Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Korlátozzák hazánkban is a transzzsírok felhasználását
  2007.05.08. - MTI - Hírkategória: Általános
  Korlátozzák a fővárosi éttermek az úgynevezett transzzsír felhasználását - ezt kéri a magyar Nemzeti Szívalapítvány a Fővárosi Önkormányzattól, a keringési kórok visszaszorítása érdekében, a szív- és érrendszer egészségének védelmében. Ez a zsírfajta ugyanis veszélyes lehet, ezért használatát tőlünk nyugatra és a tengerentúlon már évek óta próbálják visszaszorítani. Magyarországon évente legalább ezer ember halála volna elkerülhető, ha az élelmiszeripari termékekből teljesen száműzni lehetne az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak - mondta dr. Nagy András, az alapítvány elnöke.

  Az élelmiszeripar széles körben használja a transz-zsírokat - a margarinokban, kekszekben, csipszekben - a termékállag javítására, az eltarthatóság meghosszabbítására. A gyorséttermi láncok által használt hidrogénezett olajok is magas arányban tartalmazzák. A transz-zsírsavak (transz-zsírok) emelik az LDL (rossz) koleszterin szintet és csökkentik a HDL (jó) koleszterin szintet. Az LDL és HDL koleszterin szintekre kifejtett hatás arányos az elfogyasztott transz-zsírok mennyiségével, ezért nagyban növelik a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

  A téma súlyára való tekintettel pénteken dr. Nagy András tájékoztatót tartott, ahol - egészségügyi statisztikákat idézve - megállapította, hogy Magyarországon az összes halálozás 51 százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Ez a halálozási ráta az Unió átlagának közel kétszerese. Az élelmiszerekhez iparilag hozzáadott transz-zsírokat illetően jelenleg nincs semmilyen kötelező vagy önkéntes szabályozás. A fogyasztóknak jogukban áll, hogy élelmiszerek vásárlásakor - az egészség megőrzését is figyelembe vevő - tájékozott döntést hozzanak, ehhez azonban a jelenlegi élelmiszercímkék nem nyújtanak elégséges információt.

  Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Nemzeti Szívalapítvány arra szólította fel a kormányt, hogy alkosson kötelező szabályozást az élelmiszerek olyan címkézésére, mely tartalmazza az élelmiszeripari termékek legfőbb tápanyagainak (köztük a transz-zsíroknak is) részletes felsorolását, a pontos mennyiség és a napi ajánlott bevitel értékével együtt.

  Arra kérték a TÉT Platformot, hogy dolgozza ki javaslatát az élelmiszerek címkézésére, a legfőbb tápanyagok (így a transz-zsírok) közérthető mennyiségi feltüntetésére, továbbá az ajánlott napi beviteli értékre.A legnagyobb kereskedelmi láncoktól azt kérik, hogy a brit példát követve, szüntessék meg az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. Hangsúlyozták, hogya vendéglátóhelyek és a közétkeztetés egységeinek vezetőitől, működtetőitől is elvárják a magas transz-zsír tartalmú sütési zsiradékok használatának megszüntetését.

  A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület - a most nyilvánosságra hozott közös felhívásban - egyben felajánlja együttműködését az érintetteknek és minden más szervezetnek, akik készek segítséget nyújtani az egészséget veszélyeztető tényezők visszaszorításában.

Vissza