Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A Magyar Kardiológusok Társasága szakmai partnerei

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Tanácsok

1.Hogyan készítsem fel betegemet speciális kardiológiai vizsgálatokra, beavatkozásokra?

Az egyes vizsgálatok, beavatkozások előtti teendők centrumonként, vizsgálónként és betegenként eltérőek lehetnek, az itt bemutatott javaslatok tájékoztató jellegűek. Bizonytalanság esetén célszerű az adott centrummal / vizsgálóval egyeztetni.

Koszorúér-CT vizsgálat

Koszorúér-CT vizsgálat esetén ajánlott, hogy a beteg 4 órás éhezést követően, éhgyomorra érkezzen. Vizet fogyaszthat, azonban a vizsgálat napján kávét, teát, energiaitalt egyáltalán ne igyon, ne dohányozzon. A kontrasztanyag adása miatt a metformin hatóanyagú gyógyszerek kihagyása javasolt a vizsgálat előtt két nappal, szedése a vizsgálat utáni 3-4. napon folytatható. A beteg egyéb reggeli gyógyszereit beveheti (pl. vérnyomáscsökkentők), érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereiről listát hoznia. Célszerű, ha friss (1 hónapon belüli) laborral érkezik, melyben vesefunkciós paraméterek is szerepelnek. Amennyiben vesebeteg, ezt mindenképp jelezze. A CT elkészítése kb. 10-15 percet vesz igénybe, azonban a vizsgálatra való előkészítés, és a kellő szívfrekvencia elérése akár több órát is igénybe vehet! Az előkészítés része branül behelyezése, illetve a szívfrekvencia 50-60/min körüli értékre csökkentése, a coronariákról készített felvételek ebben a frekvenciatartományban értékelhetők megfelelően. Szövődménymentes esetben a vizsgálat ambuláns formában zajlik, azonban probléma esetén (pl. kontrasztanyag-allergia, súlyos coronaria szűkület) kórházi bennfekvés is szükségessé válhat, érdemes erre a beteget felkészíteni. FAQ: Sugárzik-e a beteg a vizsgálatot követően? Nem, nem jelent másokra veszélyt.

Szív-MR vizsgálat

A beteg 4 órás éhgyomorra érkezzen a vizsgálatra, folyadékot (vizet) fogyaszthat. Szokásos gyógyszereit vegye be. Célszerű, ha friss (1 hónapon belüli) laborral érkezik, melyben vesefunkciós paraméterek is szerepelnek. Szív-MR vizsgálat kérése előtt a következőket érdemes figyelembe venni: nincs-e jelentősen csökkent vesefunkció, nem MR-kondícionális pacemaker, ICD készülék, agyérklipp, egyéb fém implantátum?

Stressz echocardiographia

Stressz echocardiographia esetén a beteg hat órával a tervezett vizsgálat előtt már ne egyen, azonban folyadékot fogyaszthat (cukor tartalmút is). Amennyiben a vizsgálatot dobutaminnal fogják végezni, két nappal korábban már ne vegyen be béta-blokkolót, illetve béta-blokkoló hatású antiarrhythmiás szert, amennyiben ezt kardialis statusa megengedi. (Ha nem, javasolt a vizsgálatot végző orvossal a kapcsolatot felvenni). Beszűkült vesefunkció esetén három nappal a vizsgálat előtt célszerű ezen gyógyszerek elhagyása. Egyéb reggeli gyógyszereit (pl. más vérnyomáscsökkentők) beveheti. Ha dypiridamollal végzik a stressz echocardiographiát, akkor a vizsgálat napján kávét, teát, csokoládét és banánt sem fogyaszthat.

Transoesophagealis echocardiographia

Nyelőcsövön keresztüli szívultrahangot leggyakrabban bal pitvari, illetve a fülcsében lévő thrombus kizárására, vegetatio, billentyűhibák, műbillentyűkön lévő elváltozások, aorta dissectio, pitvari sövényhiány, stb. kimutatására javasolnak. A vizsgálatot 4-6 órás éhezés után, éhgyomorra végzik. A vizsgálat történhet lokális (garat) érzéstelenítés, illetve enyhe bódítás alkalmazásával is, a betegnek adott szerek megválasztása egyéni mérlegelés alapján történik. A vizsgálócső egy kb. 1,5 cm vastag hajlékony, rugalmas cső. A vizsgálat időtartama kb. 5-20 perc, melyet az alkalmazott nyugtatószerektől függően néhány órás megfigyelési periódus követhet. A garatérzéstelenítés után két órán át még ételt, italt nem fogyaszthat a beteg. Nyugtatószer adása esetén autót aznap nem vezethet, amennyiben lehetséges, célszerű kísérővel érkezni a vizsgálatra.

2.Az Európai Szívritmus Társaság Gyakorlati Útmutatója az új orláis antikoagulánsok alkalmazásához nem valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél