Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Kardiológus konferencia Pécsett: V. Pécsi Kardiológiai Prevenciós és Rehabilitációs Kongresszus és VIII. Pécsi Kardiológiai Napok (PKN)
  2019.10.16. - MKT - Hírkategória: Általános

  Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Pécsi Kardiológiai Prevenciós és Rehabilitációs Kongresszus 2019. szeptember 26-28. között a Kodály Központban, mely immár hagyományosan az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport és a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság közös kongresszusa.

  Kongresszusunkat idén is a Pécsi Kardiológiai Napokkal, mely a PTE Szívgyógyászati Klinika rendezvénye, közösen tartottuk annak érdekében, hogy a kardiológiai témák minél szélesebb spektrumát nyújthassuk kollégáink, hallgatóságunk számára.

  Csütörtökön a Rehabilitációs Ellátási Programok (REP) a kardiológiai rehabilitációban szimpóziummal indult a konferencia, melyben Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, Simon Attila, a Balatonfüredi Állami Szívkórház orvosigazgatója, Kerekesné Kretzer Éva, a NEAK főosztályvezető-helyettese és Andrássy Gábor, a Szent Ferenc Kórház orvosigazgatója beszélt a REP kardiológiai vonatkozásairól és a bevezetése óta szerzett tapasztalatokról. Ezt követte egy újonnan alakult MKT munkacsoport, a Családorvostani Munkacsoport szimpóziuma, ahol Varga Albert professzor (SzTE), a munkacsoport vezetője, Rinfel József, a PTE Alapellátási Intézet igazgató-helyettese és Torzsa Péter, a SE Családorvostani Tanszék docense beszélt olyan fontos témákról, mint a beteg együttműködés, a diabeteses beteg gondozás, és a mentális egészség jelentősége a háziorvosi gyakorlatban.

  Ezt követte a Ritmuszavarok és pacemaker terápiáról szóló szimpózium a PKN szervezésében, amelyben Simor Tamás professzor (PTE) a cryoablációról, Dr. Kardos Attila (GOKI és PTE) a szívelégtelen betegek ritmuszavar kezeléséről, Dr. Bodnár Tamás (PTE) a korszerű PM terápiáról, Dr. Kónyi Attila (PTE) a CRT kezeléssel kapcsolatos 10 éves tapasztalatokról számoltak be. Majd a Strukturális szívbetegségek PKN szimpóziumon TAVI beavatkozásokról (Dr. Magyari Balázs, PTE), A myocardialis infarctus korszerű definiciójáról (Dr. Kittka Bálint, PTE), PFO/ASD zárásról (Dr. Goják Ilona, PTE), Genetikai vizsgálatokról (Dr. Sepp Róbert, SzTE) és CTO megnyitásról (Prof. Dr. Komócsi András, PTE) hallhattunk érdekes előadásokat. A nap utolsó szekciójában, a Szívsebészeti szekcióban az Extracardialis terimék ellátásáról (Prof. Dr. Szabados Sándor, PTE), az Aorta billentyű sebészetről és minimál invazív beavatkozásokról (Dr. Hejjel László, PTE), a Billentyű plasztikával szerzett tapasztalatokról (Dr. Lénárd László, PTE) kaptunk hasznos információkat. A napot a PTE Művészeti Kar műsora zárta, melynek során a Percussion Project Pécs ütőhangszeres koncertjét hallgathattuk meg, mely vidám színfoltja volt az estének.

