Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A Magyar Kardiológusok Társasága szakmai partnerei

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Teva Sandoz Novo

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Mennyit kell mozogni az ülőmunka veszélyeinek kivédéséhez?
  2016.08.15. - MKT, Dr. Szelényi Zsuzsanna - Hírkategória: Szakmai referátumok
  Ekelund U, Steene-Johannessen J, Brown WJ, Fagerland MW, Owen N, Powell KE, Bauman A, Lee IM; Lancet Physical Activity Series 2 Executive Committe; Lancet Sedentary Behaviour Working Group: Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women. Lancet. 2016 Jul 27. pii: S0140-6736(16)30370-1. (Csökkenti vagy akár kiküszöböli a fizikai aktivitás az üléssel töltött idő káros hatását a mortalitásra? Több, mint 1 millió férfi és nő adatainak egységesített metaanalízise.)
  Lehet-e semlegesíteni az ülőmunka káros hatásait? A kérdés jelentőségét támasztja alá az a becslés, mely szerint a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások be nem tartása évente több, mint 5 millió halálesetért felelős világszerte.
  Több adatbázis áttekintésével vizsgálta Ekelund és munkacsoportja az üléssel vagy TV nézéssel eltöltött idő és a fizikai aktivitás hatását az összhalálozásra, a cardiovascularis halálozásra, illetve az emlő-, a colon- és a colorectalis tumor mortalitásra. A vizsgált populációról (1005791 fő) 2-18,1 éves utánkövetési adatok álltak rendelkezésre. A résztvevőket négy kvartilisre osztották a fizikai aktivitás szempontjából: 1) > 35,5 MET-óra/hét = kb. 60-75 perc közepes intenzitású mozgás naponta, 2) 30 MET-óra/hét = 50-65 perc közepes intenzitású mozgás naponta, 3) 16 MET-óra/hét = 25-35 perc közepes intenzitású mozgás naponta és 4) < 2,5 MET-óra/hét = 5 perc közepes intenzitású mozgás naponta. Négy csoportot határoztak meg az üléssel töltött idő (< 4 óra/nap, 4 – < 6 óra/nap, 6 – 8 óra/nap, > 8 óra/nap) és a TV nézéssel töltött idő alapján (< 1 óra/nap, 1 – 2 óra/nap, 3 – 4 óra/nap, > 5 óra/nap). Ezt követően vizsgálták az üléssel töltött idő és a fizikai aktivitás összefüggését a mortalitással, illetve a TV nézéssel töltött idő és a fizikai aktivitás kapcsolatát a halálozással.
  A referencia csoporthoz, akik < 4 órát töltenek üléssel naponta és a legaktívabb kvartilisbe tartoznak (> 35,5 MET-óra/hét), viszonyítva a mozgás szempontjából a két legalacsonyabb kvartilisbe tartozók mortalitása 12-59%-kal magasabbnak adódott. A legaktívabb kvartilisbe tartozók között a naponta üléssel töltött idő nem jelentett fokozott rizikót az összhalálozás szempontjából. A referencia csoporthoz képest (< 4 órát töltenek üléssel naponta és a legaktívabb kvartilisbe tartoznak) nem emelkedett a halálozás azok között, akiket szintén a legaktívabb kvartilisbe soroltak, de több, mint napi 8 órát töltöttek ülve. Ezzel szemben, akik a legkevesebbet ültek (< 4 óra), de emellett a legkevésbé aktív kvartilisbe tartoztak, szignifikánsan magasabb halálozást figyeltek meg az utánkövetés során.
  Napi legalább 3 óra TV nézéssel töltött idő fokozott mortalitással járt együtt a fizikai aktivitástól függetlenül, kivételt egyedül a legaktívabb kvartilisbe tartozók képeztek, akiknél csak a legalább napi 5 óra TV nézés jelentett fokozott rizikót.
  Összességében elmondható, hogy napi 60-75 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás kiküszöbölni látszik az üléssel töltött idő mortalitást növelő hatását. A TV nézés esetén azonban a fenti mozgással töltött idő csak csökkentette, de nem küszöbölte ki a fokozott mortalitási rizikót.

Vissza