Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A Magyar Kardiológusok Társasága szakmai partnerei

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Mitől szakadt meg Leia hercegnő édesanyjának, Debbie Reynoldsnak a szíve?
  2017.01.02. - MKT - Dr. Benczúr Béla - Hírkategória: Szakmai referátumok

  2016-ban a „Kaszás” téves listát kapott, egy sor hazai híresség és világsztár halt meg túl korán… amely szomorú tendencia éppen Karácsony körül csúcsosodott ki fiatalságunk nagy egyéniségei, George Michael vagy éppen Carrie Fisher váratlan és korai halálával!

  Mindkettőjük tragédiája megérne egy-egy külön misét, Leia hercegnő (Carrie Fisher) pl. egyáltalán nem biztos, hogy szívinfarktust kapott, a hosszú repülőúton elszenvedett hirtelen halál (a köznyelvben az infarktus mellett erre is alkalmazzuk a szívroham kifejezést) felveti a tüdőembólia alapos gyanúját is, mely nőkben eleve gyakoribb, hajlamosíthat rá a hosszú repülés alatti tartós immobilizáció, az idős kor és szívmegálláshoz is vezethet.

  Az újabb döbbenetet pedig az okozta, hogy a színésznő halálának másnapján édesanyja, a 84 éves Debbie Reynolds is hirtelen meghalt (ő szintén színésznőként lett híres), és egyáltalán nem kizárható, hogy lánya váratlan halála okozta érzelmi sokk okozhatta halálát, amit a magyar nyelv is plasztikusan tud kifejezni: „bánatában megszakadt a szíve”. Igaz lehet-e ez a teória, létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”?

  Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az ún. Takotsubo cardiomyopathiát[1], mely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek (hirtelen, erős mellkasi fájdalom, típusos EKG-eltérések, kezdetben mellsőfali ST-eleváció, majd később mély T-negativitás, jellegzetes biomarker-emelkedés) mellsőfali infarktus képét utánozzák. A coronarographia azonban negatív, nem szokott koszorúér-elzáródást igazolni és a legjellemzőbb a balkamrai angiographia vagy a szívultrahang-vizsgálat lelete, a csúcsi aneurysma-képződés („apical ballooning). Innen kapta a syndroma a nevét is, „takotsubo” ugyanis nem egy XVII. századi híres szamuráj vagy uralkodó volt, hanem egy jellegzetes, szűk nyakú, de kiöblösödő cserép korsó vagy köcsög japán neve („octopus pot”), melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe.

  Mi váltja ki a Takotsubo-cardiomyopathiát? Jellegzetes megfigyelés, hogy hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat (pl. egy közeli hozzátartozó elvesztésekor) gyakran kideríthető a „Broken Heart syndroma” hátterében. Ritkábban váratlan nagy öröm is idevezethet, magyarázatául a hirtelen nagy mennyiségben felszabaduló katekolaminoknak a szívizomsejtekre kifejtett hatása játszhat szerepet benne. A pontos mechanizmus még nem kellően tisztázott, de több eret érintő koronária-spazmus, a szívizom mikrocirkulációjának károsodása, a myocardium zsírsav-metabolizmusának felborulása, az endogén katekolaminok[2] toxicitása okozta „stunning” és mikroinfarktusok is szerepet játszhatnak benne[3]. Nőkben gyakoribb az előfordulása és rendszerint pszichiátriai betegség kideríthető az illető kórtörténetében. Gyakoriságát tekintve az összes akut koronária történés 1.7-2.2%-a Takotsubo-syndroma, az esetek 90%-a postmenopausális nőket érint! Prognózisa egészen kiváló lehet, az esetek túlnyomó többsége 4-8 héten belül maradéktalanul meggyógyul, mindössze 1-3.2%-os mortalitással jár. A szövődmények az esetek 20%-ában azonban az az első napokban nagyon súlyosak is lehetnek[4]:

  -      balszívfél-elégtelenség, tüdőödéma

  -      kardiogén sokk

  -      balkamrai kiáramlási obstrukció

  -      mitrális regurgitáció

  -      balkamrai fali thrombusképződés

  -      balkamrai szabadfali ruptúra

  -      halál

  A szomorú tragédiák ráirányítják a figyelmet egyrészt a nők szívbetegségeinek még mindig nem kellően felismert jelentőségére (GoRed for Women), a rizikófaktorok kellő kontrolljára: szívbarát étrend, fogyás, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, a vércukor, a vérnyomás és a koleszterin csökkentésére. Másrészt magunk kardiológusok az akut koronária-történés ellátásakor, mellsőfali infarktus képe esetén mindig gondoljunk a Takotsubo-cardiomyopathia lehetőségére is, mely a betegek anamnézisének részletes, célzott felvételével könnyebben felismerhetővé válik!

   

  Forrás: Did Debbie Reynolds Die of a Broken Heart?

  http://emedicine.medscape.com/article/1513631-overview#a4

  --------

  [1]  Sato H, Tateishi H, Uchida T, et al. Takotsubo type cardiomyopathy due to multivessel spasm. In: Kodama K, Haze K, Hon M, editors. Clinical aspect of myocardial injury: from ischemia to heart failure. Kagaku Hyoronsha; Tokyo: 1990. pp. 56–64.

  [2] Khallafi H; Chacko V; Varveralis N; Elmi F et al. "Broken heart syndrome": catecholamine surge or aborted myocardial infarction? J Invasive Cardiol.  2008; 20(1):E9-13 
  [3] Afonso L; Bachour K; Awad K; Sandidge G et al. Takotsubo cardiomyopathy: pathogenetic insights and myocardial perfusion kinetics using myocardial contrast echocardiography. Eur J Echocardiogr.  2008; 9(6):849-54.
  [4] Donohue D; Movahed MR et al. Clinical characteristics, demographics and prognosis of transient left ventricular apical ballooning syndrome. Heart Fail Rev.  2005; 10(4):311-6
   

Vissza