Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Fontosnak tartjuk 2021.12.20. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Tilos kolbászt, szalámit, felvágottat enni?

A vörös húsok (sertés, marha, bárány, kecske) és a feldolgozott húsféleségek (szalámi, kolbász, disznósajt, felvágottak, hamburger, virsli) szívbetegségekre gyakorolt hatását évtizedek óta vizsgálják. A legtöbb tanulmány támogatja azokat az ajánlásokat, amelyek szerint törekedni kell a vörös- és a feldolgozott hús fogyasztásának csökkentésére. Általában azt ajánlják, hogy napi 70 gramm alatt maradjon az ilyen élelmiszerek fogyasztása.

A vörös- és a feldolgozott hús sok telített zsírt tartalmaz. A feldolgozott húsok pedig – ezen túlmenően – gyakran magas sótartalmúak is. Amennyiben ezekből rendszeresen fogyasztunk, akkor ez emelheti a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ami pedig már meg is magyarázza a kapcsolatot a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondanunk a vörös- és a feldolgozott húsról, az egészséges táplálkozás nem függ egyetlen élelmiszertől vagy tápanyagtól, csupán a mértéken, az egyensúlyon van a hangsúly. Ebből a szempontból is hasznos, követendő a mediterrán étrend, mely bizonyítottan a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával függ össze. Ez a táplálkozási forma csak kis mennyiségű vörös- és feldolgozott húst tartalmaz, ugyanakkor sok benne a növényi eredetű fehérje, például lencse, diófélék és magvak, valamint a hal, a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák.

Ez is érdekelheti

Novellakiállítás a szívünkről: Lackfi János - TEKNŐC-ÜZEMMÓD

Érbetegségek - mélyvénás trombózis

Boka/kar index a tünetmentes érbetegség kimutatására

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

A szívinfarktusról és a teendőkről - röviden

Novellakiállítás a szívről - Véssey Miklós: APASZAG