Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Tisztelt Látogatónk!

A honlapunk megújul, egyes oldalaink ideiglenesen szünetelnek.

Szíves megértését köszönjük.

Életmód 2022.01.11. Kéky Kira
Az MKT legfrissebb hírei

Felelősséggel tartozunk a betegeinkért - elnöki, főtitkári köszöntő

A tájékozott, kíváncsi, az orvosával őszintén beszélő betegnek sokkal jobbak a kilátásai a gyógyulásra, a hosszabb életre, a jobb életminőségre, a hozzá leginkább illő terápia megtalálására. Tudjuk, hogy a betegek kiszolgáltatott helyzetben vannak, gyakran félnek (a betegségtől, az ismeretlen jövőtől). Minket, kardiológusokat a gyógyítás vágya vezérel: ezért is olvashatja most Ön a Szívderítő oldalunkat!


A Szívderítő oldal célja

A legtöbb beteg nyitott lenne az információkra, szívesen kérdezne, szeretné tudni a betegsége pontos okát, következményeit, a gyógyszeres és életmódbeli terápiák hatását – ám mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a szűkre szabott rendelési időben képtelenség a betegekkel eleget beszélni. A Magyar Kardiológusok Társaságának professzorai: dr. Csanádi Zoltán elnök és dr. Járai Zoltán főtitkár elhivatottak abban, hogy ez a tájékoztatás részben itt, a virtuális térben valósulhasson meg. Segítség a szívbetegeknek

Minden ember számára fontos, hogy az élet minden területén hiteles és korrekt tájékoztatásban részesüljön. Ez azonban különösen fontos, ha az egészségünkről vagy éppen betegségünkről van szó. Orvosi pályámon megtanultam, hogy a betegek mennyire igénylik a megfelelően érthető, szakmailag megalapozott tájékoztatást

–  szögezte le dr. Járai Zoltán kardiológus, az MKT főtitkára, Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Általános Kardiológiai Profiljának vezető főorvosa.

És ez nem egyszerűen a kíváncsiság kielégítése, hiszen hogyan is várhatnánk el bárkitől, hogy megfelelő módon alkalmazza a felírt kezelést, vagy éppen elmenjen a megfelelő szűrővizsgálatokra, ha ennek jelentőségét nem tudja, nem érti, sosem magyarázták el neki? A Szívderítő ebben a munkában tud segíteni orvosnak és betegnek, sőt a beteg hozzátartozójának egyaránt.

Azzal, hogy a Szívderítő oldal ezentúl a Magyar Kardiológusok Társasága honlapján belül érhető el, kifejezésre jut Társaságunknak az a társadalmi feladatvállalása, küldetése, hogy tegyen meg mindent a szívbetegségek hazai előfordulásának csökkentéséért, mely feladatot elsősorban az orvosok és a betegek edukációján keresztül végezzük, hiszen ehhez vannak eszközeink

– indokolta az oldal új felületre kerülését dr. Csanádi Zoltán kardiológus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, az MKT elnöke.

Az oldal működtetése állandó szakmai felügyelettel történik, ehhez sok kolléga rendszeres munkájára lesz szükség, köztük a fiatal generáció munkájára; számukra ez lehetőséget ad arra, hogy megtanuljanak laikus nyelven kommunikálni, úgy, hogy közben az információ pontos marad. Azt szeretnénk, hogy a szív, a keringés működése, a szívbetegségek, azok elkerülésének lehetőségei egy helyen legyenek elérhetők. Segítse a Szívderítő oldal a lakosságot mind az elsődleges, mind a másodlagos szív- és érrendszeri betegségek megelőzéshez szükséges életmódi és egyéb ismeretek megismerésében. És az is hasznos, ha az emberi test, ezen belül a keringés működése iránt érdeklődők, akár a fiatalok, diákok is találnak érdekes tartalmat.

A téves információk emberek haláláért felelősek

Dr. Csanádi Zoltán, 2019-2022 között a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökeAz ellenőrizetlen vagy szakmailag nem helytálló ismeretek súlyos károkat okoznak. Ezek részben akár közvetlenül is jelentkezhetnek, többnyire azonban közvetett módon vezetnek egészségkárosodáshoz – hívta fel a figyelmet dr. Járai Zoltán. – Sajnos azt látjuk, hogy sok esetben anyagi nyereségvágyból hirdetnek olyan termékeket, amelyek hatásossága nem bizonyított, és a betegek emiatt fordulnak el tudományosan megalapozott, hatékony kezelésektől. Az interneten megtalálható rengeteg ismeret ugyanakkor ösztönző kihívást is jelent számunkra: többek között ez hívta életre azt az igényt, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága pácienseknek szóló honlapja a tudományos társaság szakmai oldalának szomszédságában, azzal szervesen együtt jelenjen meg: jelezve egyúttal azt is, hogy az itt megjelenő információk helytállóságáért, szakmaiságáért, hitelességéért nagy presztízsű társaságunk jótáll.

