsérülékenyebb is. Ha úgy érezzük, megszakad a szívünk, vajon valóban a lelkünk magja hasad meg, vagy inkább a másokkal és magunkkal kapcsolatos elvárásaink, hiedelmeink, vágyaink törnek össze? Az egészséges szívszövetet oxigén járja át, rugalmas, átáramlik rajta a vér, az élet: erre teremtették.

A szívmegállásról is olvashatnak oldalunkon. A megtört szív szindrómáról pedig ezt érdemes tudni: a szív valóban meg tud szakadni: ezt az állapotot összetört szív-szindrómának vagy takotsubo kardiomiopátiának nevezik (ez egy japán polipfogó edény neve, melynek alakja hasonlít a szív alakjára ebben a betegségben); ez a betegség a szívinfarktushoz hasonló tünetekkel jár, kiváltó oka pedig váratlan érzelmi vagy fizikai stressz miatti hormonválasz lehet.

Dr. Maklári Judit 1994-ben született Kisvárdán. Gyermekkora óta érdeklődik a művészetek iránt a természettudományok mellett, melyre a szülei és tanárai megfelelő teret biztosítottak neki. 2019-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem általános orvos szakán. Azóta a debreceni Tüdőgyógyászati Klinika rezidens orvosa. Az egyetemi évek során kezdett el igazán verseket írni. A LÉK és DEIK irodalmi körök tagja volt, valamint a Medikus Lap cikkírója. Verseit közölte a Prae, Tiszatáj, Szkholion, felonline.hu, kulter.hu, ujbekezdés.hu és a Zempléni Múzsa. Ha az irodalommal való viszonyát kellene leírnia, legszívesebben Csehovot idézi: „Az orvostudomány a hites feleségem, az irodalom a kedvesem. Ha megunom az egyiket, az éjszakáimat a másikkal töltöm.” Jelenleg férjével Debrecenben élnek.

Ez is érdekelheti

Ennyire interaktív program még nem volt a Szívünk Napján, mint most!

Íme a részletes program az ingyenes Szívünk Napjára

Tervezze meg, hogy az ingyenes programon mi mindenen vesz részt!

Kocogjunk rendszeresen, hogy tovább éljünk

Az okoseszközökről, hogy valóban segítségünkre legyenek

A halálos szívinfarktusok száma hétfőnként csúcsosodik ki - pláne nyaralás után