Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic Novartis

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • December elsején, szombaton sikeresen megrendezésre került a Budapesti Kardiológiai Nap
  2012.12.13. - MKT - Hírkategória: Általános
  Az egynapos rendezvény fókuszában a diabétesz, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kapcsolata álltak.

  Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, az MKT Leendő elnöke és a rendezvény programszervezője köszöntőjében elmondta, hogy fontosnak találta egy olyan fórum létrehozását, ahol a kardiológusok és a diabetológusok együtt vitathatják meg az érintett betegeknek kezelését, mivel jelentős az átfedés a két betegcsoport között.

  Az első szekció előadói, Prof. Dr. Kempler Péter, Prof. Dr. Winkler Gábor, Prof. Dr. Jermendy György, Prof. Dr. Wittmann István és Dr. Hidvégi Tibor mind a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagjai. Beszéltek a diabetes korai felismerésének a jelentőségéről, a metabolikus és vascularis memóriáról, a cardialis autonom neuropathiáról és az antidiabeticumok cardiovasularis hatásairól. A szekció végén a hallgatóság kerekasztal beszélgetés keretében tehette fel kérdéseit.

  A második szekció első előadójaként Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor beszélt a vérlemezkegátlás és a diabetes kapcsolatáról, a diabéteszes beteg antithrombotikus kezeléséről. Mint megtudhattuk, a diabetes mellitusban szenvedők halálokai között a keringési betegségek, ezek közül is az ischaemiás szívbetegség állnak az első helyen. Prof. Dr. Tóth Kálmán, az MKT Főtitkára a metabolikus szindrómáról, a diabetes és a szív metabolizmusáról, és ezek klinikai üzeneteiről beszélt. Prof. Dr. Borbola Józseftől megtudhattuk, hogy az emelkedett nyugalmi pulzusszám önálló, független rizikótényező, fokozott kardiovaszkuláris kockázattal. Prof. Dr. Alföldi Sándor előadásában elmondta, hogy az obstruktív alvási apnoe (OSA) a metabolikus szindróma kockázatát 9.1-szeresre fokozza, illetve, hogy az OSA előfordulása a metabolikus szindrómás betegek között megközelíti a 33%-ot.

  A harmadik szekció első előadója Prof. Dr. Merkely Béla, az MKT Elnöke volt. Ő az acut coronaria syndroma korszerű ellátásáról, valamint az új STEMI guideline-ról tartott előadást. Az általa elnökölt szekció előadói, Dr. Becker Dávid, Dr. Csanádi Zoltán és Dr. Nyolczas Noémi mind az MKT vezetőségének tagjai voltak. Ők a diabéteszes beteg coronaria revascularizációjáról, a pitvarfibrilláció területén történt előrelépésekről, illetve a szívelégtelenség korszerű kezeléséről beszéltek. A szekció ismét kerekasztal beszélgetéssel zárult.

  Képgaléria: http://bkn.ap.hu/galeria

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

  Budapesti Kardiológus Napok (2012) Absztrakjai  
  pdf
   2012.12.13. 0,206 Mb

Vissza