Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA
Hungarian Society of Cardiology

Szívünk napja

További cikkeink

Jelenleg nincs a témában megjeleníthető hír
Életmód 2022.01.01. MKT
Az MKT legfrissebb hírei

Dohányzás és szívbetegség

A nikotin már önmagában is, de a cigaretta elszívásához használt dohány is számtalan negatív hatással van a szervezetünkre. Íme néhány dolog, amit a dohányzásról, a leszokás előnyeiről és a passzív dohányzásról tudni kell.


Minden harmadik-negyedik ember dohányzik Magyarországon – ez az adat sajnos évek óta alig-alig változik, bár 10 év távlatából enyhe csökkenés látszódik a KSH adataiból.

Évente hozzávetőlegesen 25 ezren halnak meg - egy kisvárosnyi ember - a dohányzás okozta valamilyen betegségben, és több ezer ember halálában közrejátszik a passzív dohányzás. Ők azok az áldozatok, akik kénytelenek mások füstjét belélegezni, mert nincs lehetőségük távoltartani magukat attól a személytől, aki aktívan dohányzik. Pedig a világon az emberek többsége nem dohányzik és joga van ahhoz, hogy ne legyen kitéve a más emberek által keltett dohányfüst ártalmainak.

Általánosságban, éves szinten hozzávetőlegesen minden ötödik halálozásért a dohányzás tehető felelőssé Magyarországon.

A passzív dohányzás betegséget és halált okoz

Az aktív dohányzás komoly kiadást jelent a társadalomnak és költségvetésnek, azaz veszteséget. A dohányvertikumból származó bevételek ezt nem fedezik, a jövedéki és egyéb adók formájában a dohányosok kevesebbet fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyibe ők maguk kerülnek.

A cigarettázó ember azonban rongálja nemcsak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz családtagjainak az egészségét is. A rendszeresen dohányzók között sokszorosan gyakrabban fordul elő számos súlyos betegség: szívinfarktus, vérrögképződés (trombózis és embólia), érszűkület (ami gyakran amputációhoz vezet), rosszindulatú daganatok (nem csak a tüdőrák!), légzési elégtelenséghez vezető tüdőtágulás és idült hörghurut. Ezek rendszerint több évtizedes cigarettázás után, a középkorúakon vagy még idősebb korban jelentkeznek.

A dohányzás rendkívüli mértékben növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.A legkiszolgáltatottabb helyzetben azok a magzatok, csecsemők és kisgyermekek vannak, akiknek az édesanyja dohányzik, vagy bár ő maga nem szív cigarettát, de tartósan dohányfüstnek van kitéve. Várandósság alatt dohányfüstnek vagy abból származó méreganyagoknak kitett csecsemőknél gyakran tapasztalható például csökkent tüdőnövekedés és rosszabb tüdőfunkció. A dohányzó szülők között élő kisgyermekeknél pedig sokkal gyakoribb az asztma, a tüdőgyulladás, a hörghurut, a visszatérő alsólégúti fertőzés; illetve ezek az állapotok súlyosabbak is, mint a nemdohányzó családok gyermekeinél.

Leszokás a dohányzásról

Tény, hogy a dohányosok többsége már próbálkozott a leszokással. Ki saját maga, ki a partnere, családja egészsége miatt, de sokan a dohányáruk borsos ára miatt gondolkodott el azon, hogy végleg leteszi a cigarettát. A dohányzás abbahagyásával rögtön jelentkeznek az egészség javulására utaló jelek.

Ha szeretné tudni, mennyire erős a nikotinfüggősége, akkor kitöltheti az ennek mérésére szolgáló tesztet.

A leszokáshoz segítséget nyújtó, valamint a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartásával kapcsolatos észrevételek fogadására szolgáló telefonszám:

06 80 200 493

Online segítséget, illetve információkat pedig a leteszemacigit oldalon kaphat az érintett, vagy a hozzátartozója.

 

Ez is érdekelheti

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Még mindig tartanak a szívbetegek megpróbáltatásai a hőség miatt

Mozgással a magas vérnyomás ellen és az egészségesebb életért

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Érv a nagytakarítás mellett: javíthatja az egészségünket

Mérgező munkahely vagy környezet - ezek a szív gyilkosai is