Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Prof. Dr. Czuriga István emlékére
  2018.03.02. - MKT - Hírkategória: Általános

  A magyar kardiológia emblematikus egyénisége, Dr. Czuriga István 2018.02.25-én 70. életévében váratlanul távozott közülünk. Nagyon nehéz visszaemlékezni valakire és nekrológot írni egy személyről, aki 25 éven keresztül jó barát, kolléga volt és akivel együtt dolgoztunk, pályáztunk, publikáltunk, írtunk könyvfejezeteket, szakmai irányelveket és szerveztünk kongresszusokat.

  Nehéz összefoglalni, hogy mit jelentett Dr. Czuriga István a magyar kardiológiának, a Magyar Kardiológus Társaságnak és a szakmai kollégiumnak.

  Életrajzi adatai szerint 1975-ben szerezte a diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen és ezt követően rész- vagy teljes munkaidőben 43 éven keresztül dolgozott a Debreceni Egyetem, először Szív- és Tüdőgyógyászati Klinikáján, amelyből 2000-től Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika lett. Mind a Debreceni Egyetemen, mind a Pécsi Tudományegyetemen címzetes professzori kinevezést kapott. Manapság talán nem divat a röghöz kötés és az a tény, hogy valaki több mint 40 éven keresztül ugyanazon a munkahelyen dolgozik, pedig ez egyértelműen elkötelezettség, szakmai szeretet, elhivatottság és optimizmus. Ezen utóbbiak jellemezték Pistát, melyek közül talán a legfontosabb a szakmai szeretet és az optimizmus. 2012-ben, amikor együtt betegeskedtünk a következő mondattal próbált engem vigasztalni: "kellemetlen közös élményeinket feledve, optimizmusunk töretlen!" Ilyen volt Ő, az örök optimista, az örökké lelkesedő személyiség, amit semmi (betegség, egyéb problémák) nem tudott megtörni.

  Szakmai tevékenységét számos elismeréssel, kitüntetéssel díjazták: Pro Societate, Markusovszky díj és emlékérem, Kenézy-díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének Díszoklevele, stb. Számos kiadvány őrzi még emlékét: Klinikai Irányelvek Kézikönyve, Kardiológia Alapok és irányelvek monográfia, különböző kardiológiai prevencióval és rehabilitációval foglalkozó kézikönyv, melyekből a fiatal kardiológus szakorvos jelöltek felkészülésük kapcsán rendszeresen tájékozódtak és tájékozódnak. Kiemelten fontosnak tartotta a szakmai kongresszusokat, szinte nem is volt olyan kardiológiai rendezvény az utóbbi három évtizedben, ahol ne lett volna jelen. Magas színvonalú előadásokat, tartalmas hozzászólásokat hallottunk tőle. Különös erőssége volt Pistának, hogy a szakmai újdonságokat (gyógyszeres kezelés, életmódbeli változtatások) azonnal adaptálta és alkalmazta. A Debreceni Kardiológiai Napok egyik életre hívója, lelkes szakmai szervezője volt, mely 23 éve töretlen formában, magas  szakmai színvonalon zajlik.

   

  A magyar kardiológia nagy generációjából sajnos ismét távozott valaki, ami a szakmának újabb veszteséget jelent. Akik ismerték Pistát, megőrzik emlékezetükben, mivel nagyszerű és megbecsült kolléga, illetve munkatárs és barát volt. A Magyar Kardiológusok Társasága búcsúzik Szeretett Egyéniségétől, egykori Alelnökétől, Vidéki Titkárától.

  Debrecen, 2018. február 28.

   

  Édes István

Vissza