Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Terápiák 2022.03.06. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Most először drón megmentett meg egy szívinfarktusos beteget

Az orvostörténetben először játszott drón meghatározó szerepet egy szívinfarktust kapó beteg életének megmentésében. A világszenzációnak számító eset a svédországi Trollhättanben történt 2021 decemberében, ekkor egy drón szállította a helyszínre a defibrillátort, amivel sikerült megmenteni egy 71 éves férfi életét.


„Ez egy igazi forradalmi technológia, amit mindenhol be kell vezetni” – nyilatkozta a páciens, aki tökéletesen felépült.

Az Everdrone Sürgősségi Légimentő Szolgálat (EMADE) a svédországi Västra Götaland régió életmentő folyamatának innovatív eleme, amit 2021. december 9-én a legnehezebb próbának tettek ki. A Trollhättan nevű svéd városban egy 71 éves fér éppen a havat lapátolta el házának autóbehajtója elől, és eközben szívinfarktust kapott, majd beállt a szívhalál. Az azonnali segélyhívás, dr. Mustafa Ali gyors intézkedése és az automata külső defibrillátor (AED) helyszínre szállításának szerencsés együttállása miatt már a mentők megérkezése előtt megkezdődhetett a defibrilláció, és ezzel sikerült megmenteni a beteg életét. A segélyhívás beérkezésétől mindössze három perc telt el addig, amíg megérkezett az incidens pontos helyszínére az AED eszköz. A helyszíni beavatkozás után sürgősséggel kórházba szállították a beteget, aki kevesebb mint egyhónapos kórházi kezelés után teljesen meggyógyult. 

„Nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire hálás vagyok, hogy ennek az új technológiának köszönhetően ilyen gyorsan kiszállították a defibrillátort. Ha ez a drón nem lett volna, akkor valószínűleg nem lennék most itt” – mondta a 71 éves páciens, aki a teljes felépülése után már haza is mehetett.

Dr. Mustafa Alinak ez az eset a nehézsége ellenére is örömet okozott. „Éppen munkába mentem a helyi kórházba, amikor kinéztem az autóm ablakán, és azt láttam, hogy egy ember összeesik az egyik ház autóbehajtóján” – mesélte a történetet dr. Ali. „Azonnal észrevettem, hogy valami baj van, és rohantam segíteni. A férfinek nem volt pulzusa, tehát azonnal megkezdtem az újraélesztést, és megkértem egy járókelőt, hogy hívja a mentőket. Pár perc múlva észrevettem, hogy valami repked a fejem felett. És ez egy drón volt, amely defibrillátort hozott.”

„Azonnal észrevettem, hogy valami baj van, és rohantam segíteni. A férfinek nem volt pulzusa, tehát azonnal megkezdtem az újraélesztést, és megkértem egy járókelőt, hogy hívja a mentőket. Pár perc múlva észrevettem, hogy valami repked a fejem felett. És ez egy drón volt, amely defibrillátort hozott.”

Dr. Alinak és a defibrillátor alkalmazásának köszönhetően az életmentő kezelés idejekorán megkezdődött, és ennek köszönhető, hogy végül sikerült megmenteni a beteg életét. „Ez igazán forradalmi technológia, amit be kell vezetni mindenhol; ugyanis bárkivel történhet hirtelen kardiológiai esemény, nem csak az idősekkel és az érelmeszesedéssel élőkkel” – magyarázta a túlélő.

A drónszállítórendszert a Västra Götaland régióban az Everdrone, az autonóm drónmegoldások egyik világvezető cége működteti. Ezt a megoldást a Karolinska Intézet Újraélesztési Központja, a sürgősségi segélyhívó központ és a Västra Götaland régió közreműködésével fejlesztették ki és üzemeltetik. A működést a Vinnova, a Swelife és a Medtech4Health támogatja.

Ez a drón szállította az életmentő készüléket a helyszínre„Ez az eset kiváló példája annak, hogy az Everdrone csúcstechnológiájú drónjai a sügrősségi ellátással integrálva miként tudják minimalizálni az életmentő defibrillátorhoz való hozzájutás idejét” – magyarázta Mats Sällström, az Everdrone vezérigazgatója.

Európában 275 000, az Egyesült Államokban pedig 350 000 ember szenved el évente súlyos, akut kardiológiai eseményt. Az esetek 70 százaléka a páciensek otthonában következik be, ahol nincs automata defibrillátor, és a mentők sokszor már túl későn érkeznek ahhoz, hogy meg tudják menteni a beteg életét. A túlélés esélye az esemény bekövetkezte után percenként 7–10 százalékkal csökken, és ennek köszönhetően a súlyos, akut kardiológiai eseményt elszenvedők túlélési esélye mindössze 10 százalék. Az Everdrone innovatív automata defibrillátorokat szállító dróntechnológiája olyan módszert biztosít, amelynek segítségével sikeresen megküzdhetünk ezzel a problémával. Ez a szolgálat jelenleg 200 000 svéd polgárt ér el, és 2022 folyamán egyre több európai régióban kívánják bevezetni. Erről a drónrendszerről tudományosan bebizonyították, hogy valóban képes csökkenteni a válaszidőt. Az erről szóló tanulmányt a European Heart Journal című folyóiratban publikálták.

A készülékről megtekinthető egy videó is.

Ez is érdekelheti

Érbetegségek - mélyvénás trombózis

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A szívinfarktusról és a teendőkről - röviden

Így alakult ki a sürgősségi betegellátás Magyarországon, növelve a szívroham túlélésének esélyét is

Szívkatéteres vizsgálat, azaz koronarográfia

Nem csak az agyban alakulhat ki stroke, hanem a szemben és a gerincben is