  Másnap reggel Prevenciós szimpóziummal indult a nap, ahol a CV prevenció hazai helyzetéről beszélt Vértes András főorvos (Dél-Pesti Centrumkórház), ezt követte az AMI utáni szekunder prevenció hazai kihívásairól Prof. Dr. Tóth Kálmán (PTE), majd Prof. Dr. Járai Zoltán (SE) beszélt a Hypertoniáról, Prof. Dr. Bajnok László (PTE) a Dyslipidaemiáról, Dr. Szabados Eszter (PTE) a Táplálkozás aktuális kérdéseiről, valamint Dr. Kohut László (Balatonfüred, MH) a Légszennyezés, Dr. Simon Éva (Sopron) pedig a Munkahelyi stressz jelentőségéről. Érdekes kerekasztal beszélgetés volt a kongresszus következő állomása, ahol a Betegellátás, mint kétoldalú szerződés volt a téma Szigeti Szabolcs helyettes államtitkár, Prof. Dr. Boncz Imre-PTE ETK Egészségbiztosítási Intézet, Füzesi Brigitta, Cukorbeteg Egyesület Országos Szövetségének elnöke és Joó Tamás a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság alelnöke részvételével, a moderátor Dr. Kósa István volt (SzTE, Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék vezetője). Délután a Kettes típusú diabetes mellitus szekcióban hallhattunk újdonságokat a Prediabetesről (Dr. Molnár Gergő Attila, PTE), Új kezelési lehetőségekről T2DM-ben (Prof. Dr. Wittmann István, PTE), Neuropathia T2DM-ben (Prof. Dr. Kempler Péter, SE) és a CV betegségek T2DM-ben (Prof. Dr. Lengyel Csaba, SZTE) témákban. Egészségpszichológia szekciónkban az egészséggel kapcsolatos kompetenciák fejlesztési lehetőségeiről tartottak előadást Prof. Dr. Füzesi Zsuzsanna (PTE), Dr. Rafael Beatrix (SZTE) és Dr. Tiringer István (PTE). Irányelvek a kardiológiában PKN szimpóziumon a legújabb irányelvekről hallhattunk előadásokat Prof. Dr. Csanádi Zoltán (DE) Pitvarfibrilláció, Dr. Becker Dávid (SE) STEMI, NSTEMI, Prof. Dr. Cziráki Attila (PTE) Stabil angina pectoris és Dr. Nyolczas Noémi (Budapest, ÁEK) Szívelégtelenség témákban. Képalkotó vizsgálatok a kardiológiában PKN szimpóziumon Prof. Dr. Cziráki Attila az Echocardiographiáról, Dr. Tóth Levente (PTE) a Coronaria CT-ről, Dr. Gaszner Balázs (PTE) az Arrythmogen cardiomyopthiakról, Dr. Faludi Réka (PTE) a Diasztolés funkció echocardiographiás vizsgálatáról beszélt.

  A délután folyamán zajlott az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetőségválasztása, melynek során 10 tagú vezetőség, majd közülük munkacsoport vezető, helyettes és titkár választás történt. Az új vezetőségi tagokat és vezetőket a www.mkardio.hu honlapon lehet megtekinteni. A PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinikáról a vezetőségbe került: Dr. Késmárky Gábor és Dr. Szabados Eszter. A munkacsoport vezetője Dr. Szabados Eszter, helyettese Dr. Vértes András (Dél-Pesti Centrumkórház) és titkára Dr. Kósa István (SzTE) lett. A napot gálavacsora zárta Palkonyán a Mokos pincészetben.

  Szombat reggel Szívelégtelenség szimpóziummal indult a nap, ahol Dr. Borbély Attila (DE), Dr. Habon Tamás (PTE), Dr. Nyolczas Noémi (ÁEK) és Dr. Kósa István (SzTE) beszéltek a szívelégtelen betegek kezelésének kihívásairól. Sportkardiológiai témában hallhattunk érdekes előadásokat Dr. Szelid Zsolttól (SE, TE), Dr. Somogyi Pétertől (OSEI), Dr. Sydó Nórától (SE) és Dr. P. Szabó Gabriellától (DE).

  Számos közös gyógyszergyári szimpózium zajlott a kongresszus alatt Szívelégtelenség, NOAC, Fábry-kór, SGLT2-gátló kezelés, Pulmonalis hypertonia és Perifériás érbetegség témákban. Támogatóink között voltak a Boehringer Ingelheim, az Egis, a Pfizer, az MSD, a Bayer, a Novartis, a Takeda Gyógyszergyár és a Janssen-Cilag. Ezen túl kiállítóink között voltak a Sandoz Hungária, a Servier Hungária, a Berlin-Chemie, valamint a Richter Gedeon Nyrt. Szponzorainknak ezúton is köszönjük a támogatást!

  Felkért előadásokon kívül színvonalas absztrakt szekciók is zajlottak a kongresszus ideje alatt, ahol orvoskollégák mellett szakdolgozóink is bemutathatták munkájukat. Az absztrakt szekciók előadóinak aktív részvételét ezúton is köszönjük!

  A kongresszus 327 résztvevője izgalmas, sokszínű tudományos programon vehetett részt. Jövőre újra elhozzuk az újdonságokat és érdekességeket a kardiológia minden területéről, melyre szívesen várunk minden érdeklődőt.

  A kongresszus helyszíne újra a Kodály Központ lesz, időpontja: 2020. 09. 24-26.

   

  Dr. Szabados Eszter
  egyetemi docens

  I. sz. Belgyógyászati Klinika
  Kardiológiai Prevenciós és Rehabilitációs Tanszék vezetője
  az MKT Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetője

Vissza