Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Szuperélelmiszer - a tudomány nem ismer ilyet

Táplálkozás 2025.01.27.

Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben, gyümölcsben általában több a vegyszermaradvány – hívja fel a figyelmet Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki könyvet is írt a témában. Az egészséges étkezés kulcsa szakmai álláspontja szerint sokkal inkább a változatos, színes étrendben rejlik.

A só fontos, a só veszélyes

Táplálkozás 2024.09.04.

A só, más néven nátrium-klorid, alapvető fontosságú az emberi táplálkozásban. Bár szükséges az egészség fenntartásához, túlzott fogyasztása komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A paradicsom is csökkenti a vérnyomást

Táplálkozás 2024.07.18.

A paradicsomfogyasztás jelentős szerepet játszhat az emelkedett vérnyomás megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint a paradicsom fogyasztása mindkét vérnyomásérték javulásával jár azoknál, akik a hypertonia 1. fokozatában vannak, tehát akiknek enyhén emelkedett a vérnyomásuk. Az is világosan látszódik, hogy nagyobb mennyiségű paradicsom fogyasztása már a magas vérnyomás kialakulásának is csökkenti kockázatát.

Szívbetegeknek is hasznosak a fermentált élelmiszerek

Táplálkozás 2024.06.11.

A fermentált élelmiszerek rengeteg jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre, különösen a szívünk egészségére. Könnyebben emészthetők, tele vannak hasznos tápanyagokkal, és bioaktív vegyületeket is tartalmaznak, mint például rövidláncú zsírsavak és antioxidánsok. Nézzük meg, hogyan segíthetnek ezek az ételek!

A teafogyasztás is jót tesz a szívnek

Táplálkozás 2024.05.27.

Napi 6 csésze (nagyjából 1,2 liter) tea elfogyasztása csökkenteni látszik a szív- és érrendszeri halálozást. De vajon miért? És milyen teát igyunk?

A koffein barát vagy ellenség?

Táplálkozás 2024.05.10.

A koffein beindítja a napunkat, és ad egy indító löketet. Segít a koncentrálásban, javítja a hangulatunkat, és talán még az életünket is meghosszabbítja. De mennyi számít már túl soknak?

A portfóliódiéta is csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát

Táplálkozás 2024.04.05.

Kevésbé ismerős az a diétarendszer, amelyet portfóliódiétának neveznek, pedig egy új kutatás kimutatta, hogy csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát.

Védené a szívét? Fogyasszon sokat ezekből!

Táplálkozás 2024.02.03.

A rizikófaktorok megismerése mellett fontos az is, hogy tegyünk is a szívünk védelméért – akár egészségesek vagyunk, akár már van kezelendő kardiológiai problémánk! Az alábbi zöldségek, gyümölcsök és fűszerek semmiképp nem helyettesítik a kardiológust, vagy az általa felírt gyógyszereket, csupán jó tudni róluk, hogy miként hat a keringési rendszerre a fogyasztásuk.

Elhízás és szívbetegségek

Táplálkozás 2024.01.06.

Felmérések szerint a kövér emberek többet hiányoznak betegség miatt a munkából. További költséget jelentenek a pénzügyileg ugyan nehezen meghatározható, de nagyon is érzékelhető károk, mint a rossz iskolai előmenetel, a rosszabb karrier, a munkahelyi diszkrimináció, a beilleszkedési problémák, és általában véve is a rosszabb életminőség.

Édesítőszerekkel kapcsolatos tévhitek

Táplálkozás 2023.11.25.

Napjainkban az édesítőszerekkel kapcsolatosan számos tévhit merül fel, és nemcsak mesterséges édesítőszerekkel, hanem más édesítőkkel kapcsolatosan is találkozhatunk ilyen hiedelmekkel. Az alábbiakban ezekből hoztunk példákat.