A minden ellenőrzés nélkül megjelenő internetes tartalmak okozta károk már régebb óta ismertek, a COVID-19 pandémia kapcsán tapasztalt jelenségek (vírustagadók, oltásellenesek tevékenysége) ezt még nyilvánvalóbbá tették – tette hozzá dr. Csanádi Zoltán. – Nem túlzás kimondani, hogy az egészséggel, illetve az orvoslással kapcsolatos valótlan állítások hatása emberéletekben mérhető, bár pontos számot lehetetlen kalkulálni, de világszerte bizonnyal 100 ezres, milliós nagyságrendben. A kardiológiát is bőséggel érintik ezek, elég csak a lipidcsökkentő terápiával vagy a magasvérnyomással kapcsolatos álhírekre gondolni.

Ha minden páciens okosan élne, nem maradna kit gyógyítani?

Ezt a kérdést nálam jóval fiatalabbak orvosoknak javaslom feltenni, a mi életünkben, munkánk alatt ez még egészen biztosan nem fog bekövetkezni – osztotta meg véleményét az MKT elnöke. – Azt azonban már most is elmondhatjuk, hogy az emberek várható élettartama a fejlett országokban csaknem megduplázódott az utóbbi 100-120 évben, és ebben, egyéb tényezők mellett az orvostudománynak, ezen belül a szívgyógyászatnak is fontos szerepe volt.

Dr. Járai Zoltán, 2019-2022 között a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára ­– A betegség is az élet szerves részese, épp úgy, mint a boldogság vagy éppen a szomorúság. Eltűnni sosem fog, még akkor sem, ha mindenki betartaná az oldalunkon található összes életmódtanácsot – tette hozzá a főtitkár. – Jelenleg inkább azt próbáljuk elérni, hogy nagyon sok emberi életet meg tudjunk menteni a tudatosabb, egészségcentrikusabb életmóddal. Ebben a kérdésben különösen érintett a hazai lakosság, hiszen nemzetközi összehasonlításban az egészségtelen életmódot folytató nemzetek élbolyához tartozunk – és ez a COVID-járvány idején is megmutatkozott. Nagyon fontos lenne, hogy az egészséges életmódra nevelés nemzetstratégiává váljon és politikai prioritást kapjon a megelőzés, az egészségvédelem.

A Magyar Kardiológusok Társasága (a legnagyobb létszámú magyar orvostársaság) tehát elhivatott a magyar lakosság hiteles és közérthető tájékoztatására. Egyértelmű, hogy ez a gyógyító szakma képviselőinek is elemi érdeke: a félretájékoztatások elkerülése, az áltudományokkal manipulált betegek felvilágosítása ugyanolyan könnyen, az interneten érhető el, mint a téves információk, de igyekszünk elérni, hogy a szív- és érrendszeri témák iránt érdeklődők legkönnyebben a Szívderítő oldal hiteles információival találkozzanak majd böngészés közben.

Fontos számunkra, hogy a betegeket rávezessük arra, miként ismerjék fel a kétes eredetű, a hamis, a félrevezető, csúsztatásokat tartalmazó információkat. Arra kérjük őket: ezentúl, ha olyan hírt olvasnak, ami túl szenzációsnak tűnik, ami ellentmond az eddigi tudományos ismereteknek, ami csodálatos gyógyulást ígér pénzért, akkor lépjenek fel a Szívderítőre és keressenek rá az adott témára. Biztosak lehetnek benne, hogy amit itt találnak, az bizonyított tény, orvosok ezrei alkalmazzák világszerte, és a betegeket egészségét szolgálja.

Ez is érdekelheti

Szívritmuszavart, szívinfarktust is okozhat az influenza – nagyon kell az oltás

Orvos válaszol: OKOSTÁNYÉR®-ral szívünk egészségéért - VIDEÓ

A változókorú hölgyek számára ajánlott szívvédő étrend

A depressziósok többségét a szíve viszi a sírba

A dió jót tesz az egészségnek és csökkenti a keringési betegségek kockázatát

Hogyan csökkenthető a sóbevitel?