Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Szórakozás 2022.02.18. Ureczky Eszter
Az MKT legfrissebb hírei

Érdekes és hasznos tények a házi- és vadállatok szívéről

Magas a macskája koleszterinszintje? Normális a kutyája pulzusa? Hogyan hat a túlsúly házi kedvence szívére? Ha a válasza ezekre a kérdésekre „nem tudom”, akkor feltétlenül olvassa el alábbi cikküket, február 20-a ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban a háziállatok napja, s ebből az alkalomból csokorba szedtünk néhány érdekes és hasznos tényt a házi- és vadállatok szívéről.


 1. A legkisebb szíve a csingling parányfürkésznek (egy nemrégiben felfedezett darázsfajnak) van az állatvilágban, mely csak mikroszkóppal látható.
 2. Az amerikai törpecickány a legkisebb emlősállat, de neki van a leggyorsabb pulzusa: szíve 1200-at ver percenként.Ehhez az óriási testhez mekkora szív tartozik?
 3. Valamennyi emlős közül a bálnáknak van a legnagyobb szívük, súlya kb. 180 kg, az aortája pedig 22 cm átmérőjű, azaz akkora, mint egy lapostányér.
 4. A zsiráfok vérnyomása igen magas, 280/180 is lehet (csak egy hipertonológus meg ne lássa)!
 5. A kolibri szíve akár 1000-et is verhet percenként (egy emberé átlagosan 72-őt).
 6. A gepárd pulzusa másodperceken belül akár 250-re is fel tud gyorsulni.
 7. A polipoknak 3 szívük van, a vérük pedig kék, mert rezet tartalmaz (míg az emberi vér a hemoglobin vastartalma miatt vörös).
 8. Noha a koszorúér-betegség emberekben igen gyakori, a macskákban és kutyákban ritka.
 9. A zebrahal (vagy zebradánió) képes újranöveszteni a szívét, ha a szívizmának 20%-a megsérül, 2 hónap alatt újraépíti (ezért kutatják a szívelégtelenség és számos más szívbetegség kapcsán is ezt a halfajt).
 10. A fóka pulzusa egészen 10-re le tud lassulni, amikor hosszú ideig a víz alatt tartózkodik.
 11. Míg az emlősöknek és a madaraknak 4 szívüregük van, számos hüllőfajnak és a békáknak 3, a halaknak jellemzően 2; a tengeri csillag, a tengeri uborka és a medúzafajok pedig szó szerint szívtelen élőlények (ők tehát nemigen küldenek senkinek Valentin-napra titkos vallomást).
 12. A csótányoknak, ahogy a legtöbb rovarnak, nem erekben kering a fehér vagy sárga színű “vére” (pontosabban vérnyirok, hemolimfa), hanem egyetlen, 12-13 kamrából álló rendszeren keresztül áramlik; s mivel nem tüdővel, hanem a testükön található nyílásokon keresztül lélegeznek, nem a vérüknek kell oxigént szállítania; szívük azonban kb. ugyanannyit ver percenként, mint egy emberé.
 13. A kutyáknak szó szerint nagy szívük van: más emlősökhöz képest nagyobb a szívük méretének aránya a testtömegükhöz képest.
 14. Egy macska szíve percenként átlagosan 80-120-at ver, míg egy kutyáé 60-140-et.
 15. Kisebb eséllyel kap infarktust és tovább él az, akinek van valamilyen háziállata.
 16. A taurin egy olyan aminosav, amely a szív hatékony pumpamunkáját segíti elő, és a kutyák képesek előállítani jó minőségű fehérjékből. Ám a macskák nem, ezért a nekik készült gyári tápokba kiegészítőként tesznek taurint.
 17. Akárcsak gazdáikat, a túlsúly hajlamosabbá teszi a háziállatokat számos betegségekre. Ez is növeli például a szívbetegségek kockázatát náluk. A kutyák 10, a macskák 15 százaléka szívbeteg.
 18. Állatok szíve - érdekességekMacskák esetében a hipertrófiás kardiomiopátia vagy falvastagodással járó szívizombántalom következtében gyengül a vérellátás, így vérrög alakulhat ki, mely aztán leválhat, és rendszerint ott akad el, ahol az az aorta kisebb erekre oszlik; ha tehát egy macska artériás trombózist kap, akkor hirtelen lebénulnak a hátsó lábai, mely éles fájdalmat okoz az állatnak. Ilyen esetben sajnos nem jók a kilátások.
 19. A szívférgesség igen veszélyes szívbetegség a kisállatokra nézve, melyet szúnyogok terjesztenek. Az élősködők a szívben és az erekben vernek tanyát, de a tüdőt is károsítják.
 20. Bár sok cica és kutya szívéhez is a gyomrán át vezet az út, ha szeretné meglepni kedvencét valami kedvességgel, inkább ne finom falatokkal jutalmazza, hanem sétáljanak vagy játsszanak együtt egy nagyot; hisz már napi 30 perc mozgás csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét!

 

 

 

Ez is érdekelheti

Mi a pitvarfibrilláció? Kardiológus válaszol

Szívritmuszavar kezelése, ha a gyógyszer már nem segít

Nagyjából kétezer orvos és szakdolgozó szerzett új kardiológiai ismereteket

A koffein barát vagy ellenség?

5 lépés a szívbarát életmód felé

Így teszi tönkre a szívet az evészavar