Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Megnyitotta kapuit az ESC 2014. évi kongresszusa
  2014.08.30. - Kiss Róbert Gábor dr. - Hírkategória: Általános
  A katalán főváros szokatlan meglepetéssel fogadta az érkező kardiológusokat: pénteken délelőtt esett az eső. Ettől a hangulat és a közérzet még fülledtebbé vált. Az öltönyösök áradata a HÉV-en és a metrókon csak ma, szombaton kezdődik, tegnap még csodabogárként tekintettek a rövidnadrágos, ujjatlan pólós, gumipapucsos helybéliek a kardiológusokra. Az áradat kifejezés helyénvaló, mivel 32ezer résztvevőre számítanak, mely mintegy kétezerrel több a tavalyi, amszterdami létszámnál. Amint azt az Európai Kardiológus Társaság testületi ülésén elmondták, a résztvevők egyharmada nem az amúgyis igen bőven értelmezett Európa tagországaiból, hanem a "társult" tagországokból jön el.
  Tagországnak, kvázi európainak számítanak az országok Izlandtól Kamcsatkáig, Egyiptomtól Norvégiáig. Társult tagnak pedig Közép-Afrika és az USA kivételével csaknem minden ország. Most éppen Kubát vettük fel az ESC-be. Ennek megfelelően a tudományos aktivitás mintegy 30-40 %-a is Európán kívüli, a legtöbb absztraktot, mintegy 750-et Japán nyújtotta be, megelőzve Németországot és Olaszországot. A benyújtott kivonatok száma 11500 körüli, az elfogadási arány pedig 40%. Az óriási tömegeket 32 helyszinen várják. A Tudományos Testület létszáma mintegy 2400 fő, ami maga is kitenne egy nagy kongresszust. Óriási feladat ez, mely a Társaság fennmaradásának záloga is egyben. A tavalyi évet közel 3 millió Euro adózott nyereséggel zárta az ESC, mérlegfőösszege 52 millió volt. Ezt a Főtitkár beszámolójából tudtuk meg. A 4300 Fellow díja ebből csaknem 2 millió Euro - teszem hozzá halkan. A Társaság alapszabályát illetően elsősorban a választási szabályzatot javasolják megváltoztatni - erről szavazunk is ezen a kongresszuson. Jobban figyelembe kívánják venni a nemzeti társaságok taglétszámát a szavazók számának megállapításánál. A kis országok képviselői között berzenkedés tapasztalható ezzel kapcsolatban, de a javaslatot a nagyok bizonnyal megszavazzák majd. A másik javaslat az elnöki pozíció betölthetőségére való kritériumok liberalizálása volt  - tekintve, hogy legutóbb csak egyetlen földi halandó bizonyult alkalmasnak a jelölésre, akit meg is választottunk elnöknek. A Magyar Kardiológusok Társaságának tiszteletbli tagjáról Jeroen Bax Professzorról van szó. A javaslat szerint a szolgáló és a leköszönt elnökség minden szavazati joggal bíró tagja jelölhető elnöknek ezentúl. Panos Vardas Elnök Úr elköszönt a testülettől érzelmekben gazdag beszédével. Kiemelte az általa alapított brüsszeli iroda jelentőségét, az uniós lobbyerő kialakításának feltételrendszerét. Hamarosan hivatalba lép az új elnökség, amelyben hosszú idő óta ismét van magyar, Merkely Béla Professzor Úr személyében, aki Chancellorként lép az elnökségbe. Rajta kívül nincsen Kelet-Európából más tag. Bemutatták a szavazati számokat, a kelet-európaiak legkevesebb húsz szavatattal maradtak le a bekerüléstől bármely pozícióra.
  Ez a tény tovább emeli Merkely Professzor Úr és a magyar kardiológia sikerének értékét, ezúton is melegen gratulálunk Neki, jó egészséget és sikeres munkát kívánva!

  Barcelona, 2014 augusztus 30.  

  Kiss Róbert Gábor dr.

Vissza