Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elhunyt Dr. Tarján Jenő
  2013.04.03. - MKT, Dr. Gasztonyi Ferenc főorvos - Hírkategória: Általános
  Megtört szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték és tisztelték, hogy Dr. Tarján Jenő tanár Úr,
  nyugalmazott kórházi osztályvezető, kandidátus, életének 78. évében Szombathelyen elhunyt.

  Dr. Tarján JenőDr. Tarján Jenő Tanár Úr (1935.04.08-2013.03.27)  az MKT alapítása óta tag volt, nem volt 40 éves, amikor már tudományos minősítést szerzett (kandidátus) a szív non-invazív vizsgálatából.   Orvosi tanulmányait a Pécsi Orvostudományi egyetemen végezte (1957-63), majd pályafutásának első tíz évét ugyanitt az egyetem akkori II. Belgyógyászati Klinikáján töltötte. Prof. Dr. Hámori Artúr volt a főnöke, aki egész pályafutásának ,meghatározó példaképe volt. A mesterével kapcsolatos élményeiről emlékiratot is készített, amit annak idején az Orvosi Hetilap is megjelentetett. 1974-84 között a Tolna Megyei (Szekszárdi) Kardiológiai Osztályt vezette, ahol először sikerült neki Magyarországon His-köteg potenciált rögzíteni, (emiatt néhány éve tiszteletbeli elektrofiziológus címet adományozott neki az MKT, amit a Magyar Tudományos Akadémián vett át), továbbá a szisztémás thrombolysis elterjedése előtt a coronariák szelektív thrombolysisével is foglalkozott. Ennek a korszaknak tanúja többek között Dr. Rostás László és Dr. Józan Jilling Mihály, akkori kedves munkatársai.  
  1984-2001 között a Szombathely Markusovszky Kórházi Kardiológiai Osztályát vezette, is immáron Magyarországon a második megyében teremtette meg az alapját a magas szintű kardiológiai ellátásnak. Ebben a korszakában úttörő munkásságot végzett az endothel kutatásban.  


  Személyében nem csak egy kiváló gyógyítót, tudományos kutatót, hanem a kultúra nagy barátját is elveszítettük. Imádta a zenét, magas szinten zongorázott, és létrahozója volt a Zenélő Egészségügyiek Országos Találkozójának, ami 20 évvel az első szombathelyi rendezvény után is él, kisebb mozgalommá fejlődött. Társadalmi tevékenysége is példás. Haláláig vezette a Veszprémi Akadémiai  Bizottság Orvostudományi Szekcióját, elnöke volt a Magyarországi Szívegyesületnek, és egy periódusban képviselője volt Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának.  Keze alatt kardiológusok tucatja nőtt fel, mert tanított,  nemhiába szólították így: Tarján Tanár Úr.   

  Halálával kiváló orvost, egy humanistát, egy csodálatos embert vesztettünk el!


  Mély fájdalommal tanítványai nevében:    
  Dr. Gasztonyi  Ferenc főorvos Markusovszky Kórház, Szombathely

Vissza